Българин е начело на операта и филхармонията в Хайделберг


Българин е начело на операта и филхармонията в Хайделберг
Йордан Камджалов на диригентския пулт
02 Май 2016, Понеделник


Диригентът Йордан Камджалов, който живее в Германия от 16 години, е един от най-ярките диригенти от своето поколение с изяви в цял свят

Автор: Георги Ваташки

В началото на април жителите и гостите на София се насладиха на уникалния музикално-пространствен спектакъл „Музикална лаборатория за човека”, състоял се в криптата на храм-паметник „Александър Невски“. Проявата бе организирана от световноизвестния диригент Йордан Камджалов и неговата едноименна фондация. Столичани се потопиха в атмосферата на избрани творби от Вагнер, Девета симфония на Бетовен с прочутата „Ода на радостта” и „Фантастична симфония“ на Берлиоз.

Камджалов който живее в Германия от 16 години, е наричан от своите колеги в Европа „един от най-ярките диригенти от своето поколение”, „магьосникът на пулта” и „философ между диригентите.” Сравняван е с легенди в дирижирането като Тосканини и Челибидаке. Той е първият чужденец, който заема престижния пост генерален музикален директор и главен диригент на Оперния театър и Филхармоничния оркестър в Хайделберг.
През 2012 г. Лондонската филхармония избира нашенеца за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация, а през следващата година е обявен за „Диригент на годината“ от „Дойчланд радио“.

Йордан е роден в Търговище през 1980 г. Майка му Стоянка е преподавател по музика, а баща му Тодор е инженер.
„Моите родители ме научиха на много неща, но мисля, че най-важното беше пиететът към образованието. В нашето семейство се е гладувало, за да можем да си купуваме книги, за да можем да ходим на концерт, на опера, за да можем да ходим на частни уроци. Ние сме живели изключително скромно, за да може да ни се даде максимален достъп до култура и до образование“, връща се към ранните си спомени сънародникът ни пред интернет портала „Култура“ .

Данчо, както с обич го наричат приятелите, отрасва в дом, в който има цели три пиана. Бъдещият диригент застава зад клавишите едва четиригодишен, а само на 12 години постига своя рекорд от 13 ч. и 40 минути непрекъснато изпълнение на клавирния инструмент.
Бъдещият талант завършва средното си образование в училище „Професор Никола Маринов" в родния си град, където учи в музикалната паралелка. В 10 клас той вече изпълнява сонати и сериозни етюди на композитори като Черни и Крамер.

Любовта към музиката го води в столичната Национална музикална академия (НМА) „Панчо Владигеров“, където първоначално се записва да следва пиано. Там му преподава прочутият наш диригент професор Васил Казанджиев, който го насочва към оркестровото дирижиране. „Той повярва в това, че имам талант, и по време на цялото следване ме окуражаваше, когато мислех да се откажа след поредната тежка партитура“, разказва нашият сънародник.
Още докато е студент в НМА, той решава да кандидатства в престижната Берлинска музикална академия „Ханс Айслер“, която има безспорен авторитет по целия свят като една отлична школа за диригенти.

„Колегите ми ме съветваха да не кандидатствам там – да не се излагам. Бях на 22 години. Не знаех дума немски. Не знаех изискванията. Нямах представа, че годишно в Берлинската музикална академия приемат само един-единствен студент по дирижиране. Професорите обаче, изглежда, са открили у мен каквото им трябва. Рекли са си навярно: „Я, тоя е луд и див! С него може да се работи". И ме взеха“, спомня си нашенецът. Така Йордан Камджалов става първият наш диригент, завършил прочутото учебно заведение.
Докато учи в германската столица, той посещава многобройни майсторски класове и музикални курсове и се запознава с прочути имена като почетния диригент на Чикагската филхармония Пиер Булез, с главния диригент на Берлинската филхармония Саймън Ратъл, с главния диригент на Щатскапеле в Берлин Даниел Баренбойм.

„Тези съвременни светила в дирижирането допринесоха изключително много за професионалното ми ориентиране и оформянето на моя личен почерк като диригент, творец и човек. Сър Саймън Ратъл веднъж ми даде ценен съвет – доверието между диригент и оркестър трябва да бъде много силно, защото то е основополагащо. И още нещо – че един оркестър може да свири самостоятелно 99 на сто от програмата, без да бъде под надзора на диригент. Години по-късно се уверих в истинността на това“, спомня си Камджалов.

След завършването  самородният талант започва да се изявява на музикалните сцени в цял свят. Редовно е канен да дирижира в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън и Лисабон.
Признанието не закъснява. Още през 2007 г. българинът получава номинация за специална награда от Международния конкурс в Полша. Същата година е четвъртфиналист на Международния конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция. Следва първа награда от Четвъртия международен конкурс „Йорма Панула” във Финландия през 2009 г. както и приз за изключително високи артистични постижения от Берлинската академия на изкуствата.

През 2011 г. Данчо е първият чужденец, който печели конкурса за генерален музикален директор и главен диригент на Оперния театър и Филхармоничния оркестър и ръководител на местния фестивал за класическа музка Heidelberg Schloss festival в германския град Хайделберг. За младия българин гласуват единодушно специалното жури, цялата филхармония, целият състав на операта и 41 видни представители на хайделбергската общественост.

„За мен това бе възможност да навляза практически в структурите и функционирането на една немска музикална институция с традиции. Освен това имам пълната артистична свобода да съставям концертните програми, което за един концептуалист и визионер е истински шанс да прокарва идеи. Така например един цял концертен сезон през 2014 г. беше под наслов „Еволюция” и беше открит съвместно с Института по астрономия към Университета в Хайделберг“, споделя Камджалов.

По време на изявите той се запалва по звездите и решава да се запише да учи астрономия между концертите. Неочаквано и за самия него тази му страст – „да свързва света на музиката с очарованието на Вселената" – дава повод на преподавателите му в Хайделбергския университет да му направят уникален подарък. През април 2014 г. по тяхно предложение Центърът за малки планетни тела към Световния астрономически съюз и НАСА кръщава астероид с номер 52292 на името на Камджалов.

„Аз разбрах от една френска страница на НАСА в Уикипедия за това. Мен ме вълнува всяка планета, всяко едно небесно тяло и никога не съм предполагал, че моето име ще стои до някое от тях. Преподавателят ми по астрономия професор Йозеф Шмадл, който е откривателят на тази планета, ми каза, че ако някой път ми стане много скучно на Земята, мога да отида на моето космическо късче земя. Но ми направи забележка да не скачам прекалено силно от нея, защото гравитацията няма да ме задържи“, разказва нашенецът.
Междувременно успехите му на диригентския пулт продължават. През 2015 г. е ангажиран в амбициозни звукозаписни проекти със световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров и получава още блестящи рецензии за диригентско майсторство. На юбилейния 25-и Централноевропейски музикален фестивал в Острава, Камджалов удостоен с голямата награда на местния легендарен оркестър Janáček philharmonic orchestra.

Наред с всичките си ангажименти, маестро Йордан Камджалов основава през 2013 г. и фондация на свое име, която раздава стипендии на талантливи български музиканти за обучение в Германия.
„От десетина години мечтаех да създам тази фондация, защото си давах сметка, че България не се грижи достатъчно добре за талантливите млади хора и много от тях погубват своите способности поради липса на средства. Затова, когато вече  имах достатъчно опит, известност и финанси, не се поколебах да ги споделя с бъдещите музикални звезди на родината ми“.

Въпреки множеството гастроли и ангажименти, Данчо се стреми да се завръща по-често у нас, за да се види със семейството си и своите приятели.
„Сърцето ми се стопля всеки път, когато се прибирам в Търговище. На пръв поглед България изглежда абсолютно ограбена. На втори поглед се вижда, че тя има една покъртително красива природа. Чак тогава виждаш, че в нашата страна живеят изключително прекрасни, интелигентни и будни хора. И именно сред тях са творците и личностите, които ни правят една уникална нация“, категоричен е Йордан Камджалов.


Със сертификата на кръстения на него астероид Талантливият българин при получаването на наградата „Йорма Панула 2009“

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки