Как бе построена Одринската българска мъжка гимназия


Как бе построена Одринската българска мъжка гимназия
Сградата на гимназията днес
17 Май 2016, Вторник


Парите идват от завещанието на д-р Петър Берон

Автор: д-р Георги Тренчев

Навършването на 145 години от смъртта на д-р Петър Берон наистина е добър повод да се подкрепи инициативата той да заеме заслуженото си място в историята на Българското възраждане и да си припомним за живота и делото му, за това, което той остави на идните поколения. Именно в такъв аспект статията „Петър Берон не е написал само „Рибния буквар” в бр. 350 на в. „Десант“ бе напълно навременна и цялостно и точно показва ролята и значението на Петър Берон за развитието на просвещението и науката в България.
Но когато се говори за него и за навършването на 145 години от смъртта му, е необходимо да се спомене и за Одринската мъжка гимназия „Д-р Петър Берон“ и нейната роля за развитие на просветата в Одринско. Защото средствата от завещанието на възрожденеца са основният фактор за изграждането и издръжката на това голямо просветно средище на българщината, затова и то носи неговото име.

След загадъчната смърт на д-р Петър Берон през 1871 г. започва трудна и продължителна борба за изпълнение на завещанието му, водена от братята Христо и Евлоги Георгиеви. Заплетените юридически въпроси около него започват да се разрешават след срещата в Букурещ на Найден Геров, руски вицеконсул в Пловдив, с Евлоги Георгиев. В резултат от нея спорещите за завещанието страни се отказват от претенциите си и на 27 септември 1872 г. в Букурещ е съставен комитет от 12 души, начело с Евлоги Георгиев, който да работи за получаване на Бероновото наследство и за употребата му за едно учебно заведение, което да носи името му.

Въпреки че в завещанието му от 15 октомври 1869 г. е записано да се открият по 10  български училища в околиите на Одрин, Пловдив и Котел, комитетът на 12-те преценил, че е най-добре със средствата от наследството му да се издържа само една българска гимназия. Още на 7 октомври 1872 г. в бр. 15 на в. „Свобода“ Любен Каравелов съобщава, че приходите от Бероновото имение „Скорила“ ще се употребят за българска гимназия в Одрин. За такова решение работи и П. Р. Славейков, който пише, че е необходимо „всички, дето трябва да разберат, че без Одрин няма Тракия, а без помощ за утвърждение на българщината чрез образование няма Одрин за българите“.

Още по-категоричен в това отношение е българският екзарх Йосиф I, който след като въпросът за Бероновото наследство не е решен и след Освобождението на България, заявява, че освободените българи нямат такава нужда от приходите на Бероновото имение, каквато имат българите под турско робство, особено българите в Одрински вилает, които се намират под влиянието на гръцкото просвещение.

Независимо от различните интереси и претенции, комитетът на 12-те след повече от 16 години от учредяването си в протокол от 10 май 1889 г. решава да учреди „фонд „Д-р Петър Берон“ за въздигане и поддържане на българска мъжка гимназия в Одрин” в размер на 400 000 лева. Комитетът в протокола не посочва защо е избран този град, а само намалява размера на фонда с 15 000 златни лева, насочени за котленските училища, с протокол от 20 февруари 1890 г. През 1890 г. комитетът прекратява съществуването си, а управлението на фонда е предоставено на Българската екзархия, която трябва да се отчита пред Министерството на народната просвета.

На 5 май 1890 г. Евлоги Георгиев съобщава на екзарх Йосиф, че фондът се състои от 17 840 лири стерлинги и 223 златни франка, че капиталът е внесен в БНБ и вече може да се пристъпи към строеж на гимназията, макар училището в Одрин да е възникнало по-рано и има свой собствен път на развитие.
Идеята за създаване на българска гимназия в Одрин възниква след Кримската война през 1858 г., но поради редица пречки и противодействия се осъществява напълно едва след около 40 години. Неин предшественик е единственото взаимно българско училище, създадено през 1851 г. от чорбаджи Найден Кръстевич в квартала „Калето“, в средата на града. През 1858 г. българските занаятчии и търговци в Одрин заплануват да открият още по едно българско училище в трите български махали „Каика“, „Керишханата“ и „Илдъръма“, а също и едно главно училище.

Този план също не е осъществен и през 1863 г. руското генерално консулство в града издига идея за откриване в Одрин на българско централно училище, подобно на руските гимназии. Но с откриването на гимназия с пансион за южнославянски младежи в гр. Николаев и с нейното утвърждаване приключва повдигнатият въпрос за откриване на гимназия с руски средства в този град.
По-нататъшното развитие на училището е свързано с името на П. Р. Славейков, един от най-последователните поддръжници на идеята за централно училище в Одрин. По поръка на Българската екзархия на 9 август 1874 г. Славейков пристига в града и подписва договор с Одринската българска община за учителствуването си. На 19 август 1874 г. той открива училище в най-запазената българска част на Одрин – махалата „Сарък мегдан“.

Училището е издигнато в главно, а от Цариград са изпратени трима младежи за помощници на Славейков. Но поради противодействието на гърците и техните интриги Славейков е арестуван и откаран в Цариград, а с това въпросът за централно училище в Одрин е изоставен. По-късно, след Руско-турската война и Берлинския договор, благодарение на епископ Синесий, изпратен от екзарх Йосиф І за управляващ българската епархия в Тракия, и на временното руско управление, българските училища в града били възстановени, а това в „Калето“ се превърнало в главно.

През учебната 1878-1879 г. в него е учител Стефан Салганджиев, поради което той е посочван за основоположник на гимназията, въпреки че първи клас е открит през учебната 1879-1880 г., когато главен учител е Тодор Найденов от Свиленград. През учебните 1880-1881 и 1881-1882 години директор е Георги Живков, по-късно министър на народната просвета в кабинета на Стефан Стамболов, а училището става трикласно, макар че в документите е посочвано като „реалка“ и „гимназия“.
От учебната 1885-1886 г. в училището има 50 ученици и 6 учители и е открит четвърти клас. То просъществува като четвъртокласно цели 11 години, до учебната 1895-1896 г. включително, издържано от бюджета на Българската екзархия, и има печат с надпис „Класно училище в Одрин“.

Едва сега се поставя въпросът за Бероновото наследство, тъй като фондът „Д-р Петър Берон“ е даден за разпореждане на Българската екзархия, а издръжката на гимназията трябва да започне, след като той се увеличи на 20 000 английски лири. От учебната 1896-1897 г. се открива V клас, а училището вече носи името Българска мъжка гимназия „Д-р Петър Берон“.
С откриването на VI клас през следващата 1897-1898 учебна година, то вече се нарича Българска мъжка педагогическа гимназия „Д-р Петър Берон“, а дотогава лихвите от фонда вече са станали 180 000 лв. Всъщност от тази учебна година започва и издръжката на гимназията с парите от лихвите от фонда, като годишно се изразходват около 25 000 лв.

Това финансиране е интересно, защото съгласно протокола от 10 май 1889 г. от приходите на Бероновия фонд е трябвало да се събере една сума, с която да се построи гимназиална сграда в Одрин на името на д-р Петър Берон, преди да се започне издръжката. И наистина, още през 1896 г., когато събраните лихви от фонда възлизат на 180 000 лв., се търси подходящо място за закупуване. На 19 април 1897 г. е издаден ферман за построяване на гимназията и е закупена сградата на италианците Бедетти в махалата „Балък пазар“, а майстори от Дебърско я преустрояват.

Това е първата собствена сграда на Българската мъжка гимназия „Д-р Петър Берон“, добита със средства от фонда и използвана до 1905 г., когато изгаря. След пожара и през 1909 г., когато е изпепелена и временно използваната постройка, се започва строежът на нова масивна сграда в квартала „Калето“. Планът за новата 4-етажна сграда е дело на арх. Едуард Дюпре. Основният камък е положен през 1910 г., а при започването на строежа Българската екзархия предоставя 100 000 лева – 80 000 от фонда и 20 000 от бюджета на Екзархията.

До окончателното завършване, което е предвидено за 1911 г. Екзархията превежда още 138 000 лева, по-късно и още допълнителни суми. Сградата е строена 1910-1912 г., но остава необзаведена и неизползвана поради Балканската и Междусъюзническата война.
Значението на Българската мъжка гимназия „Д-р Петър Берон“ за развитието на българската просвета е огромно, още повече, че става дума за едно учебно заведение извън пределите на свободна България. През годините на своето съществуване тя се превръща в един от стожерите на българската национална свяст в Одринска Тракия, в ковачница на патриоти революционери, на изтъкнати дейци на културното и политическото поприще.


Десетият випуск на учебното заведение Струнният оркестър към училището през учебната 1907-1908 г.

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки