Щрихи от някогашното посрещане на Гергьовден


Щрихи от някогашното посрещане на Гергьовден
Софрата на Гергьовден не може без печеното агне
06 Май 2016, Петък


Два спомена за отминалото време


Симфония от звънци в Русе

Къде са онези почти блажени години, когато първи май е бил само ден на цветята, съвпадащ с трескави приготовления за един от най-големите религиозни празници – този, посветен на свети Георги Победоносец?! Можем само да завиждаме на тези, които са имали възрастовата възможност да го честват преди 9 септември 1944 г.
6 май е била светла дата на народна духовна пролет, когато е цъфтяла вярата в някаква човешка солидарност и съпричастие – както у най-бедните, така и в най-имотните българи.
Седмица преди празника Русе се е превръщал едва ли не в свободен уличен панаир на овцевъдството. Дивна нашенска симфония от звънци оглася града, купуват се агнета. Гергьовден идва като всеки Божи ден, но тръпката е толкова силна, че и децата трудно спят. Фурните димят с фанарата на благоденствието, камбаните бият с пулса на древна традиция.

И как да не си развълнуван, когато на 5 май вечерта е била зарята за загиналите русенски поборници и юнаци от войните! Пак кънтят на площада до старата поща славни имена, прожекционен апарат отразява образите им на смълчаната стена, превърната в екран. Звучи „Покойници, вий в други полк минахте...".
Повечето от коленичилите хора плачат, слети с вечната воинска памет за българщината и личните семейни жертви. Отслужва се молебен, присъстват и всички първенци на града.

А на 6 май сутринта започва военният парад – кънти бойната стъпка на онези доблестни воини, знаещи за какво трябва да проливат в нужда кръвта си. Когато в маршов такт полковото знаме на легендарния Пети Дунавски полк дефилира пред гражданите, всички свалят шапки. Де ги тези кристални рефлекси на общение между нация и войска днес? А след войската по русенския паваж са и славните бойци от запасното войнство – всички с ордените си, всички до един заедно, без разлика в обществено положение.
Следват училищата с духовата си музика, юнашките дружини, патриотичните организации. Блестят одухотворени детски очи и лачени пантофки в закачките, гонитбите и лудориите по люлките.

На брега на Дунава украсени каици чакат русенци, за да ги откарат на фамилни, мирносъседски и приятелски софри по островите.
В механите виното потрепва от екнали смехове и песни.
Какво повече – и сладост, и мъка е да си представяш онова време, когато „О, минало незабравимо" е било тон на реалност, докато традициите не бяха вкарани в соцконцлагера на забравата.

Щрихираната гергьовска картина, отнасяща се за 30-те години на миналия век, е по спомени на кореняци русенци, много от които вече са в отвъдния свят.
А след 1944 г. Гергьовден остана само като ден на пастира и на атеистичните трапези. И все пак социализмът не успя да направи всички българи овчедушни.
Днес Гергьовден е и празник на храбростта – би трябвало да е във всяко гражданско отношение. Дано го изживеем ведро, както в миналото, но с просветлението за всякаква борба в името на бъдеща, доколкото може, максимално независима България. Дай Боже да не е поредната ни утопия в сегашната разграбена, покрусена и излъгана на едро наша държава!
Тодор Бакърджиев


Благослов за овчарите в Загорци

Някога чобанската гега хранела семейството. Без „бяла паница“ (т.е. съдина с мляко) на софрата не се сядало.
Откакто се помня, Гергьовден ми е носил само радост. Вечерта преди празника ние, децата, беряхме млада коприва и крушеви клонки. Стрък коприва и восъчна свещ се слагаше на пътната порта на къщата, по вратите на кошарата, хамбара, плевника и обора. Свещите се палеха, когато се свечеряваше и горяха, докато свършат...
В центъра на вниманието беше гергьовденското агне. То се знаеше кое ще е още месец преди обреда.

Рано сутринта на Гергьовден то се извеждаше на двора.. баба ми носеше тепсията, агнето се закичваше с коприва, запалваше се свещ и жертвеното добиче се заколваше. С кръвта, изтекла в съда, се дамгосваше челото на всички от семейството – за здраве.
Агнето се сгъваше в една голяма тава, напълнено с плънка от ориз, пресен лук и много подправки. В предварително опалената пещ се хвърляха 5-6 тави на домакина и съседите. После като я отвореха, сладкият аромат ни упояваше.
Празничната трапеза, наредена в нагиздената стая, събираше цялото семейство. Нареждахме се около софрата. Баба палеше свещта, забита в празничната пита, прекадяваше трапезата, отливаше от виното... Дядо прочиташе молитвата, сядахме и гощавката започваше.

Ръцете ни се протягаха внимателно към големия пръстен гювеч, дето беше извадена част от пълнежа и половината печено агне. Всяка година традицията се повтаряше, но в гощавката сякаш винаги имаше нещо по-различно от миналата.
Камбанният звън приканваше за празничната литургия и към черквата се отправяше мало и голямо. Там се произнасяха молитви и благословии за здраве и берекет, за овчарите и добитъка, както и за свети Георги, който ще помага.
Празникът продължаваше в северния край на селото, в местността Брястовете, до сладкия кладенец. Общата трапеза се разполагаше направо върху зелената трева,  върху тъкани кърпи.

Гощавката започваше с гергьовско агне и руйно вино. Хората – от пеленачета до беловласи старци – бяха като едно семейство. Нямаше ни домакини, ни гости.
На зелените брястови клони бяха вързани люлки, на които момците люлееха изгорите си, а те пищят уж  от страх, пък им е радостно на сърцата. Майките гледаха дъщерите си, бащите насърчаваха синовете си. Така е било отколе!
След празника селото притихваше. А пролетта продължаваше да шета из чистите нагиздени домове на село Загорци, а и по цяло Българско...
Сега, след толкова години, дойде ли Гергьовден, душата ми е пак там – по зелените поля на моето детство.
Стоян Калпушков


В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Познат е с имената Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджевдан, а сред мюсюлмани, помаци и роми е наричан Хъдърлез и Адрелес. Празнува се на 6 май и се чества във всички територии, населени с българи. С него започва лятната половина на стопанската година, която приключва по Димитровден.

Изключително богата е обредността, свързана с посрещането му, като тя обхваща всички области от стопанския и социален живот на хората. Ритуалните практики в този ден целят осигуряването на здраве за хората и плодородие на нивите и животните.


Задължителни за празника са герговденските люлки

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки