Сезонен диетичен режим през стомашно-чревни заболявания


05 Май 2016, Четвъртък


През пролетта тези страдания се изострят

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Сезонното обостряне на язвите, гастритите, гастроентеритите колитите се свързва с активното влияние и характера на диетата, която през пролетта се характеризира с доминиране на плодове и зеленчуци в сурово състояние. Тези храни са мощни стимулатори на апетита. Това важи особено за зеленчуците, които съдържат етерични масла: лук, праз, чесън, ряпа и др.
Още в първите минути  след консумацията им започва обилно секретоотделяне на стомашно-чревни сокове. Сокостимулиращото им действие се запазва при технологична обработка, а процесите на ферментация и осоляване при консервиране още повече засилват този ефект.

Диетолозите съветват плодовете и зеленчуците внимателно да се използват при съставяне менюто на пациенти с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Така в период на обостряне (придружено с болков синдром) при лица с гастрити с повишена киселинна секреция и язвена болест, зеленчуците и плодовете за няколко дни се изключват от диетата. След затихване на острия стадий започва внимателно включване на слаби зеленчукови бульони, зеленчукови и плодови пюрета (от картофи, моркови, чушки), разредени и не кисели, прясно изцедени плодови сокове.
Не се препоръчва консумация на зеленчуци в сурово състояние, съдържащи етерични масла, както и на такива, богати на хранителни влакнини (зеле, цвекло, ряпа). Разрешава се прием на хомогенизирани зеленчуци, минали през термична обработка. Типичните за сезона плодове също се изключват от менюто. В спокойния стадий се препоръчват меки, сладки сортове плодове и зеленчуци – както на сурови, така и във вид на пюрета, супи и др.

При гастрити със секреторна недостатъчност се предпочитат възбуждащи секрецията на стомашно-чревните жлези плодове и зеленчуци – богати на етерични масла и хранителни влакнини, в суров вид. Цели се чрез съдържанието на фитонциди в тези групи храни да се подсили бактерицидната роля на стомашния сок, която при тази форма на гастрити е нарушена.
При обостряне на гастроентеритите плодовете и зеленчуците се изключват. Позволява се прием само на разредени прясно изцедени сокове. Впоследствие хранителният прием на плодове и зеленчуци се разширява при спазване на правилото – бедни на хранителни влакнини, добре узрели и меки сортове.

Обостряне на колитите благоприятно се повлиява чрез включване 1-2 пъти в седмичното меню на т. нар. „ябълкови дни“ – 1,5-2 кг настъргани, свежо приготвени или печени ябълки, разпределени в 5-6 приема през деня. В случая се изявява действието на съдържащите се в ябълките пектин и дъбилни вещества, притежаващи абсорбиращ (поемащ и извличащ вредните вещества и дразнители на чревната лигавица) ефект, както и бактерицидното, противомикробно действие на органичните киселини (ябълчна, лимонова и др.).

Диетотерапията на стомашно-чревните заболявания в период на обостряне се основава на следните принципи:
* премахване на дразнещата храна;
* механично, химично и термично щадене в период от 2-4 седмици;
* петкратен режим на хранене.

На пациентите се разяснява, че храната трябва да се дъвче бавно и продължително, за да се поднесе на стомаха фино стрита, хомогенизирана кашичка, незатрудняваща смилателните процеси. Диетичната храна трябва да бъде топла (не гореща и не студена), за да стимулира оптимално функциите на сокоотделяне и моторика. Кулинарната обработка на храната е щадяща. Изключва се пърженето, а се допускат варене, печене, задушаване.
По своето въздействие върху секреторната и моторната функция на стомаха и червата храните се делят на слаби възбудители и силни възбудители.

Слабо възбуждащите храни са: мляко и млечни асортименти, яйца, бял хляб, нетлъсти меса и риба, задушени и пасирани зеленчуци. Силни възбудители се явяват всички пържени ястия, консерви, гъби, бульони и сосове, тъмни видове хляб, кофеиновите, алкохолните и газираните напитки, силните подправки, съдържащите груба целулоза плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни.

В диетотерапията съществуват и т. нар. индиферентни храни, подходящи при всички стомашно-чревни болести. Те включват: бял пшеничен хляб – престоял или сухари; прясна извара; обезсолено сирене; непържена и нетлъста риба; ястия, приготвени на пара от нетлъсти сортове меса (крехки, без сухожилия и фасции); разнообразни растителни мазнини, в т. ч. зехтин; мед, пчелни продукти; билкови чайове.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки