Пътят на един съдбовен подвиг


Пътят на един съдбовен подвиг
04 Май 2016, Сряда


В хода на подготовката на Априлското въстание Букурещкият комитет успява да събере известни средства и с тях закупува 530 пушки, 60 револвера, патрони за тях,

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

саби, ножове, останали са пари и за униформи. Оказва се обаче, че не може да се намерят достатъчно хора, за да се въоръжат с тях.
При това никой от старите войводи не се съгласява да оглави четата. За малко неин главатар да стане Стоил войвода, но той се връща към първоначалната си задача – с друга чета да влезе в България някъде около Тутракан и по пътя си да вдига селяните на бунт. Впрочем това е основната цел и на Ботевата чета.

Въпреки че тя се сформира в състав от 205 души, опаковат в сандъци 300 пушки и друго оръжие, предназначени за тези, които смятат да привлекат за участие в бунта.
Кои са тези 205 храбреци? Всички са млади мъже между 20 и 30 г. Само малка част от тях са участници във Втората българска легия, другите нямат никаква военна подготовка. Такъв е и войводата Христо Ботев. Затова за военен командир е определен поручик Никола Войновски. Знаменосец е Никола Симов-Курото. Пряпорецът е ушит от Петранка Обретенова, дъщеря на баба Тонка, за Чернодренската чета, но след нейната гибел е съхранен от майка й, която го дава на сина си Никола – участник в Ботевата чета.

Започва бойният път на четата. В Козлодуй разбиват черкезките башибозуци, взимат конете им и 8 каруци, от които правят обоз. На него са натоварени излишните пушки и другото снаряжение. Тръгват в строг боен ред - отпред се движи ариегард от 30-40 души, а останалите в две колони. Стигат до с. Бутан, където правят мост, за да преминат придошлата река. В селото ги посрещат радушно, но на призива мъжете да се присъединят към четата никой не откликва.

Тук ще направим едно отстъпление от основния текст, с което до голяма степен се обяснява защо такъв бунтовнически край, където в миналото са избухнали Чипровското, Берковското, Белоградчишкото и други въстания, по това време населението не смее да надигне глава. След руско-турските войни от началото на XIX в. една значителна част от българското население в Северозападна България, под давлението на руски емисари, се преселва в Молдавия, Бесарабия и Украйна. Оказват се основателни опасенията на Раковски, че напуснатите земи ще бъдат заселени с черкези, татари, арнаути, затова той се бори срещу преселничеството. И докато на останалото по своите места българско население е забранено притежаването на оръжие, новите заселници са въоръжени и те са опора на османската власт. 

Това се  потвърждава и при следващата спирка на четата в с. Баница. Очаквало се е там към четата да се присъединят към 400 души, но се оказва, че само местният даскал се включва в нея.
Тук става и първото сражение, защото турски башибозук и черкезки банди нападат четата. Даскалът, който познава местността, ги води при Милин камък, където според него има удобни позиции за отбрана. Това се оказва донякъде вярно. Там Войновски разполага четниците зад скалите в трикръгова отбрана, шахматно разположени, и им нарежда да стрелят само когато се сигурни, че ще улучат.

По-нататъшното развитие на събитията е добре известно. Все още има много версии затова кой е прострелял Ботев, но това е отделен въпрос.
Тук е редно да направим още едно отстъпление от основния текст. Озверените башибозуци, черкези, татари и арнаути след разгрома на четите и дружините на въстаниците са режели главите на техните предводители, забивали са ги на кол и са ги разнасяли, за да всяват  страх сред раята. Това се е случило със Стоил и Таньо войвода, с поп Харитон и с други. Според новопоявили се данни, черепът на Бенковски е намерен в с. Голяма Желязна, далече от лобното му място в Тетевенския Балкан.

Нищо обаче не се знае за останките на Христо Ботев, Никола Симов-Курото и другите четници, загинали във Врачанския Балкан. Според сведения на оцелелите, те са покрили телата им с отрязани шипкови храсти и са ги затрупали с камъни. Малко вероятно е това да е попречило на турците да се изгаврят с останките им. Навярно поради тази неизвестност в началото на 60-те години на миналия век се породи упоритият слух,  че Христо Ботев не е убит, а е бил пленен и все още е заточеник в Диарбекир, даже се появи и подписка, с която се иска  българското правителство да направи необходимото за неговото освобождаване.
От неговата чета загиват 94-ма. 26 са заловени и осъдени на заточение, оцеляват 76, като последният умира през 1944 г. Всичките те са извървели пътя на подвига и безсмъртието, защото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира.“


Патриотичен календар

29 април 1872 г. — В Букурещ започва първото общо събрание на БРЦ, на което инициатор е Апостолът на свободата

29 април 1877 г. — Създадено е Българското опълчение

1 май 1869 г. — Васил Левски започва втората си обиколка из България, по време на която създава революционни комитети

2 май 907 г. — Умира българският цар Борис I, останал в историята като покръстител на българския народ

4 май 1903 г. — Четата на Гоце Делчев е обкръжена от турска войска край село Баница (Серско) и в сражението загива самият войвода

5 май 1876 г. — При потушаването на Априлското въстание е извършено кървавото Баташко клане


В категории: История , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
04.05.2016 14:24:34
0
0
С изв.за писм.грешка--поради малкото огнестрелно оръжие е.[bluescreen]
1
Генади Савов
04.05.2016 14:19:26
0
0
Не случайно е било решено четата на Христо Ботев да мине през С.З.Б-я.и да завземе гр.Враца,която българите да е бранят с боеве по врачанските улици от турските войски,черкезите-потурчени-абхазци и турският башибозук.Д.Хаджи Тошев от Враца ок.1800-1806-1826 год.е създавал тайни комитети от р.Сава-Белградско и река Морава до р.Янтра-В.Търновско с цел бълг.народ да се освободи от турското робство.Бълг.земи по Поморавието и до Белград са били в сръбски ръце в състава на Сръбското княжество,но сее очаквало българите и сърбите с обща борба с руска военна помощ да освободат България от властта на турския султан.През 1827 год.Високата порта наредила Димитраки Хаджи Тошев да бъде примамен във Видин на гости на турския паша,кадето същият наредил да го посекат.През 1850 година на въстание с водач Иван Кулин-кнез на Ломско се вдигнали Видинско,Ломско,Белоградчишко,Чипровско и някои села по р.Огоста за автономия по подобие на сръбската от 1804-1815 год.Това въстание не е било успешно-поради малкото огнестрело оръжие и измяната на сръбското правителство,към българите.Пушките на бълг.население от Видинско,Оряховско,Кнежа и Ботевградско-Орханийско било събрано от турците.В Оряховско и Врачанско сл.1856 год.Кримската война турск.власт заселила множество села с черкези и ето,защо малко българи от Оряховско влезли в Ботевата чета през Априлското въстание 1876 год.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки