И в Благоевград поискаха да се свалят бурките


И в Благоевград поискаха да се свалят бурките
Забраната ограничава единствено скриването на лицето, а не религиозните свободи, категоричен е Димитър Карбов, общински съветник и регионален координатор на НФСБ за Варна
13 Май 2016, Петък


След Пазарджик и Стара Загора, още 7 областни града са на път да поставят мюсюлманското религиозно облекло извън закона

Автор: Десант

Близо месец, след като народните представители от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ внесоха законопроект, с който да се забрани носенето на бурки или никаб, общо 9 областни града подкрепиха тази инициатива с реални действия.
В тях бе задействан процесът за забрана на облеклото, скриващо лицето и станало символ на радикалния ислям. В Пазарджик и Стара Загора това решение вече е утвърдено от общинските съвети. Остава то да бъде прието в още седем български града.

Засега последната голяма община, в която се предприемат стъпки в посока на забрана на бурките, е Благоевград. В началото на седмицата в местния парламент бе внесено предложение за изменение в Наредбата за опазване на обществения ред и сигурност в областния център на Пиринско, което предвижда вписването на нов раздел, наименуван: „Опазване на обществения ред при дейността на религиозни общности”.
По думите на вносителя Георги Васев, с въвеждането на регистър на вероизповеданията и с някои ограничения относно агитацията ще се даде възможност на всеки жител на Благоевград да изповядва религиозните си възгледи, без да пречи на останалите.

Една от предложените промени е забраната за „носенето на облекла и аксесоари, които покриват лицето, както и други религиозни облекла и символи, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в България“.
Текстовете на предложението изцяло отговарят на законопроекта, внесен от Патриотичния фронт на 20 април.
Припомняме, че първият град, в който забраниха носенето на обществени места на облекло и/или аксесоари, прикриващи лицето, бе Пазарджик. Това стана на 27 април по предложение на общинските съветници от групата на „НФСБ – Народен съюз“.

Забраната важи за всички обществени места, с изключение на молитвените домове, и включва дори пластмасовите маски.
На 29 май Общинският съвет в Стара Загора също промени своята Наредба за обществения ред и забрани носенето на публични места на фереджета, бурки и други аксесоари, които закриват лицето и пречат за разпознаването му. Предложението бе на общинските съветници Гергана Микова от НФСБ и Николай Диков от ГЕРБ и бе прието единодушно.

Градските старейшини гласуваха и парична санкция до 2000 лв. за нарушаване на забраната, която е двойно по-голяма от санкцията в законопроекта на ПФ. „Такава глоба са предвижда за всички подобни нарушения в общинската наредба“ пояснява Гергана Микова, която е регионален координатор на Националния фронт в Града на липите. Местният парламент забрани и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции.

Към инициативата на родолюбците е на път да се присъедини и Пловдив. На 2 май пловдивските общински съветници от групата на „Патриотичен фронт - НФСБ-ВМРО“ внесоха докладна записка в местния парламент за поправка на общинската Наредбата за обществения ред, в която предлагат религиозни символи, каквито се явяват бурките, да бъдат забранени на публични места. Предвидени са и съответните санкции при нарушаването на това правило.

„Пловдив не е защитен от ислямизиране на гетото заради близостта на града с Асеновград и Пазарджик, където има доста хора, обличащи се по този начин“, коментира съветникът от Патриотичния фронт Александър Сиди. Предложението на родолюбците ще бъде обсъдено на заседанието на местния парламент на 19 май.
На 3 май подобна докладна бе входирана и в общинския съвет в Шумен. Вносителите й са категорични, че този тип облекло е неприемлив начин за пропаганда на радикален ислям, който няма нищо общо с традициите на мюсюлманската общност в България. Дали бурките и никабите в града под Илчов баир ще бъдат свалени, ще стане ясно след гласуване на 26 май.

Вълната от забрани на ислямските религиозни одежди достигна и София. На 9 май съветниците от групата „Патриоти за София“ внесоха предложение в Столичния общински съвет за промени в общинската Наредба №1, отнасяща се за спазването на реда в главния град на държавата.
Забраняването да се носят бурки на обществени места предстои да бъде утвърдено и във Враца. Съответната докладна записка за това ще се разгледа на следващо заседание на местния парламент, което ще се състои на 30 май.

Бурките най-вероятно няма да може да се видят и на територията на община Бургас, след като на 10 май подобно предложение бе внесено и тук. То ще бъде разгледано на заседанието на местният парламент на 27 май.
Във Варна проектът за такава разпоредба е внесен от съветници на „Национален фронт за спасение на България“. Предстои промените да бъдат гласувани в морския град през следващата седмица.

„С това предложение се цели единствено да се забрани скриването на лицето, а не религиозните свободи. Да не забравяме, че бурките и фереджетата са символ на радикалния ислям и свързания с него тероризъм“, заяви Димитър Карбов, общински съветник и регионален координатор на НФСБ за Варна.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки