В Панагюрище отдадоха почит на героите от Априлската епопея


В Панагюрище отдадоха почит на героите от Априлската епопея
„Жива картина“ от някогашната героична епопея
06 Май 2016, Петък


140-годишнината от избухването на Априлското въстание бе отбелязана в Панагюрище с подобаваща тържественост.

Автор: Пламен Николов Снимки: Николай Радулов

Както всяка година, панагюрци останаха верни на родовата си памет и дълга да тачат подвига на дедите си.
Честванията на кръглата годишнина от кървавия Български Великден намериха кулминацията си навръх най-светлия християнски празник.
В съботната вечер, в навечерието на Христовото възкресение, площадът в подножието на историческото Маньово бърдо бе огласен от концерт с българска народна музика, в който се включи и клубът по фланкировка (бойно въртене на казашки шашки) към Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество „Традиция” с ръководител Снежана Иванова.

С празнично шествие започнаха тържествата на 1 май – датата, на която по традиция в столицата на 4-ти революционен окръг отбелязват годишнините от Априлската епопея. За съжаление тази година начело на шествието не бе Поибренският кръст – една от българските реликви. Както е известно, сребърният кръст е съпровождал четата на Бенковски по целия й път, а след гибелта на войводата е пленен от турците. След Освобождението със съдействието на софийския митрополит той отново е върнат на църквата в Поибрене.

Над 140 родолюбци от 21 клуба на Национално дружество „Традиция” в цялата страна се включиха в десетото издание на възстановката „Мъжество и саможертва”. Пресъздадени бяха вълнуващите дни на бунтовния април. Историческата достоверност бе гарантирана от автентичните оръжия на участниците, с точните елементи от снаряжението на въстаниците, башибозука и редовната турска войска и дрехите, шити в пълно съответствие с оригиналите.

Тази година в пресъздаването на събитията бе включена и ефектна пиротехника. Хиляди граждани и гости на Панагюрище се върнаха към епичните дни на април 1876 г. и съпреживяха възторга и драматизма на епопеята, мъжеството и героизма на достойните ни предци, жертвали живот и имот пред олтара на свободата. Организатор на възстановката бе Регионалният клуб на Национално дружество „Традиция” – „27-ми Чепински полк” – Панагюрище.
Годишнината от Априлската епопея бе отбелязана с поредица от събития и в останалите селища, вдигнали се на борба преди 140 години. Възстановки в по-малък мащаб имаше и в Копривщица и Клисура. На 2 май в местността Оборище пък бе организиран събор поклонение в памет на априлци.


Драматични моменти от възстановката в Панагюрище

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки