Законопроектът „С открито лице” уверено върви към пленарната зала


Законопроектът „С открито лице” уверено върви към пленарната зала
Швейцария бе първата страна в света, забранила издигането на джамии, а през миналата година един кантон в алпийската държава въведе закон, съгласно който носенето на бурка ще се санкционира с около 9000 евро
20 Май 2016, Петък


Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност прие единодушно на първо четене забраната за носенето на бурки на обществени места

Автор: Десант

Парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност обсъди внесения от Патриотичния фронт законопроект, забраняващ носенето на обществени места на облекло и аксесоари, скриващи напълно или частично лицето. Депутатите от ДПС не присъстваха на заседанието, а нормативният акт беше подкрепен единодушно с 11 гласа „за“ – на ГЕРБ, АБВ, БСП, РБ и БДЦ.
Според текстовете в него забраната ще важи за граждани на България и за временно пребиваващи в страната като мигранти например. Тя ще се отнася за институциите от централната и местната администрация, училища, културни средища, места за обществен отдих, спорт и комуникации.

Основната причина за въвеждането на ограничението е, че носенето на подобни покривала възпрепятства идентификацията на лицето, което би представлявало пробив в сигурността заради опасността от терористични актове с участието на жени камикадзе. На второ място е това, че те се използват в пропагандата на радикални ислямистки идеи, които нямат нищо общо с традициите на мюсюлманската общност у нас.
Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и в молитвените храмове.

Вносителите от Патриотичния фронт посочват в мотивите към законопроекта, че действащата българска конституция забранява религиозните общности и институции, както и верските убеждения да се използват за политически цели. Авторите на проекта не скриват своята загриженост за правата на българи и чужденците у нас и „потъпкването на принципите на демократизма, равнопоставеността на половете и хуманизма“, което е свързано с насилственото налагане на ограничения върху личната свобода.

За вносителите от значение са два основни факта, а именно – противоречието, в което влиза подобно обществено поведение със светските закони на страната ни, включително и с битуващите по тези земи хилядолетни традиции на християни, мюсюлмани и други религиозни общности, невключващи такъв показен радикализъм; както и реалните подбуди за тези демонстрации, които не са нито религиозни, нито хуманни, а са политически и материално подплатени с пари, идващи от страни от Близкия изток и Персийския залив, характеризиращи се с нестабилност на политическата обстановка и вихрещ се в тях войнстващ радикализъм.

Припомняме, че през последния месец редица общини в България промениха своите наредби за обществения ред и забраниха носенето на дрехи и аксесоари, закриващи лицето и пречещи за идентификацията на гражданина. Първи гласуваха такава забрана общинарите в Пазарджик. Неотдавна там написаха и първия акт на жена, нарушила новите правила.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки