Започва ваксинация на животните заради нодуларния дерматит


Започва ваксинация на животните заради нодуларния дерматит
03 Май 2016, Вторник


Очаква се тази седмица първите 150 хиляди дози от ваксината срещу заразен нодуларен дерматит да бъдат доставени в България.


„Вече има потвърдено огнище на болестта и в Македония,“ каза Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните  на извънредния Консултативен съвет по животновъдство.
На съвета фермерите бяха подробно запознати с епизоотичната обстановка в страната, клиничните признаци на заболяването, както и с мерките, които са предприети от МЗХ и Българска агенция по безопасност на храните.
Според изготвения план за ваксинация ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, както и някои рискови общини в областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград. Това са близо 350 хиляди едри преживни животни.
По време на Консултативния съвет по животновъдство на стопаните бе припомнено да избягват посещенията на случайни хора и животни във фермите си. Ако това е невъзможно, те трябва да подсигурят защитно облекло и да извършват дезинфекция, защото заболяването се предава и по механичен път.
Фермерите трябва да замрежат оборите и да обработват фермите и животните си с репеленти, за да се избегне заразяването на животни чрез кръвосмучещи насекоми. Животновъдите бяха информирани, че вследствие на ваксинацията са наложени ограничения за придвижване на живи животни и търговията с продукти от тях.
Междувременно държавните власти в Пловдивска област определиха терен в землището на село Добри дол, община Първомай, където да бъдат загробвани унищожените животни, заболели от нодуларен дерматит. 101 крави от животновъден обект I-ва категория ще бъдат унищожени и загробени, тъй като са били в контакт със заразено животно.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки