Нашият конкурс


Нашият конкурс
Любен Йовчев като фелдфебел-школник преди заминаването си на турската граница през март 1944 г.
15 Май 2016, Неделя


Спомени от семейния албум


Продължаваме да получаваме интересни предложения за нашия конкурс „Спомени от семейния албум“. Този път публикуваме снимките, които ни изпрати проф. д-р инж. Борис Йовчев, днес пенсионер. Те са на неговия по-голям брат – майор Любен Енчев Йовчев, родом от Силистра, служил като войник в 31-ви пехотен полк, останал в историята като „Железният“.
Майор Йовчев завършва Школата за запасни офицери в София и заминава с полка си на турската граница. Оттам направо потегля за фронта през 1943 г. в състава на Първа българска армия, под командването на ген. Владимир Стойчев.

Той взима участие и в двете фази на Отечествената война като командир на радиовзвод. На една от снимките Любен Йовчев – тогава фелдфебел-школник – е заснет с радиостанцията  по време на жесток бой с оттеглящата се през Югославия немска армия, малко преди Дравската епопея.

Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.


С брат си Борис (първият вляво) като школник от 31-ви пехотен Силистренски полк – „Железният“ Фелдфебел-школник Любен Енчев Йовчев (с очилата) като радист на фронта (1944-1945 г.)

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки