Нашият конкурс


Нашият конкурс
01 Май 2016, Неделя


Спомени от семейния албум


Новите предложения за нашия конкурс са на Спас Димитров. Той ни е изпратил един кратък откъс от първата част на мемоарите си, озаглавени „Повест за моя баща". Те все още не са публикувани и разказват за баща му Курти Димитров Христов, роден в с. Струпец, Сливенско, а работил като коларо-железар в с. Ковачите, Сливенско.

„Ето какво ми разказа Асен Недялков Йорданов от родното ми село Ковачите, връстник на татко, за съвместната им служба в казармата. „С баща ти изкарахме войнишката си служба в ХІ-ти пехотен полк в Сливен с тези, които служеха войници през 1923-25 г. Тъй като тогава, след Първата световна война България нямаше право да има войска над разрешената, се криехме из гората, където направихме тази снимка. Поради това служехме по-малко време –  около шест месеца, защото комисии от победителите – предимно френски, постоянно проверяваха дали не нарушаваме договора.

На снимката сме фотографирани трите взвода от трета рота, с командир поручик Чавдаров. С баща ти бяхме във втори взвод, с командир Басмачов». 
Асен Йорданов подарява снимката на Спас Димитров, която той след като частично реставрира и преснима за собствения си архив, около 1980 г. дарява на Военноисторическия музей в София, в който все още дотогава са нямали такава фотография от това време и от този край.
На кадъра (сн.1) баща му – полегналият долу вляво – е заснет като войник в 11-и пехотен полк в Сливен. Вдясно до него е Асен Йорданов.

На другата снимка (сн. 2) са фотографирани: правият вляво чичото на Спас Димитров –  Йордан Димитров Христов от Кермен, Сливенско, роден през 1907 г., и синът му Стефан, застанал пред него. „До чичо Йордан е седнал баща ми Курти Димитров Христов от с. Ковачите, Сливенско, роден на 12 февруари 1904 г., която е високосна и е било петък. Зад баща ми права е първата му съпруга, която е починала твърде млада. Пред баща ми е най-големият му син Атанас Куртев Димитров. Най-вдясно седнал е чичо Руси Димитров Христов от с. Струпец, Сливенско, роден на 30 октомври 1910 г. с дъщеря си Мария в ръце, която сега е на 82 г. Зад чичо права е жена му Пена, на която вместо стринка казвах чичовца и всички се смеехме на поразия...“ – разказва подробно за семейството и роднините си Спас Димитров.

Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки