Съдят ексшефа на Митница Свиленград за назидание


20 Май 2016, Петък


Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе в Окръжен съд – Хасково обвинителен акт срещу Тодор Караиванов,

Автор: Десант

бивш началник на Митница Свиленград, за подкуп в размер на 4500 евро и 1600 лева, получен при 9 отделни деяния, както и за набавяне на противозаконна облага  в размер на 10 000 евро, използвайки служебното си положение.
Тодор Караиванов е обвинен в това, че в периода от  началото на месец октомври 2014 г. до 28 януари 2015 г. в  гр. Свиленград, в 9 отделни случая е поискал и приел подкупи в различни валути от представители на спедиторска и на транспортна фирма, за да не разпореди, а в други случаи и затова, че не е разпоредил извършването на щателни митнически проверки на преминаващи през митническите пунктове „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко войвода“ товарни превозни средства.

Разследването на Специализираното звено „Антикорупция“  е събрало доказателства за това, че след встъпването си в длъжност Караиванов е наредил вкарването в специална програма  на Митница Свиленград на една спедиторска и една транспортна фирма и оттам нататък всяко тяхно превозно средство било подлагано на така нар. щателна митническа проверка, вкл. цялостно разтоварване на превозваните товари, което продължавало от 6 до 8 часа. Разходите за разтоварване и последващо натоварване на стоките били изцяло за сметка на превозвачите, които освен това изоставали и от графика за доставките.
При нито една от извършените проверки не са били констатирани допуснати нарушения на митническото законодателство от проверяваната транспортна фирма.

След личен разговор с представителя на спедиторската фирма Тодор Караиванов му заявил, че за да не се бавят автомобилите на границата, той трябва на ръка да получава по 50 евро за всяка товарна кола, преминала през митническия пункт.
„Притиснат от искането и за да не загуби клиентите си, спедиторът се съгласил и в периода от началото на месец октомври 2014 г. до 28.01.2015 г.  дал на обвиняемия общо сумата от 4500 евро и 1000 лева”, пише в обвинителния акт. От него става ясно, че шефът на митницата провел подобен разговор и представител на транспортна фирма, от който поискал по 200 лева на камион и получил общо 600 лева.

И за капак шефът на свиленградската митница обявил на свои подчинени, че трябва да му дадат общо 10 000 евро, необходими за „срещи” с високопоставени служители от агенция „Митници”, които да осигурят чадър над служителите на ГКПП-то. Парите били събрани от четирима митничари и предадени на Караиванов, да разполага с тях по предназначение.
Предстои Окръжен съд - Хасково да насрочи разглеждането на делото срещу Тодор Караиванов. Припомняме, че той бе арестуван показно и зрелищно на 29 януари 2015 г. при акция на ДАНС. Първоначално бе задържан под стража, а в момента е на свобода срещу гаранция от 5000 лева.

Междувременно със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов, Митница Свиленград и „Митнически бюро-Свободна зона свиленград” бяха закрити от 11 януари 2016 г. Което показва, че наистина е имало нещо гнило в прословутата Свиленградска митница. Но едва ли левовата равностойност на тази „гнилост” е по 50 евро или дори по 200 лева на камион…


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки