Да се потърси отговорност за скандала с емисиите


06 Май 2016, Петък


Следва да бъдат компенсирани и европейците, закупили си коли с подвеждащи данни за горивна ефективност


Автомобилната индустрия в Европа, САЩ и Япония доведе до редица негативни разкрития в последно време. Миналия петък пет водещи автомобилни производители обявиха обратното изземване на 650 000 автомобила заради несъответствие с емисиите, докато дейността на други автомобилни компании вече е обект на проверка. По същото време от „Мицубиши“ признаха, че са манипулирали тестовете за горивна ефективност в Япония в продължение на повече от 20 години.

В тази връзка, Европейската потребителска организация и нейните членове очакват управляващите да поемат отговорност за растящия брой сигнали, като осигурят прилагането на релевантните норми за въглеродни емисии, като спомогнат за справедливото обезщетение на засегнатите потребители. „Фолксваген“ следва да понесат отговорност за скандала с емисиите и затова, че са подвели потребителите. Европейските купувачи на тези леки коли заслужават обезщетение, също както и американските.
Все още остават без ясен отговор доста въпроси, породени от неуредиците в автомобилната индустрия.

Така например цели седем месеца след избухването на скандала единствено моделът на „Фолксваген“ „Амарок“ е бил поправен. Съществуват обаче съмнения дали поправката няма да промени представянето и разхода на засегнатите автомобили.
Активността на националните регулаторни органи, които са компетентни да санкционират нарушенията на производителите на автомобили, все още е слаба и незначителна.
Неотдавна генералният директор на Европейската потребителска организация Моник Гойенс заяви: „Списъкът със случаи на измама и нарушения от автомобилния сектор расте непрекъснато. Не е за вярване колко малко производители на автомобили зачитат законите.

Всекидневно излизат наяве сведения за разследвания и проверки за установяване и санкциониране на нарушенията на производители на леки коли – от употребата на нелегално заблуждаващо устройство, което изкуствено намалява стойността на отчетените емисии, до хитрини за подобряване на горивната ефективност. Изумително е до каква степен автомобилните производители са оставени извън обсега на контрол. Всички тези разкрития свидетелстват за неефективно законодателство и отсъствие на правоприлагане. Правителствата следва да обяснят тази натрапчива липса на контрол.”

Възмутително е как в резултат от натиска на американския съд и контролни органи, американските потребители получиха обезщетение, докато европейските потребители страдат от слаба политическа воля за реакция срещу проблема – категоричен е Гойенс.
Европейската потребителска организация и нейните членове, сред които е и сдружение „Българска национална асоциация „Активни потребители”, са на мнение, че правителствата трябва да обявят цялата налична информация, касаеща проведени тестове и отклонения от границите на допустими емисии.

От „Фолксваген“ пък следва да информират потребителите относно реда за обратно привикване на колите с цел ремонт, както и за последиците от поправката върху представянето на колата и разхода на гориво.
Разбира се, предложеното изменение на законодателството на ЕС, свързано с одобрението на автомобилите, е нужно да бъде прието бързо, като се дадат повече правомощия на Европейската комисия да извършва проверки.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки