Празник на розата ще събере сънародниците ни в Австрия


Празник на розата ще събере сънародниците ни в Австрия
На сцената в Австрия ще се качи и фолклорният състав към сдружение „Български ритми”
23 Май 2016, Понеделник


Началото на лятото тази година отново ще е по-особено за нашите сънародници, живеещи в Австрия. На 29 май за трета поредна година българите в алпийската страна

Автор: Георги Ваташки

ще се съберат в градчето Фридрихсхоф, разположено в красивата област Бургенланд. Там ще се проведе традиционният Празник на розата.
Съборът на нашенците е посветен на един от символите на страната ни и на уникалния ритуал, изпълняван по време на розобера. Организира се от галерия „Гама“, собственост на българката Елица Георгиева от Виена. От близо 15 години тя провежда в нея концерти и изложби с участието на българи, както и курсове за нашите сънародници по иконопис, позлатяване и реставрация.
Всяко издание на Празника на розата има определена водеща тема, като тази година той ще премине под наслов „Надпяване”.

За първи път форумът ще се проведе на открито, като се очакват гости от Виена, Грац, Линц и Велс, както и от съседните държави Унгария, Словакия и Чехия. Сред участниците в програмата ще е и деветгодишната Петя Димитрова, която само преди месец получи в Стара Загора златен медал на XVI-я Национален детски фолклорен конкурс “Орфеево изворче“. Тя е ученичка на диригента Стоян Димитров, който в момента работи в Австрия и ръководи малък детски хор към българска адвентистка църква във Виена.
За трета поредна година на сцената ще се качат и любимците на публиката от фолклорния състав към сдружение „Български ритми”, с художествен ръководител Мария Тонева.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки