Роднински далавери, по бургаски


Роднински далавери, по бургаски
Докато Община Бургас залъгва с празни обещания живеещите в П-образната кооперация, пред домовете им продължава да се излива бетон
06 Май 2016, Петък


Тъщата на зам.-кмета Красимир Стойчев била замесена в строежа на скандалната сграда в „Славейков“, която ще закрие слънцето на 3 жилищни блока в близост

Автор: Десант

Преди две седмици „Десант“ запозна читателите си с поредния случай на безобразно застрояване в един от най-големите жилищни комплекси на Бургас „Славейков“. В брой 355 от 22 април, в статия, озаглавена „Бургас се оказа най-добрият град... за презастрояване“, дадохме трибуна на живущите в три блока, представляващи П-образна кооперация.
Техните основателни опасения са, че след няма и три месеца гледката им ще бъде закрита от нова сграда. Всъщност, луксозният билдинг, за построяването на който много се бърза, направо ще спре слънчевата светлина на десетки семейства, имали нещастието да си купят апартаменти в злополучната 7-етажна кооперация.

Новата страда се изгражда на по-малко от два метра отстояние от старата и ще бъде в завършен вид на няколко нива. В най-високата си част ще надхвърля 18 метра.
Обитателите на старата кооперация с право искат отговор на въпроса, кой и заради кого е нарушен законът. Освен че ще останат без слънчева светлина, те и в момента изпитват куп други неудобства.
Ламаринените плоскости, ограждащи строежа, са поставени точно пред гаражите на живущите в съседните блокове и те не могат да си ги ползват.

От инициативния комитет на потърпевшите - „Инициатива Бургас“, сами са се добрали до данните, че инвеститор на строежа се води компанията „Балканбилдинг” ЕООД. Такава информация на табелите пред строежа липсва, затова хората е трябвало да проследят името на фирмата от протокол за съгласуване на скица от EVN.
Според Търговския регистър управител на „Балканбилдинг” е съпругата на заместник-кмета по финансите в Община Бургас Красимир Стойчев – Валя Стойчева.
Изпълнител на проекта обаче е фирмата „Елит билдинг инвест“ ЕООД, която е собственост на Николай Николов.

Нови разкрития на „Инициатива Бургас“ показват, че „Елит билдинг инвест“ ЕООД е само прикритие и скандалният проект все още е свързан със заместник-кмета на морския град.
„Като съдружник в „Елит билдинг инвест“ ЕООД е вписана Надежда Неделчева. Доколкото на същия адрес е регистрирано и лицето Стойчо Неделчев, имаме основание да считаме, че двамата са съпрузи. Самият Стойчо Неделчев пък е бивш собственик на „Балкан трейд” ЕООД, с последващ собственик Красимир Стойчев, който пък прехвърля от своя страна собствеността си на Валя Стойчева. Това ни дава основание логично да считаме, че съдружникът в „Елит билдинг инвест” ООД Надежда Неделчева е всъщност майка на Валя Стойчева и тъща на заместник-кмета на Община Бургас Красимир Стойчев“, пишат в писмо до медиите от инициативния комитет на живущите в бургаския комплекс „Славейков“.

За капак шефът на „Елит билдинг инвест“ ЕООД Николай Николов преди седмица е заплашил, че ако протестите на хората срещу новата сграда продължат, ще ги съди. За това, че балконите им били остъклени без разрешение от общината... С което дебело им подчертава, че връзките му в Община Бургас са доста дебели и те нямат никакви шансове да се преборят за правото си на нормален живот.


В същото време важни за града обекти се бавят

В началото на седмицата правителството раздаде набързо по някой и друг милион на общините, управлявани от ГЕРБ. Сред тях бе и Бургас. 6 млн. лв бяха отпуснати за довършването на печално известния пътен възел „Запад“. Съоръжението е част от проекта за осъществяване на обходен маршрут, който трябва да извежда транзитно движението от автомагистрала „Тракия“ към Южното Черноморие, без потокът да преминава през града.

Неговото изграждане обаче закъснява вече близо година. Последният пусков срок, обещан от кмета Димитър Николов, бе 1 юли 2015 г. Към днешна дата пътният възел е още далеч от своето окончателно завършване. През последните месеци на обекта се мотаеха десетина работници, а строителните дейности бяха сведени до минимум. Според представители на фирмите подизпълнители на обекта това се дължи на факта, че морската община няма средства да плаща на строителите.


Началото на иначе добрата идея за обходен маршрут бе поставена през 2013 г., като ръководството на Община Бургас обеща, че ще го изгради с пари от европейските програми и той ще бъде готов максимум до края на 2014 г. Но обещаното от Брюксел финансиране така и не дойде и в продължение на година и половина бургаският кмет се мъчеше да измъкне някой и друг милион от държавния бюджет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде по време на първия си премиерски мандат на своя партиен заместник Димитър Николов четири милиона, с които се постави началото на строежа.

След това по обекта нищо не се правеше до ноември 2014 г., когато вече вторият кабинет на Борисов отпусна още шест милиона и с тях започна издигането на виадукта, който ще прехвърля шосето над минаващата наблизо железопътна линия. Но работата пак не потръгна с бързи темпове. Междувременно, строежът сложи край на бизнеса на много бургазлии, инвестирали в имоти в района на пътния възел, които бяха набързо отчуждени. През август 2015 г., след като за пореден път откриването на съоръжението бе отложено, общината се оправда, че за завършването на проекта са нужни допълнителни шест млн. лв.  Е, сега вече парите са осигурени, но отново няма определена дата за пуска на обекта. А междувременно вече сме в навечерието на активния летния сезон, което за поредна година ще създаде огромни трудности в пътния трафик в морския град.


Въпреки многократните опити на „Десант“ да се свърже с Красимир Стойчев, до редакционното приключване на броя той не бе открит за коментар

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки