Бамята е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури


Бамята е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури
03 Май 2016, Вторник


Бамята (Hibiskus Eskulentus) e една от най-топлолюбивите зеленчукови култури, отглеждани у нас. Тя принадлежи към сем. Слезови (Malvacea).

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Като културно растение е позната от дълбока древност – 2000 години пр. н.е. Произхожда от Африка. В България е пренесена от Мала Азия.
У нас бамята се отглежда на малки площи, главно в южните райони на страната. Най-разпространените български сортове бамя са Пловдивска, Лясковска и Тополовградска (Каваклийска).
Сеитбата на бамята се провежда късно през пролетта, обикновено през второто и третото десетдневие на май, когато температурата на почвата в 10-сантиметровия слой е достигнала стойности до 18-19ºС.
Бамята се развива добре на дълбоки, структурни и плодородни почви. Добри предшественици са зеленчуковите култури, които оставят почвата чиста от плевели - домати, пипер, краставици.

Подготовката на участъците, предназначени за отглеждането на тази култура, започва през есента след прибиране на предшественика. Площите се наторяват и изорават на дълбочина 30-35 см. Торовите норми се определят в зависимост от плодородието на почвата и внесените органични и минерални торове при предшественика. На по-бедни почви през есента с основната обработка се внасят 25-30 кг/дка суперфосфат и 20-25 кг/дка калиев сулфат. Азотният тор (25-30 кг амониев нитрат) се внася през пролетта, при сеитбата и при встъпването на бамята във фаза цъфтеж.

През пролетта на площите, предвидени за отглеждане на бамя, се извършват 1-2 плитки почвообработки (10-15 см). Обичайна практика е преди бамята да се отглеждат  зеленчуци с къс вегетационен период (спанак, лук, репички, салати и др) .
Сеитбата може да се  извърши по няколко начина (редова, лентова, гнездова) в зависимост от големината на площта. В личното стопанство отглеждането на бамя обикновено е на малка площ и най-често се практикува гнездова сеитба (разстояние между гнездата – 35-40 см и междуредово разстояние 60-70 см). Във всяко гнездо се засяват 3-4 семена на дълбочина 4-5 см.    

На големи площи се прилага редова сеитба (междуредово разстояние 50-60 см, вътре в реда – 10 см). При лентовата сеитба може да се приложи схемата 70/50/15.
Бамята е светлолюбива и влаголюбива култура. За получаване на качествена реколта е необходимо през вегетацията прилагане на подходящ поливен режим. Растението проявява най-високи изисквания към влагата в почвата в началните фази от развитието си и през периода на цъфтеж и формиране на плодовете.
През вегетацията грижите включват окопаване, поливане, подхранване с азотни торове, а при необходимост – и растителна защита.

В сравнение с другите зеленчукови култури бамята се напада от малко болести (брашнеста мана) и вредители (листни въшки). При поява на първите признаци на брашнеста мана се препоръчва пръскане с някои от регистрираните фунгициди за борба с брашнестите мани по зеленчуковите култури: Топаз 100 ЕК – 0,03%, Шавит 25 ЕК – 0,02%, Байфидан 250 ЕК – 0,02% и др. Срещу листните въшки могат да се използват някои от посочените инсектициди: Биская 240 ОД – 0,06%, Конфидор енержи – 0,06%, Децис 2,5 ЕК – 0,05%, Маврик 2 Ф – 0,02%, Калипсо 480 СК – 0,02% и др.

Бамята влиза в плододаване около два месеца след сеитбата. Плодовете се прибират в консумативна зрелост, при дължина 4-5 см. Периодът на плододаване продължава до първите есенни слани. При прилагане на добра агротехника реколтата от някои сортове бамя (Клемсон) може да достигне до 1000 кг/дка.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки