Осветиха 7 копия на знамето на Червеноводската чета


Осветиха 7 копия на знамето на Червеноводската чета
Момент от освещаването на копията на реликвата
23 Май 2016, Понеделник


Седем копия на знамето на Червеноводската чета, което през 1876 г. е било пряпорец и на Ботевата чета, бяха осветени в края на миналата седмица в храма „Св. Архангел Михаил“

Автор: Иван Ванев

в русенското село Червена вода, по подобие на аналогичното историческо събитие, състояло се в далечния 21 септември 1875 г.
По данни на координатора на проекта Стефан Георгиев, те са дело на четири ученически и три студентски състава. Едно от знамената дори е било ушито от две петокласнички от русенското основно училище „Тома Кърджиев“. Учителката им Петя Димитрова разказа, че двете момичета са бродирали байрака в продължение на четири седмици – по два часа седмично.

Оригиналното знаме на Червеноводската въстаническа чета е извезано от дъщерята на Баба Тонка – Петрана Обретенова. По-късно, по време на Априлското въстание, синът на именитата русенка – Никола Обретенов, го взема със себе си на парахода „Радецки” и светинята е развявана през 1876 г. и като знаме на Христо-Ботевата чета.
В церемонията по освещаването на седемте копия се включиха и представители на русенския регионален клуб „Ангел Кънчев" на националното дружество „Традиция".
Инициативата е по проект „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета" на спортното туристическо и природозащитно дружество „Академик" към Русенския университет, което обяви конкурс за ушиване на най-автентично копие на знамето.

След като журито определи флага победител, предстои пред Русенския университет да бъде организирано тържество и велошествие за изпращане на участниците в колопохода „По пътя на знамето на Ботевата чета" с маршрут през петте румънски пристанища (Гюргево – Зимнич – Турну Мъгуреле – Корабия – Бекет), от които на 16 и 17 май 1876 г. Ботевите четници са се качили на кораба „Радецки".


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки