Родители в Пловдив протестират срещу сливането на училища


Родители в Пловдив протестират срещу сливането на училища
Момент от протеста на пловдивските родители
20 Май 2016, Петък


Родители излязоха на протести в Пловдив заради решението на общината ОУ „Георги Бенковски“, в което учат 126 деца, да мине под шапката на ОУ „Душо Хаджидеков“.

Автор: Камен Колев

 Според управата, това е част от плана за оптимизация на детските и учебни заведения на територията на града. „Целта е чрез ефективно използване на материалната база да се осигурят максимално добри условия и преминаване на учениците към едносменен режим на обучение”, аргументира се ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. Сливането на училища в Пловдив е практика на общината още от 2012 г., допълни градоначалникът Иван Тотев.
Протестиращите родители обаче са против, тъй като след сливането децата им ще трябва да изминават пеша близо два километра, за да ходят на занятия в „Георги Бенковски", вместо в „Душо Хаджидеков" и да пресичат натоварени булеварди и улици. Така отиването на училище ще отнема 25 минути бързо ходене, а това, според майките и бащите, ще е непосилно за най-малките ученици.

В деня преди гласуването на предложението родители излязоха на протест, причаквайки общинските съветници и настоявайки за среща с кмета Иван Тотев. Градоначалникът се съгласи да ги приеме, но покани представителите на медиите да излязат от залата. Протестиращите обаче поискаха репортерите да останат, от което кметът се засегна и отсече: „Тогава си говорете с журналистите, аз ще изляза", като напусна залата, изпратен с викове „Оставка!" и освирквания.

Със семействата се срещна заместникът му Стоянов, който трябваше да отговаря на въпросите им какво налага сливането на училищата и защо трябва децата да бъдат местени, след като в „Душо Хаджидеков", което е с капацитет около 450 деца, учат близо 700, като много от тях живеят не в Пловдив, а в селища от съседните общини. В същото време в учебното заведение няма място за учениците от квартала.
Въпреки родителското недоволство, след  няколко часа тежки дебати, скандали, обиди и настоявания за оставки пловдивските съветници приеха предложението за сливане на двете училища.

Недоволните от това майки и бащи твърдо заявяват, че ще си отстояват правата докрай и ще обжалват решението пред областния управител, а ако се наложи – и пред съда. Те са създали във „Фейсбук“ група, наречена „225 хил. лева за закриване на училище“.
Междувременно пловдивският омбудсман излезе с позиция с препоръка да се направи проверка по случая.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки