Полета, фабрики и работници влизат в екомузея в Русе


Полета, фабрики и работници влизат в екомузея в Русе
Нива с пшеница край Русе
15 Май 2016, Неделя


Фотографска изложба на американски професор представя измамни изящни пейзажи от двата бряга на Дунав с невидими кардинални заплахи

Автор: Диана Славчева Снимки: Джон Хауърд

От сряда, 11 май, Регионален исторически музей – Русе е домакин на фотографската изложба „Полета, фабрики, работници”.
22 фотоса, заснети в селскостопанските райони около Русе – в района на с. Щръклево, както и в околностите на румънските градове Букурещ и Констанца, представят вижданията на нейния автор – професора по американски изследвания от Кралския колеж в Лондон Джон Хауърд, за съвременната аграрна индустрия с фокус върху екологичните и икономически заплахи, породени от нейната дейност.

Според археолозите, цивилизациите започват със селското стопанство. За новаторските XIX и ХХ век агроиндустрията обещава изобилие: храна за всички. Но на каква цена?
Изобилието от продоволствия и осигуряването на трудова заетост с включването на засилена механизация за агротехническата обработка на земеделските земи водят до драстично обезлюдяване на селските райони.
В България и Румъния тромавият трактор „Джон Диър” изпревари каруци, селскостопанските работници, подчинени на по-големи интереси, взимат трудни икономически решения,  навеждайки на мисълта за намаляването на разликата между ръчен труд и умствена дейност. Привлечени и притиснати в градовете, новите поколения намират повече работни места в сектора на услугите.

Но перфектните опънати по конец бразди крият химически експерименти, водещи до зловещата тишина на унищожението. Създадени, за да подобряват добивите и да унищожават вредителите, синтетичните торове и пестициди застрашават добитъка, дивите животни и хората. Въздушното пръскане и повърхностните оттоци генерират токсичен дрейф.
Фотоекспозицията в русенския екомузей поставя дискретно въпроса дали агробизнесът ще убие селските общности и природните местообитания. Безопасни ли са изобщо  селскостопанските райони?!

Проф. Джон Хауърд е роден през 1962 г. в Мисисипи. Този изтъкнат учен и фотограф живее в Лондон и в испанския град Валенсия. Автор е на шест книги, включително две произведения в областта на историята, на две литературни издания, на цяла колекция от есета, както и на документален фотоалбум, озаглавен «Белите гробници”, издаден от Университета във Валенсия. Негови фотографии са публикувани онлайн и в редица печатни издания. Участва също така и в редица индивидуални и групови изложби в ЕС и САЩ.

Носител е на награди от британския Съвет за изкуство и научни изследвания (AHRC), Британската академия, Студентски съюз при «Кингс колидж» и има отличия от фондациите «Делфина“, «Фулбрайт» и «Рокфелер».
Неговите фотоси ще могат да бъдат разгледани в екомузея в дунавския град в продължение на един месец.


Трактор край Щръклево през април Стопанска сграда в Русенско

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки