Празник на българския фолклор в Америка


Празник на българския фолклор в Америка
На сцената на българския фестивал в Чикаго
09 Май 2016, Понеделник


На 22 и 23 април в Чикаго се проведе най-голямото фолклорно събитие на българските имигрантски общности в САЩ. Това е шестото издание на фолклорния фестивал „Верея" ,

Автор: Георги Ваташки

който сънародниците ни отвъд Океана наричат „американската Копривщица“. За поредна година събитието бе организирано от едноименния фолклорен ансамбъл „Верея", в който членуват наши сънародници, живеещи в Чикаго. В празника на българщината взеха участие близо 30 състава и над 500 самодейци и професионалисти от различни краища на Америка.
През двата дни на фестивала нашенците се надиграваха и надпяваха пред стотици зрители в препълнената зала „Ели Гроув" в центъра на столицата на Илинойс. Публиката дълго аплодира изпълненията на „101 каба гайди” от Ню Йорк, народния хор „Малката България“ от Чикаго и  групата за родопски песни „Българските гласове” от Сиатъл.

Атракцията на фестивала безспорно бе представянето на домакините от „Верея“, ръководени от Константин Маринов. Те впечатлиха нашите сънародници зад Океана с красивите си носии, изработени от самите тях. Членовете на състава са на възраст между 15 и 25 години и вече шеста година популяризират българската култура в Чикаго и цяла Америка. Тяхната програма включваше танци от всички основни етнографски области на България – Северняшка, Родопска, Шопска и Пиринска, с характерните за всяка от тях колоритни костюми и автентична народна музика.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки