С Герман и гонене на змей се предпазваме от градушки


С Герман и гонене на змей се предпазваме от градушки
12 Май 2016, Четвъртък


На 12 май на много места в страната се извършват ритуали за измолване на дъжд


На 12 май православната църква почита паметта на свети Герман – патриарх на Цариград през VІІІ в. и борец срещу иконоборството. В този ден се извършват ритуали за измолване на дъжд и предпазване от градушка.
Според народните предания има четири градушкари – Герман (12 май), Вартоломей (11 юни), Лисе (14 юни) и Видовден (15 юни), но от всички Герман е главният.
На този ден никой не смее да работи каквато и да е работа, особено полска. Не се впрягат и воловете. Това се прави, за да не бие градушка. И ако през лятото бие градушка, се вярва, че някой от хората е ходил на нивата тайно.

Затова, щом някой се накани да свърши някаква работа в този ден, съселяните му насила го спират, разпрягат воловете, а колата потрошават на парчета, за да предпазят населеното място от поразиите на грешника.
Според народните вярвания градушката се прави от мъртвите и ни се праща от оня свят. И то от грешниците. Те трупат ледените зърна на купове, откъдето Господ ги взима и бие с тях грешниците на земята.

Легендата разказва, че градушкарят Герман изпращал глух старец да направлява градушката, като му заръчвал: „Води я там, дето вчера не си ходил!“. Дядото обаче чувал: „Води я там, дето вчера си ходил“. Затова често град удря там, където е падал и по-напред.
Предците ни са вярвали, че облакът с градушката се предвожда от кръстат орел. И като видели такъв облак, гърмели с пушка срещу него, за да плашат птицата, та тя да го замъкне на друго място.

Когато започнело да вали град, вземали брадва и нож и ги поставяли на земята с остриетата нагоре, за да пресекат града на дъжд. Също така, за да спре градушката, нареждали на момче и момиче, които са първаци или изтърсаци от две нероднински семейства, да глътнат едновременно по едно ледено зърно.
Ако на тоя ден се зададе облак и гърми, всички излизали от къщите – мъже, жени и деца, и викали „Германе, върли праздниче! Пренеси я в пусти гори, дето секира не сече, дето колак се не меси и петел не пее!“.

В Северна България празникът се свързва с изпълняването на обичай за дъжд. Девойки и вдовици изработват гола мъжка фигура от кал или глина, с уста и очи, отбелязани с боб или въглен. Куклата, наречена Герман, полагат в „ковчег“ – сандък от дъски, който отрупват с цветя. После започват да оплакват „покойника“ като истински мъртвец.
В други места от страната пък селският глашатай известява хората, че ще „се гони змей“ (в народната митология често змеят е бил смятан за пазител на изворите и затова при засушаване се приемало, че той не пуска водата да тече).

Всички врати трябва да бъдат отворени и кучетата вързани. Т. нар. „гонци“ мушкат с криваците си навсякъде из къщата – в кошарата, в плевнята, дори в гърнета и стомни, където може да се крие змеят. После обикалят ниви, градини и воденици като вдигат силен шум, за да прогонят натрапника.
Докато трае обичаят, никой, особено момичетата, не трябва да излизат навън, защото, ако прогоненият змей срещне мома или булка, ще я грабне и отвлече „вдън гори“. Ако четата на гонците срещнела някого, го биела, защото се вярвало, че змеят често приемал човешки образ.

След като обиколят цялото селище и землището му, участниците в обреда отиват на реката и се окъпват, като така символично се очистват от злото, с което били влезли в досег. На зазоряване мъжете се прибират вкъщи, изпълнили мисията си по прогонването на змея. И всички вярвали, че скоро ще завали дъжд.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки