Поглед с телескоп от центъра на България към редкия феномен Пасажът на Меркурий


Поглед с телескоп от центъра на България към редкия феномен Пасажът на Меркурий
06 Май 2016, Петък


Той може да се наблюдава безплатно от обсерваторията в Габрово



Автор: Яна Славянска

Рядък спектакъл ще ни поднесе в Деня на Европа – 9 май, най-малката планета от Слънчевата система. Тогава Меркурий ще застане между Слънцето и Земята, като хвърли сянката си във формата на малка черна точка върху небесното светило. Феноменът, известен още като Пасаж на Меркурий, ще може да се наблюдава с помощта на астрономически уреди само в някои региони по света, между които и Стария континент, като особено добре ще се вижда в западните му части.

Но и у нас зрелището, което ще трае 7 часа и половина, ще събере погледите на хиляди българи. Може би най-голям късмет да му се наслаждават ще имат тези, които се разходят до центъра на България, за да посетят Габровската космическа обсерватория, която обяви 9 май за ден на отворените врати. Тогава любознателните й гости ще имат възможност да наблюдават с телескоп – напълно безплатно – меркуриевото дефилиране пред слънчевия диск.

Над територия на Габрово то ще започне в 14 ч. 11 мин. 52 сек., като максимално сближаване на дисковете на Слънцето и Меркурий ще настъпи в 17 ч. 55 мин. 49 сек. Обсерваторията ще е отворена от 12 до 20,30 ч. Оттам поясняват, че явлението се наблюдава при ясно време и е подобно на слънчево затъмнение, но се предизвиква от Меркурий или Венера, а не от Луната. Казано иначе, Слънцето, Меркурий и Земята трябва да са подредени в една линия.

Пред световните медии астрономът Паскал Декан от Парижката обсерватория уточни, че малката планета ще създаде визуално впечатлението, че „изяжда единия край на Слънцето“, преди да премине пред него и да излезе от другата му страна.
Пасажът няма да може да се види с невъоръжено око. Наблюдаването му трябва да се провежда с телескоп, може и любителски, но който задължително е оборудван със слънчев филтър.

Транзитните минавания на Меркурий пред Слънцето са рядък феномен – те се случват едва 13-14 пъти за един век. За последно пасаж е наблюдаван от България на 7 май 2003 г., следващите се очаква да се случат през ноември 2019 г., ноември 2032 г. и май 2049 г.
Меркурий е най-близката до Слънцето планета и отстои средно на 58 милиона км от небесното светило, около което се завърта за 88 дни, а на всеки 116 дни се промушва между Земята и него.
Тя все още е слабо изследвана. Известно е, че диаметърът й е едва 4780 км. Заради наклона на орбитата й спрямо тази на нашата Земя в повечето случаи изглежда, че е под или над Слънцето.

Преди година, анализът на данни от сондата на НАСА „Месинджър“, която прекара четири години в орбита около Меркурий преди на 30 април 2015 г. да свърши горивото й и да се разбие на повърхността му, показа, че магнитното поле на най-малката планета в галактиката ни се е „включило“ преди около 4 милиарда години.
Преди да финишира мисията си, „Месинджър“ направи няколко близки прелитания до повърхността на небесното тяло и изпрати на земята уникални изображения и данни за Меркурий.

През лятото на 2015 г. астроном от университета на Хавайските острови изчисли траекторията на движение на планетите от Слънчевата система за няколко милиарда години напред и стигна до извода, че Меркурий може да завърши съществуването си в резултат на сблъсък със Слънцето или с Венера в близките 5 милиарда години.
И ако няма да можем да наблюдаваме това галактическо събитие, поне сега ще можем да се насладим на шоуто на тазгодишния майски меркуриев пасаж.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки