Дежурство на повикване


19 Май 2016, Четвъртък


Страдам от лупус еритематодос.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Какво представлява това заболяване и какво е лечението му?
Стоянка Георгиева,
Трявна

При тази болест, известна и като „Вълчанка“, няма място за шеги. Лупусът е автоимунно, много системно, хронично възпалително заболяване на съединителната тъкан. Произходът на болестта не е изяснен напълно, но се предполага, че основните провокиращи фактори са инфекциозни – вируси, бактерии; а също и медикаменти, ваксини и други. Водеща в заболяването на нарушенията в т. нар. хуморален имунитет е появата на антитела срещу собствените тъкани. По-често боледуват жени, като върхът на заболеваемостта е във възрастовия интервал 20 – 40 години.

Болестните прояви могат да бъдат повишена температура, отслабване на тегло, безапетитие, отпадналост, намалена работоспособност и други. Освен тези общи симптоми, съществуват и специфични, които са много разнообразни:
От страна на опорно-двигателния апарат може да се наблюдава артрит при около 80-90% от болните, остеопороза или остеонекроза. Мускулните болки се описват при 35-40% от болните, а възпаление на мускулите – значително по-рядко. Понякога и двете заболявания могат да се развиват при един и същ пациент.

Кожно-лигавични прояви. Могат да бъдат остри, подостри и хронични. Най-типичен е пеперудообразният обрив в областта на лицето, както и чувствителността към слънчевата светлина. Наблюдават се и петнисти обриви по кожата, лигавични язви, опадане на косата.
Сърдечносъдови прояви. Могат да бъдат засегнати всички структури на сърцето. Най-често се открива възпаление на сърдечната обвивка – перикардит. По-рядко се установяват миокардит и ендокардит. Пораженията на кръвоносните съдове се локализират в малките и средни по размер артерии. Наблюдават се още сърдечен инфаркт, тромбофлебит и други.

Белодробни прояви. При 50-80% от болните се откриват данни за плеврит (сух или воден). Може да се развие и т. нар. лупусен пулмонит (пневмонит), който да доведе до поява на белодробна хипертония.
Бъбречни прояви. Засягането на бъбреците (лупусен нефрит) е една от неблагоприятните локализации на лупуса.
Невропсихични прояви. Пораженията на мозъчните кръвоносни съдове водят до намалена функция на главния мозък. Не са изключени и невропсихични прояви: остра обърканост, депресия, главоболие, припадъци, инсулти и др.

Болестни прояви от страна на коремните органи. Срещат се при около 50% от болните. Най-често това са безапетитие, гадене, повръщане. Понякога и коремна болка и кръвоизливи.
Лечебният план е строго индивидуален и следва да се изпълнява от висококвалифицирани лекари в специализирани болници. Алтернативното лечение – билки, магии и пр., е опасно за живота на болния!
В днешно време прогнозата на заболяването е значително подобрена. Трудоспособността зависи от характера на протичащото заболяване.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки