Десет години „Горана”


Десет години „Горана”
Фолклорен ансамбъл „Горана” в Ню Йорк
23 Май 2016, Понеделник


Ансамбълът разнася славата на родните хора в Америка

Автор: Веселин Максимов

Ансамбъл “Горана” посвети артистичния си сезон 2015-2016 г. на десетгодишния си юбилей. Формацията отпразнува своята осъзната мисия да разпространява красотата на българските народни танци в Северна Америка с десет различни концерта, изложби и работилници за учене на хора и ръченици, но и за цялостно запознанство с родния фолклор.
Те се състояха в щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. Кулминацията беше изява на „Горана” в баровския квартал Манхатън в Ню Йорк. В него участва и младежката формация на ансамбъла – „Горана Джуниър”, към българското училище „Христо Ботев” там.
„Джуниърци” бяха представени от Маноел Сахаров, Катрин Николова, Катрин Спиридонова, Кристина Запрянова, Вивиан Георгиева и Петър Петров. Така на сцената се изявиха тридесет танцьори от различни поколения.

Двадесет танцови композиции бяха придружени с изпълненията на триото за народни песни „Български гласове” под ръководството на Влада Томова, напевицата Петя Маглова и музиканта Любомир Смилянов, който свири на трите най-характерни български музикални инструменти – гайда, гъдулка и кавал.
Специален гост на събитието беше генералният консул на България в Ню Йорк Милен Люцканов. Ансамбъл “Горана” получи почетни грамоти и писма от кмета на Ню Йорк Бил де Блазио, от президента на Бруклин Ерик Адамс, от Агенцията на българите в чужбина, Международната фестивална федерация на ЮНЕСКО и от българските министри на културата и образованието Вежди Рашидов и Меглена Кунева.

Спектакълът представи обичани български хора от всички етнографски райони на България с интересни хореографски композиции и разработки на Копаница, Петрунино, Варненското, Граовското, Арап, Пайдушко и още много други.
На представлението беше прожектиран и „Ритъмът на сърцето” - документален филм за създаването на формацията. Лентата вече се завъртя и по независимите кина в България.
Ансамбъл “Горана” е създаден от Елисавета Йорданова в Съединените щати през 2005 г. Нейният творчески път започва именно с българските народни танци. Тя е стипендиант на фондация „Фулбрайт” с магистърски степени по танцово изкуство и театър. Основател на Elea Gorana Dance Collective (2004), тя работи с изпълнители на съвременни и български народни танци.

Танцов ансамбъл “Горана” вече 10 години представя нашите хора и ръченици, с характерните им неравноделни ритми, бързи промени на стъпките и красота на движенията. Освен че провежда работилници по народно изкуство, Елисавета Йорданова е чест гост-лектор на конференции и университетски танцови програми в Щатите. Досега е преподавала в Хънтър Колидж и Бард Колидж в Ню Йорк, Нюйоркския университет, Сара Лорънс Колидж, Лотус Мюзик Енд Денс и други учебни заведения из Америка и по целия свят.
Любопитните могат да намерят и гледат филма “Ритъмът на сърцето” на страницата на фолклорен ансамбъл “Горана” във Фейсбук.


Децата от „Горана Джуниър” очароват публиката Елисавета Йорданова – душата и сърцето на ансамбъла

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки