Хубав парад по време на криза, остава да спасим и армията


Хубав парад по време на криза, остава да спасим и армията
Пари няма, действайте...
06 Май 2016, Петък


Моментният резултат от модернизирането на войската по стандартите на НАТО е, че тя вече е по-малка отколкото в годините след Ньойския договор

Автор: Ана Александрова

С доста мащабен и безспорно впечатляващ парад по жълтите плочки в София и в небето над нея народ и армия отбелязват тазгодишния 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия.
Парадът струва някъде около 400 000 лева – почти толкова, колкото всичките 182 мероприятия през миналата година, в които формирования на армията са помагали на населението при ликвидиране на последствия от снегонавявания, заледявания, наводнения, потушаване на огнища на пожари, унищожаване на открити невзривени боеприпаси.

Статистиката показва и практически равен брой участници в показното дефилиране и прелитане на 6 май и в споменатите спасителни акции – 1300 в парада срещу 1256 в потушаването на пожари и бедствия.
Би могло да се използва шаблона, че народ и армия са заедно в делник и празник, но мнозина все пак ще кажат, че парадът е като на гол тумбак – чифте пищови.
И ако в случая все пак са възможни различни гледни точки, то по главната тема сякаш има единомислие – армията се нуждае от спасителна операция.

Ясно е, че лечението ще продължи с години и ще струва страшно много пари – много повече от трите милиарда лева, които правителството гласува преди време за три мащабни и нетърпящи отлагане инвестиционни проекта – удължаване живота на наличните изтребители МиГ-29, купуването на ескадрила от многоцелеви изтребители от нов тип и построяването на два модерни патрулни кораба за военноморския флот.

Оценката на професионалиста

Всъщност в синтезиран вид тази оценка за състоянието на малката, но не бутикова, а по-скоро „втора ръка” българска войска бе поднесена в навечерието на Гергьовския парад и от новия началник на отбраната генерал Константин Попов.
Ние имаме своите проблеми, те са дълбоко известни, представени са и официално в доклади и в парламента, обсъждани са широко. Нямаме достатъчно модерна техника.

Това, с което разполагаме основно е произведено преди повече от 30 години. Нямаме достатъчно наличен състав - имаме много непопълнени места и можем да продължим с още много проблеми, коментира началникът на отбраната ген. Константин Попов. 
Той обясни многото незаети щатни бройки за войници и офицери с недофинансирането, както и с естествения отлив на хора от армията и увери, че се търсят решения, включително и със законодателни промени.

Генералът, който бе повишен в чин в навечерието на парада за 6 май, подчерта, че висшето военно командване знае колко и какви са проблемите, но по-важното е какво ще се направи занапред, каква е целта.
„Българската армия ще бъде силна и по-добра, по-добре оборудвана и с по-добре подготвени хора. Това е моята цел", изтъкна началникът на отбраната ген Попов.    И призова хората да не подценяват войската поради простия факт, че там служат прекрасни момчета и момичета.
Генералът е оптимист за реализирането през следващите години на съществуващите проекти за модернизация, които се правят едновременно и в трите вида въоръжени сили - сухопътните войски, военновъздушните сили и във флота.

Да продаваме или сме закъснели?

Каквото и да говорим – за спасяването на армията са нужни пари, страшно много пари. А от години, още преди да признаем, че сме сред жертвите на голямата световна и европейска икономическа криза, в отбраната се действаше в съответствие със старата и анекдотично звучаща фатмашка заповед: „Пари няма – действайте!”.
Така  стигнахме до предизвестената криза с изтребителната авиация, с флота, с бойните машини за пехотата. Както и до извода, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

Буквално два дни преди парада за 6 май правителството даде съгласието си министърът на отбраната Николай Ненчев да продаде осем военни имота с отпаднала необходимост.
Ще бъдат пуснати на търг терени и построените на тях сгради край Балчик и в районите „Арабтабия", „Кара тепе", „Владислав Варненчик” и „Младост" във Варна. Общата им данъчна оценка е над 20 млн. лева.
Първоначалната цена ще бъде определена като данъчните оценки на предлаганите имоти се завишат с 10 на сто и се прибави балансовата стойност на съоръженията, които не подлежат на данъчно деклариране, също увеличена с 10 на сто.

При една много оптимистична прогноза за продажбата на тези иначе много апетитни терени приходите вероятно могат да достигнат 40 млн. лева. Някои ще кажат, че парцелите и сградите се продават на безценица, други ще добавят, че това се прави с огромно закъснение, трети ще посъветват  държавата да ги запази и да създаде нова принадена стойност.
Спорно е дали тези имоти са могли да бъдат продадени по-рано и за повече пари.

Задълбаването в тази тема няма да доведе до нищо повече от познатите обвинения какво (не) са правили предишните управляващи, какво наследство са оставили и дали са защитавали интересите на държавата и армията й или някакви други интереси.
В годините след 1989-та българската армия се стопи от около 500 000 до 27 000 войници и офицери и това нямаше как да не доведе до опразването на стотици бивши казарми. Някои от тях бяха опустошени от набези на крадци буквално до гола земя, други бяха деактувани като общинска собственост, а трети… Трети, както е видно, тепърва ще се продават. Дано съответните тръжни процедури бъдат проведени достатъчно прозрачно, за да се понапълни бюджетът. 

Редуцирането като форма на модернизация

Ако продължаваме да говорим за модернизирането на българската армия, няма как да избягаме от темата за нейното недофинансиране. Нужни са пари, които тепърва ще бъдат намирани, а харченето им ще бъде одобрявано от Народното събрание – това и следващото сред него – като целта е всяка година средствата за отбрана да растат, докато достигнат до 2,2% през 2024 г.
Това е и „мантрата”, която президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев повтаря във всяко свое слово за Деня на храбростта и празника на Българската армия.
В този смисъл – хубавото предстои или по-точно е планирано и дано да се случи.

Но всичко това – в бъдеще време. В наши дни все още парите не достигат година след година, въпреки че все ще се намерят едни 400 000 лева за пищен военен парад.
Както и да е! Българският народ обича и почита своята армия, винаги е било така и затова мнозина коментират с печал, че днес тя е по-малочислена от годините след Ньойския договор, който разрешава на победена България да има до 33 000 души. И допълват, че и тогава, както и днес е ликвидирана наборната система и е наложен принципът на доброволността.

Според официалните данни, достъпни за енциклопедии и други подобни издания, към 31 декември българските сухопътни войски са сведени до 160 танка, 378 бронирани машини и 192 артилерийски установки.
Фактически с извършването на  т.н. реформа числеността на бойната техника е намалена 3 пъти спрямо декември 2004 г. А ако се върнем към далечната 1989 г. ще видим сухопътни войски, притежаващи над 2000 танка, още толкова бойни бронетранспортьора, три зенитно-ракетни дивизиона, както и наличието на самостоятелни ракетни войски с не по-малко впечатляваща като количество и бойни способности техника.

Все в рамките на не-празничната равносметка – днешната българска армия не само клони към скромните 27 000 военнослужещи, но страда и от недоокомплектованост, т.е. има хиляди незаети щата за военнослужещи – признава го и началникът на отбраната генерал Константин Попов.
Въпреки това през миналата 2015 г. във въоръжените сили са били проведени 264 национални и 25 международни учения, а военни формирования от Българската армия са участвали в 82 съвместни българско-американски тренировки, подготовки и учения.
Заради всичко това с пълно основание може да се твърди, че армията отпразнува празника си с парад, вместен между делници.


Справочник за кандидат-купувачи

Всъщност ето и обявените за продажба имоти, публикувани на сайта на Министерски съвет:
Район "Младост", Варна – поземлен с площ 54 188 кв.м, застроен с 12 сгради, данъчна оценка 13 305 644,10.
Район "Владислав Варненчик", Варна – поземлен с площ 174 419 кв.м, застроен с 27 сгради, данъчна оценка 4 681 034,40 лв.
Местността "Летището", Балчик – поземлен с площ 470 996 кв.м, застроен с 11 сгради, данъчна оценка 2 433 213,40 лв.
Местността "Кара тепе", Варна – поземлен с площ 84 251 кв.м, данъчна оценка 1 775 589,80 лв.

Местността "Арабтабия", Варна – поземлен с площ 19 258 кв.м, застроен с 15 сгради, данъчна оценка 801 498,80 лв.
Местността "Арабтабия", Варна – поземлен с площ 17 633 кв.м, застроен с 10 сгради, данъчна оценка 768 105,20 лв.
Местността "Арабтабия", Варна – поземлен с площ 18 400 кв.м, застроен с 14 сгради, данъчна оценка 510 965,80 лв.

Землището на с. Малево, община Хасково – с площ 263 688 кв.м, данъчна оценка 506 281 лв.
С друго решение правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на 10 имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия.
Незастроените терени са с обща площ от 6.7 дка и се намират във варненския квартал "Изгрев”.


Още новини за чужди самолети в небето

Една от основните цели и задачи на българската армия в годините след приемането на България в НАТО е постигането на оперативна съвместимост с войските на държавите от Алианса. Това е и обявената цел на още едно решение на правителството, взето в навечерието на празника на храбростта.
Министрите одобриха за изпълнение на територията на България на Пакета от способности „Съоръжения за презареждане във въздуха в зоната на отговорност на Обединеното командване в Европа”, чиято реализация ще стане чрез Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Пакетът цели осигуряването на критична въздушна способност в зоната на отговорност на Обединеното командване в Европа и подкрепа за въздушните операции, мисии и задачи на Алианса.
След малко трудната за разбиране военна словоблъсканица ето и обяснението на задачата с по-прости думи – предстои на български военни летища да бъде изградена инфраструктура, която да подпомага операциите за презареждане във въздуха на самолети на НАТО, изпълняващи задачи в онези зони на конфликти, където управлението на силите е в юрисдикцията на Главнокомандващия на силите на Алианса в Европа.


Когато имаше българска армия. Отряд картечари от българската пехота през 1908 г. По-голяма част от военните имоти, пуснати за продажба, се намират във Варна и Балчик Снимка: m.varna.topnovini.bg Военното летище край Безмер също ще бъде използвано за нуждите на НАТО

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy targovez rentier arbi
06.05.2016 15:39:51
0
0
ami kato se pregledat voennite paradi na rusia ,kitaj severna korea usa anglia franzia garzia turzia i drugi strani i se vidi statistiki za tehnite resursi
i vaorashenia ako sme sami moshem da vodim samo okopni vojni dori i da imame blagovolenieto na nato za zakupuvane na upotrebjavana tehnika na niski zeni i tova njama da ni spasi spasenieto e v mira targoviite mirnite industrii turisam parfjum tabacco keka hranitelna promishlenost moderno selsko stopanstvo zemedelie i orashejnite industrii ako sa peshelivshi zatova voennite izivilnite inshineri trjabva da pravjat uspeshen obraten inshinering sas zakupuvane na interesni patenti lizensi da spomagat za evtina modernisazia
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки