Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
20 Май 2016, Петък


Птици, мода, пари и криворазбрано „равноправие“


Западни дипломати насърчават гей парад в Украйна

За 12 юни в Украйна е планирано да се проведе Парад на равенството – не става въпрос за етническо или друго равноправие, а за станалите традиционни за Америка и Европа мероприятия на т.нар. ЛГБТ общество, съставено от лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални персони.
В усилията си да стане пълноценен член на голямото европейско семейство бившата съветска република се старае да подражава на западните привички в обществения живот и така неизбежно се стигна до момента с гей парадите. По-гнусното е, че във вторник посланиците в Украйна на западните страни обнародваха съвместно заявление на сайта на американската амбасада в страната, в което призовават властите в Киев да осигурят безопасността на дефилиращите „различни“.

„Ние съвместно призоваваме полицията и градската управа да защитят правата на ЛГБТ“, молят дипломатите, изтъквайки, че по време на миналогодишното подобно мероприятие е имало нападения върху митингуващите и сегашната ситуация също предизвиква опасения. Затова международни представители планират да осъществяват наблюдение и да вземат участие в марша на гей обществата в Украйна. „Предлагаме и представителите на гражданското общество, и на бизнеса също да изразят подкрепата си“ - се настоява още в съобщението, подписано от посланиците в украинската страна на Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ.


Нелегалните каналджии са заработили милиарди евро

Разпространен във вторник отчет на Интерпол разкри, че през 2015 г. занимаващите се с нелегален превоз на мигранти са заработили от 5 до 6 милиарда долара (4,4 - 5,3 млрд евро). Каналджийството на практика се явява един от най-важните източници на приходи за организираната престъпност в Европа.
По данни на Интерпол, 90 процента от пристигналите в Европа пришълци попадат на Стария континент чрез система от организиран от няколко свързани криминални групировки нелегален транспорт. Това, от своя страна, е свързано и с други видове престъпност като например сексуална експлоатация, се уточнява в отчета на организацията.

Изводът на експертите е, че маршрутите бързо се променят съобразно външните условия като затягането на пограничния контрол.
От Интерпол смятат, че не може да се докаже връзката между каналджиите и терористите, но въпреки това нараства рискът те да използват миграционните потоци за проникването си в ЕС.
Междувременно „Файненшъл таймс“ оповести, че почти 80% от мигрантите в Гърция, включени в програмата на Евросъюза за разпределяне по други страни членки на ЕС, се отказват от нея, щом научат, че ще бъдат преселени в България. От 47 човека, които София е била готова да приеме, границата са пресекли само четирима.

Подобна е и ситуацията с Румъния, където от 67 души, за които Букурещ е дал съгласието си да приюти, 32-ма са се отказали. Да заминат за Естония са се съгласили 8 от 27-те подали заявление. Дори и във Франция от 388 одобрени човека, са се отказали от преместването 26-ма.
Общо по програмата са обработени 1324 заявления за репатриране от Гърция в други държави от ЕС, 191 от които впоследствие са отпаднали по собствено желание.


В Иран забраниха... модните списания

Да се организира прет а порте в Иран е невъзможно. Модно шоу с незабрадени манекенки може да се види само нелегално. Неотдавна иранската полиция арестува десетки фотомодели, фотографи и гримьори, участвали в заснемането на „неислямистки снимки“. Става въпрос за фотографии на незабулени фотомодели, поместени на платформата за споделяне на снимки „Инстаграм“.

Обвинението срещу тях е за „разпространение на неморални съдържания и неислямска култура". Фирмите на засегнатите лица са били закрити, а техните профили в „Инстаграм” и „Фейсбук” – блокирани.
След Иранската революция от 1979 г. не само жените в тази страна трябва да покриват главите си на обществено място, но със забрадки трябва да са даже и пластмасовите манекенки по витрините на магазините. Модните списания в страната са забранени.
В предаване, излъчено по иранската телевизия, една от задържаните красавици си посипа главата с пепел, образно казано, и призова иранските жени да не повтарят нейната грешка. Тя разкри, че за дейността си като фотомодел  получавала към 200 евро на месец. Минималният месечен доход в Иран възлиза на около 175 евро.

Иранските духовници, според които публикуването на снимки на незабрадени жени застрашава иранското общество, тъй като отдалечавало хората от ислямските ценности, постоянно предупреждават местните жители да не се поддават на “западната културна инвазия" – не само в света на модата, но също така и в музиката, киното и телевизията.
Миналия месец от полицията в Техеран обявиха, че на улицата излизат 7000 тайни контрольори, които ще следят дали жените спазват на обществените места „ислямския начин на обличане”.


Ястреби ще бранят от гларуси гостите в Кан

Мениджърите на хотел Grand Hyatt Cannes Martinez във френската Ривиера, в който се настаняват много от гостите на кинофестивала в Кан, взеха решение да защитят клиентите си от досадните гларуси, които с всяка изминала година стават все по-нагли, крадат храна направо от масите и плашат туристите. Както съобщава „Вашингтон поуст“, за борба с агресивните морски птици, които особено много се активират именно през май, ще бъдат използвани... ястреби.
В момента в бойна готовност се поддържат пет обучени от професионалисти пернати охранители.

В последно време гларусите са се превърнали в голям проблем за града, тъй като вече не се страхуват от хора. За това местните обвиняват самите гости на Кан, тъй като те самите редовно  хранили хвъркатите нахалници, хвърляйки им храна от чиниите си. Сега птиците спокойно се разхождат по масите, зобят фъстъци и различни ядки, разливат чашите с напитките и се черпят на воля, понякога дори отнасят мръвки директно от подносите на келнерите. Главоболия създават и екскрементите им, които често уцелват хората.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки