Патрик Смитьойс: България може да храни цяла Европа с плодове и зеленчуци


Патрик Смитьойс: България може да храни цяла Европа с плодове и зеленчуци
Патрик Смитьойс
24 Май 2016, Вторник


Патрик Смитьойс е холандски бизнесмен, който живее и е инвестирал в България от началото на прехода. Зад гърба му има множество проекти в леката индустрия и недвижимите имоти.

Автор: Светлана Трифоновска

Невероятната му съдба го довежда тук, след като е бил в Индонезия и Китай. Жени се за българка, говори перфектен български език, боли го за България като българин.
Патрик Смитьойс стана звезда с филмите, които направи за проблемите в екологията, горите и образованието у нас. Те ще бъдат излъчвани тази есен по холандски тв канал. В момента работи върху серия ленти за българското земеделие.


- Г-н Смитьойс, вече  сте подготвил снимков материал, свързан с българското земеделие. Какво е впечатлението Ви?

- Яд ме е, че с всички фантастични дадености и ресурси сме избрали такъв модел, в който смятаме, че с един "Джон Диър" можем да оправим цяла България. Много ме е яд, защото този модел е ужасен.
Аз идвам от страна, на която всички гледат като на най-развитата държава в земеделието, заедно с Италия, в ЕС. Мога да ви кажа, че няма по-отровена земя от тази в Холандия. Разберете, че това не е модел за подражание.

И ние да искаме да се учим от този модел е смъртоносно! В същото време в България, в провинцията, имаме над 1 млн. трудоспособни хора, които нямат друг шанс, освен да работят в горите или в земеделието.
Смятам, че правителството и големите земеделци трябва да проумеят, че имат и социален ангажимент. Затова трябва да се избират такива насоки в земеделието, които водят не само до огромни печалби, но и до заетост.

Ние с нашите климатични условия можем да храним едва ли не цяла Европа със зеленчуци и плодове. И ще е по-доходно от километричните полета с жито и рапица.
Знаете ли какво правим със зърното в крайна сметка? Тези дни бях на пристанището в Бургас по повод филма, който правих за горите. Забелязваме супер модерни съоръжения.
Питам един от митничарите за какво са. Те са, каза той, за да разтоварваме от корабите житото. Да вземаме от корабите житото? Нали го изнасяме, нали произвеждаме повече, отколкото ни трябва, учудих се аз.


- Защо е необходимо да разтоварваме житото от корабите, нали го изнасяме?

- Точно и аз това попитах. А, отговори ми той, нашето жито го продаваме. Това, дето го разтоварваме, идва отвън, това е житото, което всяка сутрин ядем на филия с лютеница, не е българско, внасяме го. Нашето, хубавото, го изнасяме, а това, дето никой не го иска, ние го внасяме. Леко мухлясало или с лошо качество.


- Кога започнахте да снимате филми по темата за земеделието?

- От октомври снимам производители на домати, чушки, зеле и репички. Земеделци с огромни насаждения малини, ябълки и какво ли не друго. Всеки ден се срещам с фантастични хора, които имат идеи, мъчно им е, но на много от тях не им се дава шанс.
Все едно има някаква заповед тези хора просто да изчезнат от българския регистър…Но ги има. За радост установявам, че за всички важните неща, които трябва да бъдат направени и в горите, и в земеделието, и в образованието, и навсякъде, за да се помогне на България, все още има хора, които знаят как това да стане.
Много от тях вече са в пенсия, но имат знанието. Затова нямаме време. Ние сме в „12 без пет”, да, нещата са много зле, но все още могат да бъдат оправени.


- И какъв е пътят, според Вас?

- Нещата тук са много заплетени. Много от хората, които са можещи, тръгват в неправилната посока. Такива явно са правилата и посоките от силните на деня. Да, разбирам, че поговорката „Наведена глава сабя не я сече” обяснява донякъде нещата.
От друга страна виждам, че движещата сила на много от хората, които са нахъсани да правят нещо различно, е омразата. А това е много лош съветник. Ти не можеш да променяш нещата в такъв случай, защото с отмъщение нищо съществено не се гради.


- Е, и какъв е изводът, до който стигнахте?

- Че за пореден път, стигайки до кръстовище, държавата е поела по най-нещастния модел - на монокултурно земеделие. Най-страшното е, че над 1 млн. души са останали без работа заради този избор. Трябва да се мисли как да се печели и в бъдеще от отглежданите култури. Ето, например, в Холандия гледат киноа, която върви за 13-15 лева килограма. Сега ние в България, вместо да мислим как да гледаме киноа, гледаме основно жито за 60 ст.

И друго, гледаме само да сме в крак с Европа, но истината е, че ние трябва да преоткрием себе си. Ние трябва да видим в нашите климатични условия какво да гледаме, което другите не могат.
Един български агроном от района на Петрич ми каза: ние тук можем да произвеждаме и да продаваме домати не само в България, но и в Гърция, защото юли и август е толкова горещо, че там не виреят домати. От Кресна надолу този триъгълник може да снабдява със зеленчуци цяла България и да има за износ.


- В интерес на истината, има много предприемчиви хора...

- Наскоро бях в Пловдивско село на снимки, където човек прави плантации за пауловния. Виждам, че има потенциал - в това има логика. Смята под дърветата да пусне отдолу пилета. Така хем пилетата са навън и не са като бройлери, хем кълват буболечките, хем наторяват, а дърветата им дават сянка.
Тепърва ще обмислям тази тема, че бъдещето е в такива комбинирани ферми. Добрите примери са много, но вместо ние да сме лидери с уникални институти с местни сортове, вместо това да правим, изглежда, че изгаряме всичко, което имаме.


- Патрик, говорите като един от нас, често казвате „ние”, „нашето”, когато става дума за България. Чувствате ли се действително като един от нас?

- Честно ще ви кажа, навсякъде, където съм живял, намирам добри и лоши хора. България не е изключение. Има и интелигентни, и не толкова. Но тук имам чувството, че се носи някакъв ген „комплекс на малоценност”, което е предпоставка за много проблеми, особено когато хората се издигнат в някакви позиции с повече власт. Това ми прави огромно впечатление.
Това, което в моя живот ме държи на крак е, че нося в себе си вътрешното усещане за свобода на холандците. А в това отношение никой не може да ни съперничи. Ние много вярваме в демокрацията, за нас фундаменталните права на всички хора са еднакви. Това е тази вяра, която липсва в България.


Патрик работи върху серия ленти за българското земеделие България може да храни цяла Европа със зеленчуци и плодове, смята холандецът


2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
milen3dmaster
24.08.2016 05:28:15
0
0
http://www.wix.com/milen3dmaster/portfoliomilen3dmaster
http://www.wix.com/milen3dmaster/milen3dmaster-3
1
Обикновен българин
25.05.2016 06:40:52
0
0
България е хранила Европа и Германия с плодове и зеленчуци 1936-1939 год.при капитализма и цар Борис Трети.Всеки бълг.селянин е бил с частна нива и добре-платена продукция на чуждестранният пазар.Днес в България е полу-социализъм и полу-капитализъм и в Португалия е същото глад и средно-ефективна икономика.В Италия бедняците-народа не са по добре от нас българите.Банковата криза в Зап.Европа продължава-българското земеделие дали ще се оправи и след 30 години-не се знае.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки