Кои са „българите в чужбина“, скочили срещу Изборния кодекс


Кои са „българите в чужбина“,  скочили срещу Изборния кодекс
Това са всички участници в уж „масовата“ протестна акция пред посолството ни в Лондон срещу промените в Изборния кодекс
05 Май 2016, Четвъртък


Това са една шепа активисти и платени протестъри, дирижирани от хора, близки до кръга „Капитал“

Автор: Диана Славчева

Впредишния брой на „Десант“ разкрихме, че възмущението на едни „българи в чужбина“ от последните промени в Изборния кодекс се режисира от един център, очевидно много близък до т. нар. „сини издания“ „Капитал“ и „Дневник“.
„Протест с яйца на българи от цял свят“ – разпраща на 1 май  имейли до медиите Мария Спирова от Оксфорд. „Великденски яйца от цял свят призовават за президентско вето над промените в Изборния кодекс“ – истерично изтъква на 3 май в заглавието на писмото си Елена Хамбарджиева от Ню Йорк.

Какво е общото между българката, живееща в британското университетско градче, и българката, живееща край Статуята на свободата зад Океана – и двете, възмущаващи се от „уронените си избирателни права“, и двете, изпращащи снимки от т.нар. яйчени „протести на български граждани от цял свят“, на които – интересно защо – присъстващите се броят на пръстите на едната ръка, а половината от фотосите са еднакви?! Общото е, че са изпратили имейлите си от един и същи адрес – ivo@gornabanya.com. Този, от който, както показахме в предишния брой, бяха изпратени още няколко протестни писма на същата тема.

Техните податели бяха все хора, свързани с инициативния комитет „Гласувай без граници“ или с „Протестна мрежа“, както и с проекти на Соросовия институт „Отворено общество“ и финансирания от него Нов български университет. За тях се откриха хвалебствени очерци и интервюта във в. „Капитал“ – издание, превърнало се в трибуна на всякакви платени протестъри и „гласуващи без граница“.
Пак в „Капитал“ намираме едно интервю отпреди две години със споменатата вече оксофрдчанка Мария Спирова. „Светът е пълен с пожари, които трябва да угасим, за да не изпепелят всичко мъдро, милосърдно и градивно у нас. Борбата с тези адски пламъци ме мотивира като истински кръстоносец“ – каканиже войнствената дама. А на молбата да сподели „мото или цитат, близък до философията й за живота“, тя посочва: „Лайната престават да вонят, ако киснеш в тях достатъчно дълго“!

Нямаме представа колко тя се е киснала в л...на, но покрай нейната персона доста си вони. Както и покрай „колежката“ й Елена Хамбарджиева, която се оказа виден автор във фейсбук групата „Протестна мрежа“. И тъй като председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов с две думи разби на пух и прах вайканията й, тя пък взе, че се фръцна и нейните дружки и другари от ivo@gornabanya.com за нула време спретнаха още един имейл с подател „Българи в чужбина“.

„Всички сме с Елена и всички СМЕ Елена“– затръшкаха се те в камерен хор в стил „Ние сме „Шарли ебдо“. А кои се оказаха „Елените“, подписали този вопъл – най-напред това е самата Елена Хамбарджиева, сетне същата онази Мария Спирова, дето киснела в онези миризливите отходни неща; после са познатите ни вече от миналия ни брой Десислава (Деси) Христова, Силвия Атипова и Димитър Иванов (и тримата са членове на „Гласувай без граници”). Включва се и някоя си д-р Надежда Наумова, която се оказва лице за контакт за записване за курсове по рисуване в „Българо-македонски национален образователен и културен център“, базиран в американския град Питсбърг.

Широко място е отделил „Капитал“ на отговора на Валери Симеонов, предизвикан от треволненията на въпросната Елена, дето уж всички сме, ама не сме. Логично е – собственикът на медията Иво Прокопиев има за какво да мъсти на патриота – като шеф на Анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката Валери Симеонов разкри големи далавери на президентския приятел.

Публикацията в неговото издание „Капитал“ обаче сама разкрива и другите субекти, стоящи зад измислените протести на „българите в чужбина“. Като няма какво да кажат по въпроса, редакторите в медията са цитирали коментари във „Фейсбук” по повод писмото на депутата. И най-смешното е, че първият е на... Мария Спирова (онази с л...ната). Но сред тях се вижда и едно име ново – това на някой си Иво Мирчев.

Именно той е митичният притежател на имейла ivo@gornabanya.com. Домейнът gornabanya.com е регистриран на името на неговия баща – издателят от Добрич Николай Мирчев. За сина му в добруджанския град всички говорят, че като отишъл да живее в София (в квартал Горна баня, което обяснява името на домейна), той се завъртял плътно край „реформаторите“. Дали официално е техен член, не знаем, но е известно, че участва в техни инициативи. И познайте – това поне е абсолютно сигурно – той е член на инициативния комитет „Гласувай без граници“.

Господинът е представен като IT предприемач. Има и собствен блог, от който разбираме, че миналата година е подал заявление да напусне Съюза на българските журналисти. Иначе върти бизнес с „умни бойлери“, управлявани по интернет, и други такива джаджи. И както читателите ни вече може да се досетят, неговата компания нашироко е представена и прехвалена в... „Капитал“, естествено.
Кой дърпа конците на т.нар. „българи в чужбина“, дето не харесват промените в Изборния кодекс, е повече от ясно. И българите в България трябва да разберат, че не бива да се обръща внимание на хленченето им, че били онеправдани – първо, защото нямат основания и второ, защото въздишките им никак не са спонтанни и неса от името на „хиляди” сънародници зад граница, а са много умело дирижирани от България.

А който има очи, да види и който има уши – да чуе истинските гласове на нашите сънародници зад граница. Които не се оплакват от „орязани“ избирателни права, нито мятат великденски яйца в знак на протест (какво кощунство впрочем). И които, ако са решили, ще гласуват, ако ли не, дори урната да е пред вратата на дома им, няма да се мръднат да пуснат бюлетина в нея.
Всичко останало само дава измислени „козове“ в ръцете на президента ни Плевнелиев да наложи вето върху гласувания от депутатите с голямо мнозинство Изборен кодекс.


Колко души гласуват зад граница

Случайна извадка от данните на Централната избирателна комисия за резултатите от гласуването на референцума през миналата година показва интересна картина за активността в секциите ни зад граница. В Ню Йорк например, откъдето в имейлите си до медиите се оплакват от ограничаване на правата им за гласуване, на допитването за дистанционния вот са гласували всичко на всичко... 232 българи. Във Вашингтон до урните са отишли 123-ма, в Сан Франциско – 75, а в Чикаго, където е съсредоточена най-голямата българска диаспора в САЩ, са гласували едва 91 наши сънародници.

През петнадесетте секции, разкрити в Лондон, са преминали общо 2399 българи, в трите парижки секции са пуснали гласа си общо 347 нашенци, в Рим – 83, в испанския град Валенсия – 127, а в трите секции в Мадрид – общо 325.
В Канада, където също българското присъствие е много масово, активността е удивително ниска – в Монреал до урните са отишли 171 човека, а в Торонто – 166.


В категории: Горещи новини

10
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
10
ffffffffffffff
10.05.2016 19:41:31
0
0
Николай Мирчев е известен в Добрич комунист и редовно издава и пропангандира комунистически брошурки като действа под егидата на общинската съветничка от БСП Емилия Добрева - бивш главен архитект на града по комунистическо и неуспешен кандидат кмет.
9
Патриит бьлгарофил.
10.05.2016 15:16:11
0
0
ВАЛЕРКА. МАКЕ ОТ ВМРО И ПАТРИОИТЕ ОТ РБ, БДЦ И ДР НЕ СЕ ОГЪВАЙТЕ БЬДЕТЕ С ГЕРБ. ИНАЧЕ НЯМА ДА БЬДЕТЕ В НС. НОВИ ИЗБОРИ НЯМА СТАБИЛНА ЕВРОПА. ЩЕ СТАНЕМ КАТО ГЪРЦИЯ
8
Патриит бьлгарофил.
10.05.2016 15:16:07
0
0
ВАЛЕРКА. МАКЕ ОТ ВМРО И ПАТРИОИТЕ ОТ РБ, БДЦ И ДР НЕ СЕ ОГЪВАЙТЕ БЬДЕТЕ С ГЕРБ. ИНАЧЕ НЯМА ДА БЬДЕТЕ В НС. НОВИ ИЗБОРИ НЯМА СТАБИЛНА ЕВРОПА. ЩЕ СТАНЕМ КАТО ГЪРЦИЯ
7
л
10.05.2016 14:58:18
0
0
не на двойното гражданство
6
Бай АЛИ.
10.05.2016 14:41:31
0
0
ТУРЦИТЕ ВТУРЦИЯ ДА ГЛАСУВАТ В КОНСУЛСТВАТА В ТУРЦИЯ. СЬЩОТО И В ЕС. ЗА ДРУГИТЕ В ЕС ДА ГЛАСУВАТ И В ПУНКТОВЕ УЛИ ПОЩАТА ИЛИ ЕЛЕКТРОННО
5
Djon
10.05.2016 13:39:13
0
0
.. Ky TO FLAY UN THE SEVEN SKAY
4
Djon
10.05.2016 13:39:10
0
0
.. Ky TO FLAY UN THE SEVEN SKAY
3
Djon
10.05.2016 13:39:08
0
0
.. Ky TO FLAY UN THE SEVEN SKAY
2
Djon
10.05.2016 13:39:05
0
0
.. Ky TO FLAY UN THE SEVEN SKAY
1
Българи в чужбина
08.05.2016 02:38:34
0
0
Ние се погрижихме за изселниците в Турция добре - плащаме им пенсиите, децата им при желание учат в България безплатно, с Български паспорт си пътуват по света. Сега и гласуват под строй ама иначе поне половината не могат да прочетат бюлетината или са се клели за вярност към Турция в армията им.

Какво става с Ангорския договор и имотите на тракийци и малоазиатци избити и прокудени от Ататюрк? Докога ще търпим този въпрос да се замита?

Относно изборите в чужбина - трябва да е като в САЩ - ако си американски гражданин плащаш данъци на хазната независимо къде живееш и работиш по света, ако се откажеш от гражданство плащащ окончателен данък преди това! Пък после предявявай претенции да гласуваш....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки