През май няма да има критични температури


През май няма да има критични температури
През май ще има опасност от падането на градушки
10 Май 2016, Вторник


Започна петият месец на годината и по традиция в. «Десант» потърси мнението на специалистите за това какво време да очакват стопаните,



така че да планират работата си на полето. По този повод разговаряме с Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН.

- Май е един от най-дъждовните месеци от годината. Ще могат ли фермерите навреме да засеят царевицата?

- През първото десетдневие на май агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво и хладно време. Очакваните значителни валежи ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве на много места в полските райони, което ще възпрепятства провеждането на предсеитбените обработки, ще забави сеитбата на царевица за зърно и на някои от топлолюбивите пролетни култури – фасул, памук, фъстъци, дини, пъпеши и др.


- Какви ще бъдат условията за развитието на земеделските култури?

- През десетдневието условията ще бъдат благоприятни за развитието на редица гъбни болести; мана по лозата (Plasmopara viticala), ранно кафяво гниене (Monilia laxa) и сачмянка (Stigmina carpophila) по костилковите овощни видове, струпясване по ябълката (Venturia inaequealis) и крушата (Venturia pirina), загиване на завръзите при дюлята (Monilinia cydoniae), сиво гниене по ягодата (Botrytis cinerea) и др.

През този период вегетацията на есенните посеви и засетите пролетни култури ще протича с по-забавени темпове, при поднормени топлинни условия. При пшеницата и ечемика във високите полета ще се осъществява преход от фаза вретенене към изкласяване.
В полските райони при посевите ще преобладава фаза изкласяване. На отделни места в Дунавската равнина и в Южна България при зимните житни култури ще се наблюдава и начало на фаза цъфтеж.

През повечето дни от второто и третото десетдневие развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури близки до климатичните норми. Очакваните валежи през втората половина на май ще поддържат добро нивото на почвените влагозапаси в 50- и 100-сантиметровия слой (над 85% от ППВ), ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, при които ще протича  формиране и наливане на зърното.

В края на второто десетдневие на места в южните райони ечемикът, по-рано от обичайните срокове, ще встъпи във фаза млечна зрелост. В края на май фаза млечна зрелост ще се наблюдава и при пшеницата в част от Дунавската равнина и на места в Южна България.
През месеца при царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. В края на третото десетдневие при засетите в агротехнически срок посеви със слънчоглед ще се наблюдава образуване на съцветие.


- В края на април сланите и градушките нанесоха повреди на земеделските култури. През май очакват ли се отрицателни температури?

- През май критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират, но остава опасността от градушки. При повреди от градушка е препоръчително засегнатите овощни култури при първа възможност да се третират с медсъдържащи фунгициди, с цел по-бързо калциране на раните и ограничаване риска от вторични зарази с патогени.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки