Стопаните масово си купуват луксозни автомобили и АТВ-та


Стопаните масово си купуват луксозни автомобили и АТВ-та
03 Май 2016, Вторник


Харчовете на огромни средства не по предназначение може да принудят ЕК да ревизира субсидиите за България


Вместо за развитие на бизнеса си, огромна част от българските земеделски стопани са използвали отпуснатите им средства по европейската Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за покупка на луксозни автомобили, мотоциклети, парапланери, АТВ-та и бъгита.
С европейски средства по ПРСР през периода между 2007 и 2013 г., по мерките 311, 312, 41-311 и 41-312 са били финансирани покупките на общо 178 автомобила, също толкова АТВ-та, 22 бъгита, 216 велосипеда, 4 джета (при средна цена 12 918 лв.), 11 лодки (1122 лв. средна цена), 67 микробуса при средна цена 37 703 лв., 8 моторни шейни по 11 699 лв. всяка, толкова мотоциклета и три парапланера при средна цена 5740 лв.

Броят на договорените транспортни средства обаче е два пъти по-голям - общо 1411, което означава, че и крайната сума ще набъбне драстично. В същото време одобрената субсидия за цялата страна е на обща стойност 20, 95 милиона лева, които средства, видимо от справката по-горе, се хвърлят за нецелеви дейности.
Цифрите огласи лично директорът на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов по време на нарочна пресконференция по повод скандалите покрай европейските субсидии. На срещата с медиите той трябваше да обясни как точно фондът противодейства на нередностите, измамите и корупцията в бранша.

Някои от проектите за луксозни возила са били одобрени, а други са били отрязани от фонда с въвеждането на референтни цени и след проверка на място. Един от поръчаните луксозни катамарани за близо 1 млн. лв., например, бил използван за круизи по гръцкото крайбрежие.
От фонда изнесоха данните и за наложените финансови корекции. Те са 254 на брой, а намалението е с 22,74 милиона лева. През последните години най-много сигнали за нередности и съмнения за измами са били получени през 2011 г. - общо 626 случая, от които 89 са били много сериозни и са изпратени до прокуратурата.

За миналата година сигналите са били 560, а през тази дотук са подадени 366, от които 35 са вече при прокурор. В повечето от тях се касае за документи с невярно съдържание или пък са за декларирани неверни данни.
Груби нарушения извършват и общините. Например Чирпан, Тетевен, Кочериново и Бойница са кандидатствали по общински мерки 321 и 322, като са представили документи с невярно съдържание.
Друг вид измами са, когато кандидати, заявили за подпомагане мери и пасища, не притежават животни, или пък искат подпомагане на площи, попадащи в защитени зони по "Натура 2000". Има случаи, в които са подадени документи за кандидатстване по Рибарската програма, но само с цел закупуване на скъпи плавателни средства с европейски субсидии.

От фонда съобщиха още, че досега дисциплинарно са уволнени един директор, старши счетоводител, началник отдел, двама чиновници на експертни длъжности. Един служител на фонд "Земеделие" от Плевен пък дори е осъден условно на две години и половина.
Към днешна дата се водят дела срещу други две служителки на фонда от Варна, които имат осъдителни присъди на първа инстанция. Те пък са изнудвали земеделски производители.
В момента текат разследвания в прокуратурата срещу няколко служители от централното управление на фонда. Проверяват се и служители в Благоевград заради измами по схеми със зайци и пъдпъдъци. Заради този случай шефът на областната дирекция на фонд "Земеделие" в Благоевград вече е уволнен.


ДАНС започна проверка на фонда

Преди три седмици агенти на ДАНС започнаха проверки в Държавен фонд "Земеделие" заради съмнителни договори по Програмата за развитие на селските райони. ПРСР разполага с най-големия ресурс от европейските фондове - бюджетът й е над 3 милиарда евро до 2020 г.
„Нямам никакви притеснения. Предоставихме исканата информация на служителите на ДАНС. Проверяват се няколко проекта", каза Румен Порожанов, изпълнителен директор на ДФЗ. Според него атаката идва, защото е засегнал икономически интереси.

„През изминалата година не разплатихме доста проекти, свързани с къщи за гости по туристическите мерки от Програмата за развитие на селските райони. По Рибарската програма пък отказахме плащане за две много скъпи яхти. Проектите бяха договорени, но имаше сериозни причини да не се извърши финансирането. Отказахме плащане и на 3-4 големи общински проекти, защото нашите контроли показаха, че има нередности. Засегнати са много интереси", допълни Порожанов.
Проверката започна само два дни след като беше уволнен шефът на дирекцията, който договаря средствата по програмата - Янаки Червеняков. Той беше разобличен от сайта "Биволъ" в договарянето на два проекта на тъщата му, единият от които е изпълнен със средства от ПРСР, което е конфликт на интереси.

Електронното издание оповести, че Червеняков поддържа луксозен начин на живот - кара скъпи автомобили и живее в комплекс в Драгалевци - все екстри, които не би могъл да си позволи с държавната заплата.
„Биволъ“ свързва Червеняков и с изграждането на стадион в Земен по ПРСР на завишена цена. Според сайта, инвеститорът представя количествено-стойностна сметка до 1 млн. лв., а ДФЗ отпуска за обекта над 3.4 млн. лева без ДДС.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки