Календар на самочувствието


05 Май 2016, Четвъртък


Понижената съпротива на организмите в началото на пролетта се приема като важен фактор при сезонния максимум на някои вирусни заболявания (брусница, лещенка, заушка, рубеола),

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

чиито причинители намират човешките организми през този сезон по-лесно уязвими. Всичко това е важна предпоставка за заболяване на децата от рахит (подчертан връх това бележи през април и май), а също и от различни витаминни недоимъци.
През този сезон започват и т. нар. поленови алергии: възпаления на очната лигавица и/или на носната кухина. Характерни за тях са сезонността (проявяват се през пролетно-летния сезон), повторяемостта, наличието на дихателни смущения, в някои случаи доста тежки и съчетаването им с хранителна алергия. Най-честите причини са разнасящите се из въздуха поленови зърна на цъфтящите горски и овощни дървета, тревите, цветята и плевелите.

Препоръчва се да се направи опит за намаляване на контакта със специфичния алерген (тичинковия прашец). За целта се изисква плътно затваряне на прозорците от момента на появата на полена, да се избягват разходките след изгрев слънце, многократно косене на затревените площи, по възможност да се монтират климатични инсталации у дома, на работното място и в колите и естествено – специфично лечение и профилактика.
Очакваните биоклиматични особености за месеца са благоприятни за провеждане на балнеолечение на някои заболявания: на бъбреците и пикочните пътища, на централната нервна система, на черния дроб и жлъчката, базедова болест и т. н.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки