Цигани превземат спешната помощ


Цигани превземат спешната помощ
13 Май 2016, Петък


Чужди фондации наливат средства за безплатно обучение на роми за парамедици, с гарантирани трудови договори – първо в София, а после и в цялата страна

Автор: Севдалина Пенева

Внезапно ви прилошава на улицата и преди да се строполите, със сетни сили набирате спешния телефон 112. Чакате медицински екип и таите надежда, че този път ще прескочите трапа. Вместо лекари в бели престилки обаче, след 20 минути пристигат двама парамедици. Мургави. Единият не знае български, а другият търси сърцето ви вдясно. Това, че няма идея къде се намира този орган, за него не е проблем. Той е готов да ви интубира. И да ви направи дишане уста в уста... А вие продължавате разказа си от оня свят.
Смятате, че това е тъпа и нелепа смешка? Че подобни сцени са само плод на авторовата болна фантазия? Грешите, точно това ни чака!

Един от тези бъдещи парамедици е Илия Илиев, циганин от Костинброд. Обучава се в центъра за професионално обучение „Прогрес и знание“ в специална паралелка, която е само за роми, поне самият той така казва. Безплатно. Записал е курса в началото на март, а през септември го чака запазено работно място в Спешен медицински център в София.
И тъй като той работи и живее в Костинброд, посещава занятията само в събота и неделя. Но пък за 5 месеца от него се очаква да придобие елементарни познания по анатомия и физиология на човека, да прави разлика между инфаркт и инсулт и да знае как да реагира, ако насреща си има епилептик, който си е глътнал езика.

Всъщност, ето как самият Илиев си представя бъдещата си работа: „Това, за което ме подготвят, е да оказвам спешна помощ на по-такива екстремни ситуации като спиране на кръв, интубиране...“
Коментарът, както се казва, е излишен. Но в името на бъдещата ни сигурност – на нас, на нашите майки и деца, сме длъжни да алармираме обществото за опасните тенденции, които се задават. И да посочим имената на тези, които подхранват зловредните процеси.
В „Десант“ започваме поредица на публикации за това как подмолно и на тъмно в страната ни се създават цели структури, чиято цел е да дискриминират българите в собствената им държава.

Една от тези дискриминиращи инициативи е именно обучението за професията „парамедик“. Започнахме от частния случай, защото фактите около него са много показателни.
Ето какво казва още Илия Илиев:
„Това е шести поред курс, обучаваме се в паралелки по десетина души. За мое щастие, всичките сме роми. Самото обучение ни го организира сдружение „Разнообразни и равни“ по проект, който се финансира от външен орган, май норвежка организация. За ромите е безплатно.“

В сайта НПО „Разнообразни и равни“ действително е посочено, че се набират кандидати за придобиване на умения за работа като парамедици. „Обучителният курс ще се проведе в град София в лицензиран обучителен център. При завършване на обучението, участниците ще получат документ за добита професионална квалификация на парамедик, който може да работи в системата на здравеопазване“ - пише в официалната страница на НПО-то.
Скандалният текст обаче е малко по-надолу в обявата, където са посочени изискванията за участие в курса.

Завършено средно образование и... владеене на ромски език! Излишно е да уточняваме, че такъв език няма единна стандартизирана (книжовна) версия и че многобройните му диалекти са повлияни от преобладаващите езици на страните, в които се говорят. Грамотните читатели на „Десант“ са наясно с това.
Така или иначе, ясно е - българите, които имат желание да работят като парамедици, ще учат в нормални колежи по две и колкото се наложи години или ще си плащат за съкратен вариант от една година в центровете за професионално обучение (ЦПО). Освен това, ще си плащат между 900 и 1400 лева на семестър.

За циганите обаче е безплатно, благодарение на проект, изпълняван от „Разнообразни и равни“ и финансиран от Институт „Отворено общество“ - Будапеща.
Поискахме да получим повече информация от самото НПО, което в сайта си е публикувало три телефонни номера за връзка – два стационарни и един мобилен. При избиране на стационарните се оказа, че „абонат с такъв номер не съществува“ или „номерът е заличен“. Активен се оказа само номерът на мобилния телефон (виж карето с разговора, публикуван без редакторска намеса).

Бърза проверка в интернет обаче показва, че „Разнообразни и равни“ има и друг основен спонсор. Това е американският Тръст за социална алтернатива, който е подразделение на „Америка за България“. Само по линия на грантовете, отпуснати от него през последните две години, НПО-то е „усвоило“ стотици хиляди левове за „разнообразни“ инициативи, свързани с циганите.

Как се стигна до тук обаче малограмотни цигани да окупират професията парамедици? Това стана с няколко решения на министерско ниво, които узакониха дейността на НПО-тата и техните обучителни центрове, а почвата беше подготвена миналата година.
През май 2015 г. една новина мина набързо през медиите, но никой не й обърна сериозно внимание. Здравният министър Петър Москов закри специалността Парамедицина в медицинския колеж „Йорданка Филаретова“ в столицата, впоследствие същата съдба сполетя и останалите медицински учебни заведения. Там вече се обучаваха студенти по 2-3-годишна програма, които бяха приети през 2014 г., пак с решение на Министерството на здравеопазването. Така, с подписа на Москов курсът им на обучение бе насила прекъснат.

Още тогава от засегнатите учебни заведения алармираха, че идеята е обучението на парамедици да се прехвърли на НПО-тата, които обаче нямат лиценз да извършват такава дейност, нито пък подготвени квалифицирани кадри, които да преподават на бъдещите служители на Спешна помощ.
По същото време социалният министър Ивайло Калфин вече бе сложил подпис под програмата „Активни млади хора до 29-годишна възраст“. Над 4 милиона лева държавни средства бяха готови да „потеглят“ към центровете за професионално обучение само по линия на парамедиците.

Правото на НПО-тата да подготвят такива кадри окончателно им го даде Меглена Кунева с Наредба № 1 от 7 април 2016 г. за придобиване на квалификация по професията „парамедик“ на Министерството на образованието.
Така пътят пред Илия Илиев и още десетки (засега) мургави българи бе разчистен. Те ще са новите „спасители“, които ще ходят на адреси и ще оказват първа помощ на пострадали и болни до тяхното въдворяване в специализираните медицински отделения. Стига пациентите да доживеят до този момент, разбира се.

В следващите броеве очаквайте: Що е то професия „здравен медиатор“ и поради какви причини могат да я практикуват единствено цигани, независимо че заплатите в този сектор идват от държавния бюджет? Къде е Българският хелзински комитет, който би следвало да започне на секундата дело за дискриминация на българи в собствената им държава? Какво е отношението на Комисията за защита от дискриминация по този въпрос? И накрая, каква е топлата връзка между най-изявените бъдещи парамедици и настоящи здравни медиатори с известна софийска адвокатска кантора?


„Парите по програмата са само за роми“

- Обаждам се във връзка с обявата за курс за парамедици?
- Ами, започнахме го вече курса.

- Кога ще бъде следващият?
- Ами, евентуално есента. От къде сте?

- От провинцията.
- Нека се чуем тогава след месец-два някъде.

- В сайта сте обявили, че едно от изискванията за започване на безплатен курс при вас е владеене на ромски език. Само че аз не знам ромски език...
- Ама не сте от... произхода, така ли?

- Не.
- Не, той курсът е предназначен само за този произход, само за роми са предназначени парите по програмата.

- Да, но ако съм в същото време социално слаба и не мога да си позволя да плащам 1000 лева за редовен курс...
- Да, ясно, ами нека се чуем след един-два месеца, ще видим тогава, дали ще правим втори курс за такива като вас и ще ви кажа вече кога ще започнем.

- Добре, иначе засега условието е да са само хора от ромски произход, така ли?
- Да, там, каквото виждате, че е качено в интернет –  това е.

- Иначе държавата ли поема разходите?
- Не е държавата, то е по проект. Държавата няма ангажимент за това.

- Ами, ще могат ли да си намерят после работа хората, завършили вашия курс?
- В София – да, за страната не може да гарантираме. Но за София може, защото имаме сключен договор с Бърза помощ. След като завършат нашите колеги, които се обучават в момента, ще започнат работа още през есента.


Ивайло Петров, собственик на частен професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност":
Обучението за парамедици се превърна в далавера

„Разнообразни и равни“ от вас ги чувам. Те вероятно имат център за обучение, повтарям не бъркайте центровете за обучение с колежите. Носили са ни техни свидетелства за професионална квалификация на тези центрове. Това е чудо на чудесата. Там няма брой часове, няма оценки. Има само заверяване, това учили, онова учили...

Истинският парамедик е този, който е завършил колеж и този, който може да спасява хора. Другите, които излизат от НПО-тата, са реално добре квалифицирани шофьори на линейки. Това, което казвате – че има изисквания кандидатите да знаят ромски език, даже не знам как да го коментирам. В нашия колеж ние обучаваме нашите парамедици на латински и английски, защото това е задължително.

Това е далавера. Аз питах разни познати от Реформаторския блок - защото внушавате, че тези курсове за парамедици са безплатни, откъде пари за тях? Казаха ми, че парите били от държавния бюджет. Може и да ме подвели, защото ако ми бяха казали, че се отпускат по линия на ЕС, щях да пиша до Брюксел и щяха да ударят страната ни с 20 или 30 милиона лева глоба, както вече е ставало.
Въпреки това разбрах, че от държавата се теглят 1 400 000 лв. Щели да се дадат от ведомството на Москов и на това на Калфин, за да подготвят в центровете за обучение парамедици в абсолютен разрез на закона.

Да оставим финансовите игри настрана. Виждате какви хора се обучават безплатно за парамедици. Един ден те ще дойдат и при вас да ви спасяват. Ами, вие просто ще си умрете, защото тези хора са некадърни. Ето, това е проблемът.
Питал съм всички, стигнах до Административна прокуратура, за да определи дали се нарушава закона. Никой не ме чу. Само ЕС реагира и принуди Москов да закрие държавните университети, които обучаваха за парамедици също незаконно.
И още нещо, какво значи „безплатно обучение“? Няма нищо безплатно, това, в крайна сметка е от данъците на всички нас.


За да работят като парамедици, българите инвестират време и пари в 2 до 3-годишно обучение. Циганите получават това право даром и безплатно

В категории: Разследвания , Горещи новини

11
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
11
ужас
08.09.2016 22:10:18
0
1
При бай Тошо циганите чистеха с лопатата на кравите и овцете в стопанствата или събираха стружки в някой завод.Най страшния проблем за родината е циганизацията.Тези изроди от такива нпо-та трябва просто да се обесят[hot]
10
парамедик
07.09.2016 16:28:49
2
0
Гадни тролове, дано утре като се гътнете, същите тези малоумни и неграмотни циганьори да дойдат да ви реанимират! Статията е страхотна! Успех на талантливата авторка!
9
ганьо
25.06.2016 06:57:34
0
0
ама вие дето ги пишете тия коментари сте много прости !!!!!
неграмотни цигани ще ви спасяват а вие пишете против автора на статията!!!!!
8
18.05.2016 10:41:00
0
0
ALOOOOOOO Avtorkata da ne te ebal i posle ostavil nyakoi ciganin
7
18.05.2016 10:36:04
0
0
[curious]Авторът на тази статия е расист личи си!Вървете някъде другаде да си избивате личните комплекси.Не тровете обществото ни с такива измислици и лъжи!Такива като вас провалиха държавата и затова кадърните хора във страната ни не останаха.Сърдете се на Правителството ни не на ромите.Те са хората които ни докараха дотук.А и вие кой сте да определяте кой и в какво е компетентен и кой не е.Има толкова културни и образовани роми които помагат на хората и не само от тяхната националност а и на други.Те не дискриминират никого за разлика от вас.Те са по човечни и са готови да помогнат с каквото могат без значение кой от какъв произход е! Искам да ви кажа ,че ТУК БОЛНИЯ РАСИЗТКИЯ МОЗЪК СТЕ ВИЕ...!!!!!
6
dancho
17.05.2016 10:29:05
0
0
Neznam za avtora no redaktora e za pregled.
5
Mango
17.05.2016 08:04:33
0
0
На този жена му сигурно изневерява с циганин
4
д-р
16.05.2016 10:12:54
0
0
Личи си колко сте компетентен и Вие да давате оценки кой колко знае и може, съдейки по "гълтането на езика" и останалите нелепости.
3
хахаха
16.05.2016 10:00:35
0
0
Е па по-глупава статия не бях чел и в Атака.
Наистина ходи на психиатър, психолог или направо в лудницата.
Как може да пишете такива лъжи, вие съвест и достойнство имате ли?
Ха дано да попаднете на точно тези параметри и да ви спасят някой ден, че да се чувствате цял живот гузна от драсканици ви. Жена
2
медик
16.05.2016 09:55:14
0
0
Вие сте болен, авторе.
1
на бабати
14.05.2016 18:03:50
0
0
Ходи на психиарър
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки