Кой и кога забрани думата „циганин“


Кой и кога забрани думата „циганин“
Велчо Михалев демонстрира висок стандарт на живот. На снимката той е пред петзвезден хотел във Варна, където цената на една нощувка е над 100 лв
20 Май 2016, Петък


Свидетели сме на организиран от външни сили натиск срещу българските медии, като им се внушава манипулативно, че нямат право да посочват каквато и да е етническа принадлежност в журналистическите си материали

Автор: Севдалина Пенева

Точно преди 15 години соросовата фондация „Отворено общество“ започва усилено да налива финансови средства в различни ромски неправителствени организации (НПО). В пре-дългия списък фигурират „Неви Черхен”-Кюстендил, „Интегро”-Сеново, „Интгеро”-Огняново, „Неве Дроме”-Шумен, „Пирин-2000”-Сандански. Обединителното звено между всички тях е новата професия „здравен медиатор“, създадена с подкрепата на внедрените в България фондации и институти на Джордж Сорос, а малко по-късно и на „Америка за България“.
Без излишен шум в медиите, през 2003 г. вече е създадена и национална мрежа на здравните медиатори, чиято цел е да обхване цялата страна. Тоест, циганските махали. Защото основна роля на обучените „професионалисти“ е „да бъдат мост между ромския етнос и здравните институции“.

Поне такава е мантрата, която повтарят новите медиатори, така е записано и в официалния им сайт. В превод това означава, че вече повече от десетилетие подготвени мисионери обясняват на ромите как да се възползват от безплатни медицински услуги, без да плащат здравни осигуровки. Като викат на адрес доктори с линейки, защото спешната помощ в България е безплатна, разбира се. И да изискват качествено обслужване, което по конституция им се полага. И да протестират, ако не им се даде.
Пълни права без грам задължения...

В предишния брой на „Десант“ разказахме за професията парамедик и как единствено за циганите се правят (пак с пари от „Отворено общество“ и „Америка за България“) безплатни курсове – петмесечни, но пък придружени със сертификат за работа в спешните медицински центрове не само в страната, но и на територията на Европейския съюз.
Подобно на дискриминационните курсове за парамедици, в които основно изискване е „владеенето на ромски език“, е създадена и професията здравен медиатор. Там условията са още по-драстични. Ако не си циганин, само владеенето на цигански не ти върши работа, пак не ставаш за тази дейност. Точка.

Нищо че от четири години заплатите на медиаторите идват от държавния бюджет и по-точно от Министерството на труда и социалните грижи, а не от частни организации. Съвсем ясно е посочено, че на конкурсите за здравен медиатор имат право да се явяват само хора от ромския етнос.
Казаното до тук е достатъчно скандално, за да се самосезират Комисията за защита от дискриминация и Българския хелзински комитет за дискриминация на българите в собствената им държава. Съмняваме се обаче те да го направят поради огромната им заетост в момента да бранят ромския етнос от „лошите“ медии.

За миналата година образуваните преписки по признак „етническа принадлежност“ в Комисията за защита от дискриминация са общо 88. Броят на сигналите обаче е в пъти по-голям. И най-агресивните автори на жалби и доноси се оказват... новите парамедици и здравни медиатори. Сякаш, преди да се докопат до безплатните програми и различните финансови схеми, те имат за задача да покрият норматив кой повече сигнали срещу български журналисти ще подаде. Друг е въпросът дали тези стожери на ромското достойнство пишат текстовете до КЗД сами или само ги разписват.
За Илия Илиев от Костинброд, който в момента се обучава безплатно за парамедик, ви разказахме в предишния брой. Това, което спестихме обаче е, че той е автор на толкова много жалби срещу различни медии, че дори не помни срещу кого и за какво точно се е възмущавал.

Един от сигналите му до КЗД „относно дискриминация по чл. 4 от Закона за защита от дискриминация (етническа основа)“ е срещу Мария Цветкова от телевизия СКАТ, заради авторския й репортаж „Цигани не плащат наем и вода, благодарни на кмета на Монтана“. В разговор по телефона с човек от „Десант“ обаче, той се обърка къде точно е гледал „скандалното“ видео – „дали не беше по Нова тв, или може би съм го чел в „Стандарт“... или в „Труд“... Толкова много жалби съм подавал, че не помня вече за какво и срещу кого“, признава Илиев. 

Не е наясно и какво гласи въпросният чл.4 от ЗЗДискр., цитиран в сигнала му. В текста, подписан от него, пише обаче следното: „Поводът на настоящия сигнал е заглавието на репортажа и представянето на ромите като предплатени гласоподаватели“. След което услужливо посочва къде може да се гледа видеоматериалът.
Накрая, на база на направените от самия него изводи за някакви внушения в репортажа, иска от комисията веднага да образува производство и да наложи предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки.

Автор на многобройни жалби срещу телевизия СКАТ и още няколко други медии са и Велчо Божилов Михалев от Айтос (бивш здравен медиатор и настоящ активист в ромската организация „Амалипе“, финансирана, познайте от кого - „Америка за България“ и „Отворено общество“) и Асен Асенов, общински съветник от ДПС, започнал обществената си кариера също като здравен медиатор.
Сигналите, писани от двамата са за „тормоз“ по чл. 5 от ЗЗДискр. на основа признак по чл. 4, ал.1 – етническа принадлежност. Повод за обидата им е публичното споменаване на думи като „незаконни цигански къщи“, „цигани“, „гето“... Според тях тези определения дискриминирали ромите като етнос и общност, затова, подобно на Илиев, настояват виновните да бъдат веднага наказани според закона.

Какъвто обаче няма. В нито един нормативен акт в Република България не е записано, че позоваването на етническата принадлежност на поданиците на държавата (българи, цигани, турци, арменци, евреи и т.н.) е подсъдно деяние.
По-скоро в страната ни има изкуствено наложена цензура от всички онези НПО-та, финансово захранвани от соросоидните организации. Системно и последователно мачкане на български медии и оказване на натиск чрез писане на сигнали до КЗД, чрез съдебни дела, проверки... Цяла агентура срещу България, която пусна дълбоки корени в страната и вече дава първите си плодове – създаването на професии, забранени за българи. 

Но да се върнем на сигналите. Велчо Михалев от Айтос и Асен Асенов от Шумен споменават името на един и същ адвокат – Даниела Михайлова. „Тя пише жалбите, обърнете се към нея. Упълномощил съм я да ме представлява“, казва пред репортер на вестника Михалев.
След което заплашва нашия екип, че „ще има последици“, ако продължаваме да настояваме за разговор с него. Накрая изплюва камъчето: „Ще престанете да говорите за ромите в негативен план! В смисъл, ще назовавате хората като хора, а не роми, българи, турци и прочее. Защото нарушавате закона за дискриминация!“

Ние пък се питаме дали самият Михалев не е стъпил някъде накриво. Младият циганин живее в огромен палат на ул. „Гоце Делчев“ в Айтос, демонстрира завиден стандарт на живот за приходите, които получава. До миналата година той е бил на щат като здравен медиатор в Айтос на минимална заплата, а в момента работи във фирма за бързи кредити в същия град.
Освен Михалев, адвокат Даниела Михайлова представлява и Асен Асенов, много е вероятно да се окаже, че нейното име е свързано и с още много други сигнали срещу журналисти. Коя е тя?

Яростен защитник на ромите, Даниела Михайлова има в актива си над 150 дела по  ЗЗДискр. По този закон също така провежда и обучения на „активни граждански групи“ (както е записано в официалната й визитка).
Автор е на анализи на законодателството, свързани с „неравно третиране, права на потребителите, незаконно строителство, принудителни изваждания, здравна реформа и права, право на равно образование“.

Миналата година бе номинирана за човек на годината от Българския хелзински комитет заради противопоставянето й срещу незаконните цигански къщи във варненския квартал „Максуда“ и в Гърмен.
Всъщност, точно с такава насоченост е и един от проектите на адвокат Михайлова - „Узаконяване на ромските жилища“, номиниран от фондация „Тръст за социална алтернатива“ (която пак е създадена от „Америка за България“) за приза „Проект на годината“.

От страниците на „Десант“ отправяме следните въпроси към г-жа Михайлова: След като в българското законодателство не съществува такава процедура за узаконяване на незаконни постройки, нейният проект не е ли в крайна сметка срещу българските закони? Може ли по същата логика някой да поиска да узакони кражбите и битовите убийства под предтекст, че една определена етническа прослойка ги извършва „от глад“? Или шофирането в насрещното движение, или преминаването на червено?

Къде беше г-жа Михалова, когато се събаряха незаконни постройки на българи в стария град Несебър, в рибарското селище край Бургас Ченгене скеле, защо не ги защити така, както защитава циганските чрез финансираните от явно антибългарските фондации „Америка за България“ и „Отворено общество“ свои проекти?
Каква е истинската й роля, в крайна сметка, в целенасоченото мачкане на български медии да спрат да се занимават изобщо с ромския етнос, да не смеят да отразяват хилядите случаи на циганска престъпност, на цигански издевателства над малкото останали възрастни хора в българските села?


Адвокат на Асен Асенов и Велчо Михалев е Даниела Михайлова Асен Асенов, общински съветник от ДПС в Шумен, също не си поплюва. Кадърът е от ромски конкурс за красота

В категории: Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Tessie
09.08.2016 21:20:52
0
0
Why does this have to be the ONLY reablile source? Oh well, gj! http://tzdsncwqx.com [url=http://ikikdp.com]ikikdp[/url] [link=http://oqrjyuzpzlo.com]oqrjyuzpzlo[/link]
3
Jayhawk
09.08.2016 13:42:27
0
0
Such a deep <a href="http://jwrtsqerppc.com">anwser!</a> GD&RVVF
2
Cactus
08.08.2016 19:51:36
0
0
Haaaahhh. I'm not too bright today. Great post! http://zwtvubvd.com [url=http://pdmrjr.com]pdmrjr[/url] [link=http://dvjtypdaeak.com]dvjtypdaeak[/link]
1
Willie
07.08.2016 22:03:25
0
0
My post, reagarding your question, is in modnratioe, #136. Maybe the ECB is watching?BC Bob,Thanks. Grim, you think you can unmod it? I know someone who works at the Fed and would be able to explain it, but he&#8217;s got a forked tongue so it sometimes difficult to understand him.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки