Аладжа манастир – туристическата изненада


Аладжа манастир – туристическата изненада
Красивата гора някак успява да успокои угорчените посетители
06 Май 2016, Петък


Една от най-привлекателните туристически дестинации по Българското Черноморие, включена в почти всички световни гидове –

Автор: Севдалина Пенева

скалната средновековна обител Аладжа манастир, не може да бъде разгледана от близо. Предупредителни ленти са препречили достъпа до уникалния исторически обект.
Причината е в укрепителни работи на първото ниво със скалните монашески килии. Работата по тях обаче върви бавно, без изгледи скоро да приключи. Много е възможно дори мистичният манастир, обвит в легенди,  няколко пъти унищожаван, горен, изоставян и отново възраждан, този път завинаги да бъде затворен за посетители.
Всичко това туристите научават на място от нелюбезен музеен персонал, при това, след като вече са си платили таксата да разгледат комплекса.

„Да сте видяли надписа на вратата отвън”, кара се грубо на учудените посетители уредник (въпросният надпис е със ситен шрифт на лист бяла хартия, забоден с кабърче вдясно от вратата). И назидателно им посочва, че иначе „редовният билет” струва 5 лева (на човек), пък той взима само по два. Ако туристите можели да разсъждават, сами щели да се досетят, че щом плащат „по-тънко, по-малко и работи ще видят”.

Виновни, че не са си отваряли очите, посетителите вече не смеят да питат за нищо. След като са били път да дойдат до манастира, уплътняват времето в хаотични разходки в района. Най-внимателно вече четат всички табели. Включително и тези, които водят до катакомбите. Входът и към тях е заключен, но това поне се предполага.
И разцъкват интернет през телефоните си, в търсене на повече подробности за неприятната изненада. В официалния сайт на варненския археологически музей информация за укрепителните работи на обекта липсва. Нито ред за това, че манастирът е затворен за посещения. Нито дума, че всъщност укрепителните работи даже не са започвали, защото няма пари.

Последната информация, която може да открие нещастният турист, е от 15 април т.г, публикувана в местен варненски сайт. Там се казва, че проектът за укрепването на Аладжа манастир е бил входиран в края на март в Министерството на културата, но няма данни той да е одобрен. Средствата, които са необходими, възлизат на 400 хил. лева.
Пишещият тези редове автор пропътува 400 км, за да събере на място обезсърчаващата информация за бъдещето на Аладжа манастир. За която официалният сайт на музея подвеждащо мълчи...


Туристите само до тук – на 10 метра от достъпа до скалния манастир

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки