В Брюксел се опасяват от терористи с турски паспорти


20 Май 2016, Петък


Доклад на ЕК признава, че Европейският съюз не е готов за новите реалности


Възможността да се пътува из Шенгенското пространство с турски паспорти може да засили заплахите за ЕС от страна на терористични групировки и мафиоти, предупреждават авторите на доклад на Еврокомисията, посветен на изпълнението на плана по либерализация на визовия режим с Турция.
Макар европейските чиновници да обещават да вземат мерки за противодействие на нарастващите опасности, експертите смятат, че рискът от проникване на радикални ислямисти с турски тескерета из страните от Евросъюза е доста по-голям, тъй като европейските спецслужби не са подготвени за новите реалности.

В частност, авторите на доклада отбелязват, че около 1300 турски граждани са постъпили в редовете на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, а самата Турция се явява транзитен коридор за бойците на терористичната организация.
„Безвизовият режим неизбежно ще създаде проблеми за ЕС, тъй като на турска територия в момента има твърде много безработни млади хора, които са обсебени от джихадистките идеи, а европейските специални служби не са способни да контролират голямо поток хора, пресичащи границата на Евросъюза. За това свидетелстват атентатите, извършени в Париж и Брюксел“ - коментира пред „Известия“ президентът на Международната асоциация на ветераните от спецподразделенията „Алфа“ Сергей Гончаров.

Особено внимание в доклада на ЕК се обръща върху заплахата, която създава кризата в Сирия – войната там е спомогнала за облекчаване на контрабандата със забранени стоки и оръжия и за обучаването на чуждестранни и турски екстремисти, а също така е довела до изселването на не по-малко от 3 милиона сирийски бежанци, част от които са се включили в незаконната миграция.
Не по-малко сериозен проблем се явява организираната престъпност, пред която безвизовият режим открива нови възможности. Експертите сочат Турция като главен път, откъдето минава транзитът на опиатите в Европа, а също и популярен транзитен пункт за нелегалните мигранти от Северна Африка, Азия и дори Латинска Америка, стремящи се да попаднат в ЕС.

“Предложението на Европейския съюз за въвеждането на безвизов режим за 75 милиона турци, за да се спре потокът от имигранти през Егейско море, е ненормално. Това е все едно да разположиш бензин до огън, който се опитваш да потушиш“ – заяви тези дни в ефира на Би Би Си бившият шеф на британското разузнаване МИ-6 сър Ричард Диарлав.
Трябва да отбележим, че все пак в Брюксел са наясно с тези заплахи. „Целта на диалога за визовата либерализация с Турция е да се решат и отстранят проблемите, които може да възникнат в резултат на намаляване на визовите изисквания за турските граждани.

Набелязани са ориентирите, които отчитат потенциалните рискове в сферата на сигурността. Вече се осъществяват проверки с цел установяването на лица, които се опитват да пътуват с подправени или фалшифицирани лични документи“ - заявяват от пресслужбата на ЕК в отговор на запитване на „Известия“.
Ябълката на раздора в преговорите между Анкара и Брюксел стана изискването турската страна да преразгледа законодателството си по отношение на борбата с тероризма. Нещо, за което Ердоган не е готов да отстъпи. Както отбелязват анализаторите, сегашното определение, което използват турците за този термин, е твърде в широки граници и докато преди законът се е използвал за борбата с ислямистите, сега се прилага за всякакви противници на турския президент.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки