Седмица на японската кухня


Седмица на японската кухня
13 Май 2016, Петък


Как да си приготвим суши у дома


Приготвянето на суши не е нито толкова сложно и скъпо, нито пък отнема много време. Макар и нетрадиционно за нашите земи – ние тук си имаме зелеви и лозови сарми, пълнени чушки с кайма и ориз – японските хапки, комбинация от нори листа, ориз и риба (или морски дарове, краставица, морков, авокадо, сирене и т.н.), се харесват и на малки, и на големи.
И не е нужно да се напъхате в скъп ресторант, за да им се насладите. Спокойно можете да си ги приготвите в домашни условия и приятно да изненадате своите близки или приятели.
Преди да започнете с подготовката ще трябва да си набавите няколко неща, без които сушито е неизпълнимо:

Листа „Нори“ - един пакет (в китайските магазини могат да се намерят на изгодни цени, не повече от 3 лева за опаковка, но ги има в почти всички големи вериги хранителни магазини);
Ориз с къси зърна – в интернет пише, че оризът трябва да е специален за суши, но това можете да си го спестите. Върши работа и обикновен, стига да е с по-кръгли зърна и да не е натрошен;

Оризов оцет – 4 супени лъжици се смесват с ½ с.л. сол и 1 ½ с.л. захар – това количество е точната доза за 4 чаени чаши ориз;
Една бамбукова подложка за навиване на листата;
Парче домакинско фолио;
Уасаби паста – продава се също в големите вериги, но заради острия й специфичен вкус, който предизвиква обилно отделяне на сълзи, тази добавка не е чак толкова задължителна, но пък без нея сушито просто не е суши;
Соев сос, който се сервира разреден с малко вода.

Дървените клечки също не са задължителни, ако не можете да си служите с тях, най-добре изобщо не ги слагайте на масата, заложете на добре познатите ни вилици.
Останалото, което ще ви трябва, се намира в хладилника – парче краставица, морковче, половин добре узряло авокадо, мазно сирене тип „Дунавия“, морски дарове, сушена, пушена, веяна или маринована риба... Използвайте наличните продукти и фантазията си.

Техника за приготвяне на ориза:
Сложете 4 чаени чаши ориз в гевгир и го измийте добре под течаща вода. Оставете го да се отцеди за 30-ина минути. Пресипете го в малка тенджерка и го залейте с 4 чаени чаши вода (съотношението за суши ориз-вода е едно към едно, това е много важно условие). Покрийте с капак и сложете на загрят котлон. Първоначално се държи на силен огън, до появата на първите мехурчета, щом клокне, котлонът се намаля на най-ниска степен.
Махнете от котлона, когато оризът поеме всичката вода. Оставете го, плътно захлупен, да почива 15-ина минути.

През това време в подходящ съд смесете оризовия оцет, захарта и солта според указанията, дадени по-горе.
Пресипете ориза в по-широк съд, добавете оцетената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица. Покрийте съда с влажна кърпа, докато приготвите и останалите продукти за сушито.
Отрежете листата нори по дължина (не всичките, разбира се, от един пакет листа излиза огромно количество суши, затова най-добре първо пригответе само две, а после – колкото е необходимо).
Нарежете краставицата и моркова на колкото може по-тънки лентички, рибата – на малко по-дебели ленти, авокадото – на тънки резенчета, и т.н.

Увийте рогозката плътно с домакинско фолио – така по-лесно се работи и по-лесно се чисти после.
Сложете върху рогозката половинката листо, разстелете изстиналия ориз на тънък пласт върху него, в средата по дължина наредете сьомга, морски дарове, пушена риба, маринована херинга, ролца от раци, каквото имате под ръка, и комбинирайте с лентичките краставица, морков, авокадо (авокадото и краставицата много си подхождат със сирене „Филаделфия“ или българското „Дунавия“).

С помощта на рогозката завийте по дължина на руло. С помощта на остър и мокър нож нарежете рулото на парченца около 5 см дебели. Процедурата се повтаря, докато се изчерпи оризът.
Наредете парчетата суши върху плоска голяма чиния, сервирайте с уасаби и разреден с вода соев сос. Добре е всеки от вас да има пред себе си индивидуална купичка или малка чашка със сос, в който да топи парчетата суши.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки