ГЕРБ пак дава на прокурор Хасан Азис, ДПС го издига


ГЕРБ пак дава на прокурор  Хасан Азис, ДПС го издига
Макар че всеки момент прокуратурата може да погне Хасан Азис за редица закононарушения, на 9 май му бе връчен приз „Кмет на месец март” в категория... „Съхранение на патриотичния дух”
13 Май 2016, Петък


Вече четвърти мандат любимецът на Доган тълкува законите както му е удобно

Автор: Десант

Кметът на Кърджали Хасан Азис е нарушил закона и е извършил документна измама, издавайки разрешение за изграждане на търговски обект върху зелена площ в кв. „Байкал”. Това стана ясно буквално ден-два преди любимецът на Ахмед Доган и несменяем градоначалник на родопския град да бъде повишен по партийна линия – на 10 май „султан” Азис стана един от петимата заместници на новия формален председател на ДПС Мустафа Карадайъ.

Това обаче му предвещава още по-трудни делници в Кърджали, където двете протурски формации ДПС и ДОСТ са се хванали гуша за гуша, делейки електората, сякаш им е бащиния. През декември кърджалийският градоначалник пое поста и на временен председател на тукашната структура на ДПС, след като предшественикът му мина в лагера на Лютви Местан.

И като стана дума за гражданите на Кърджали – уж щастливите обитатели на града с водно огледало за 78 млн. лева – мнозина от тях вече не искат да търпят безропотно золумите на своя депесарски управник. Десетки жители на квартал „Байкал” са се подписали с настояване да спре разрешеното от кмета неправомерно застрояване на една от тукашните зелени площи. Става дума за монтаж на сглобяем павилион на площ от 220 кв.м върху общински терен без предварително изготвена и одобрена от главния архитект схема и без съгласието на собствениците на съседния имот.

Една протестна подписка

Подписката на гражданите на Кърджали е внесена в приемната на народната представителка от ГЕРБ Цвета Караянчева и тя е категорична, че ще сезира прокуратурата за поредица от закононарушения. По думите й, в случая Хасан Азис грубо нарушава Закона за устройство на територията, който забранява използването на озеленени площи за други цели. Друго нарушение на иначе опитния градоначалник, който е строителен инженер с диплома от Университета за строителство и архитектура, е, че заповедта му противоречи на Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения, според която разрешенията за поставяне се издават от главния архитект, а не от кмета на общината, като площта на преместваемите конструкции не трябва да надвишава 4 кв.м.

Предисторията на поредното кметско самоуправство е доволно любопитна. Подписаният от кмета Хасан Азис документ е от 20 май 2014 г. и е издаден в полза на местна фирма доставчик на хранителни продукти за детските заведения, на която общината дължи пари. Година по-късно, през март 2015 г., без търг, каквато е процедурата за отдаване на имоти публична общинска собственост, с въпросната фирма е сключен договор за ползване на терена, върху който се твърди, че „е поставена временна постройка тип ЛОК“.
Изкопните работи обаче започват едва тази пролет и предизвикват спонтанната протестна реакция на местните жители. Хората са категорични, че няма да позволят застрояването на тревната площ и ще настояват виновните да понесат отговорност.

Резултатите от това дълго управление

Случващото е повод да си припомним предишните прокурорски проверки срещу Хасан Азис, както и резултатите от управлението му, започнало през вече далечната 2001 г. като зам. областен управител на Кърджали, преди да бъде избран за първи път за кмет на изборите през 2003 г. В следващите 10 години населението на Кърджалийска област намалява с 10 397 човека, по-голяма част от които просто отиват да търсят препитание другаде, по-далеч от васалната територия на ДПС и Хасан Азис. А тя далеч не е „цъфнала и вързала”, въпреки опитите на Доган да представя Кърджали и областта като лице на уж неговия етнически модел.

През април тази година стана ясно, че Общината е на ръба на фалита заради неадекватната си финансова политика, разхищаването на бюджетни средства, управленския произвол и демагогията на кмета. Тревожният сигнал за ситуацията в града бе подаден от съветниците от групата на ГЕРБ. Хасан Азис обяви, че в тези твърдения няма нищо ново и че е слушал всичко това и през предишния си мандат. В случая той казва самата истина, защото за управленския му произвол и разхищаването на бюджетни пари се говори от години.

Прочее, ето какво казва финансовият експерт и общински съветник Огнян Иванов: „През последните 13 години община Кърджали е вкарана в дългова спирала. Просрочените й задължения като дял от собствените й приходи надхвърлят 100% (при средно 14 на сто за страната), а размерът на разходите за текуща издръжка е достигнал 95% от общите задължения. Това означава, че съвсем скоро цели дейности ще спрат да функционират поради недостиг на пари“, прогнозира Иванов.
Според него кметът услужливо оправдава дупките в бюджета със съфинансирането по европроекти, но не дава обяснение кое е наложило да се похарчат 1,7 млн. лева за паркоместа в сградата на комплекс „Пентагон”, при положение че по договор това е задължение на инвеститора.

„Безразсъдни грандомански проекти”

Общинските съветници, които не са съгласни с политиката на кмета, допълват графата „Безразсъдни грандомански проекти” и с Пазара на производителите, където такива няма – има само прекупвачи. Реалната цена, платена от държавата и общината за изграждането му, надмина 12 млн. лева и сега за спасяването му трябва да се разпродава общинска собственост, тъй като месечните му приходи са едва 35 000 лева и не стигат за погасяване на кредита.

„Към април тази година пазарът дължи на общинската хазна около 1,1 млн. лева и не съществува даже хипотетична възможност за връщането им. Главоломно са набъбнали дълговете на общината към фирмите за сметосъбиране и сметоизвозване – над 10 млн. лева. Въпреки че приходите от такса битови отпадъци са целеви, местната власт ги е отклонявала за обезпечаване на други дейности и така е натрупала огромни задължения за събиране на боклука“, става ясно от „сметката”, предявена на Хасан Азис от общинските съветници.

Според тях е фрапиращ и размерът на лихвите, и разноските по изпълнителни дела и такси към частни съдебни изпълнители, които общината е изплатила като ответник по дела, заведени от ощетени фирми – сумата възлиза на над 4,4 млн. лева.
Отново през тази пролет, на 19 април, дискусията за развитието на туризма в Кърджали доби политически характер, след като хотелиери се оплакаха на ресорния министър Христина Ангелкова, че са дискриминирани от кмета Хасан Азис, който буквално пречи на развитието на туристическото селище Главатарци край язовир „Кърджали”.

„Главатарци е единственото село в общината, което внася приходи в хазната и за него не е похарчен нито един лев за инфраструктура и реклама. Това е и единственото изцяло българско село“, осведоми Ангелкова хотелиерът Георги Башков. Друг хотелиер разказа как група японски туристи се лутали 45 минути в циганския квартал на Кърджали в търсене на пътя за Главатарци.
Присъстващата на срещата депутатка Цвета Караянчева заяви, че е занимавала лично премиера Бойко Борисов с тежките и продължителни проблеми на Главатарци, и е поискала съдействие за осигуряването на чиста питейна вода и асфалтиране на пътя и улиците в селото. Но пък кметът Хасан Азис не намери за необходимо да присъства на такъв форум, вероятно предугаждайки, че ще чуе нелицеприятни за него истини.

Прочее, всичко казано дотук е повод да припомним „историческото” Водно огледало в Кърджали, започнато още по времето на Иван Костов (който е и кръстник на обекта) и поскъпнало над 9 пъти от началото на строителството до завършването му през 2009 г. Тогава вече стана ясно, че корекцията на коритото на р. Арда с дълги по 2500 м бетонни подпорни стени на двата бряга и строеж на 9 шлюза плюс изкуствено езеро с обем 1,5 млн. куб. м ще глътне 78 милиона лева.

Пример за източване на държавни пари

„Що се отнася до кърджалийското участие в строителството на Водното огледало, то обществена тайна е, че фирмите „Саварона” и „Арда строй” са близки до ДПС и многократно са печелили апетитни обществени поръчки”, писа навремето „Труд”. Междувременно тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов нарече обекта „пример за източване на държавни средства”.

На 9 юни 2010 г. в Софийския районен съд срещу Хасан Азис бе внесен обвинителен акт за опит за измама в големи размери. Прокуратурата твърдеше, че кметът, който е и лицензиран оценител, е направил опит да присвои 8 094 760 лева, завишавайки десетократно цената на предвиден за отчуждаване терен и заблуждавайки министъра на регионалното развитие. При определяне стойността на имот с площ 15,966 кв. м, намиращ се в землището на града и попадащ във Водното огледало, Азис е посочил пред МРРБ, че той струва 8 940 960 лева. При проверката обаче се оказало, че действителната му цена е 846 200 лева.

Последва и съдебно дело, което на няколко пъти започваше с фалстарт и завърши безславно две години по-късно, най-вече поради слабости във формулирането и доказването на обвинението. „Прокуратурата окончателно капитулира в опита си да изправи пред съда кмета на Кърджали Хасан Азис за проекта „Водно огледало", писа специализираният сайт „Правен свят”.
Какво пък – всеки е невинен до доказване на противното. И докато кметът на Кърджали продължава да се любува на образа си във Водното огледало, прокуратурата отново е напът да се занимава с проблемите, създавани от неговото управление. А дали чадърът над него е все така разтворен?


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки