Академия на Кодекса


Академия на Кодекса
02 Май 2016, Понеделник


Виена-Бургас, без билет за връщане

Автор: Веселин Максимов

Звучи като сценарий за филм с щастлив край, но не е. Защото е случка от живота, а нейният край е много, много далече. Защото тези, за които ще прочетете, работят с хъс, идея и настроение, без да мислят за някакъв фатален край (напук на вечните черногледци у нас).
Това е историята на Емил Праматаров, завършил бургаската Английска гимназия преди няколко години. И на неговата приятелка Жанет Николова, която тази година ще бъде абитуриентка в Немската.
Двама млади българи, все още в началото на житейския си път, отказали да емигрират в чужбина, където да работят в закусвални или да мият чинии няколко години, докато стъпят на крака.

След като се дипломирал тук, Емо заминал да учи във Виена. Тежкарската специалност „Международна бизнес администрация”. В началото имал малки проблеми с немския, защото е учил английски, но не това били неговите дертове.
След известно време размисли, признал честно пред себе си, че колкото и добър да стане, в тази професия винаги ще предпочетат някой австриец пред него. И не че нямал хъс, а просто не искал да прахосва излишно време да доказва, че е по-германец от австрийците.
Отделно му правело впечатление, че приятели от България си плащат таксите и заработват някое и друго евро, но не като миячи или дюнерджии, а с компютърните си умения – изработвали интернет страници направо на личните си лаптопи в общежитието и ги продавали на желаещите.

Нищо незаконно, нищо нередно, в чужбина на такива майстори им викат „фрийлансъри”. И в България ги има.
Емил не му мислил много. Рязко му писнало да е „дърво без корен” на австрийския бряг на Дунав и решил да се върне вкъщи, на черноморския. Тук, заедно с Жанет, начертали ясна идея за училище за компютърни умения. „Код: Х Академия”. На английски звучи също толкова нахакано – Code: X Academy. Но се произнася и като „кодекс”, много е яко.
Преподавателите са само млади хора, както можете да се убедите от снимката, а интересът нараства с всеки изминал ден. Вече има няколко групи, които ще преминат първия модул от 6- седмично обучение и ще се явят на изпит. Ако се чудите за какво точно става дума, ето конкретно – програмиране, уеб дизайн, графичен дизайн... Точно това, на което му викат “IT специалисти” и което е бъдещето на индустрията.

Далеч не само у нас, а по цял свят такива хора са много търсени и все още са рядкост. А заплатата, която получават и тук, никак не е малка, в сравнение с останалите. Но, „Кой за каквото е учил”, гласи справедливата народна поговорка.
Емо си признава, че никога не се е занимавал с това, което учи неговата школа, но съвсем сериозно възнамерява да премине пълен курс на обучение по тези три специалности, без никакъв срам започвайки от най-елементарното на занаята. И има идея всичко това да стане тук, в България.

На съмненията ми, че има специфичен момент в доста професии, който няма как да бъде заместен от изкуствен интелект, невъзмутимо ми разказа за програми, които се запознават с всички няколко десетки тома съдебно дело и предлагат най-правилната линия на защита на адвокати например.
Като че ли доста по-втрещяващо звучи за вградена в камион програма, която замества шофьора на прав път, а той само следи как върви машината. На намигването Емил уточни с усмивка, че доста голям процент от пътищата в Европа са широки и прави. А сам се сетих за компютърни програми, които управляват товарни кораби и танкери.
Дали ще поверите съдебната си защита на програма и дали ще карате камион „дистанционно” си е ваше решение, лично аз не бих пробвал, старомоден съм. Но историята на Емо и Жанет много ми хареса.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки