Съединените щати си „купуват“ хегемония


29 Април 2016, Петък


Обама размахва пръст на британците да си стоят в ЕС, иначе ще пострадат търговските им отношения с американците


На 25 април в германския град Хановер по инициатива на канцлера на Германия Ангела Меркел се състоя среща на Г5, в която участие взеха Франсоа Оланд, Дейвид Камерън, Матео Ренци, самата Меркел и президентът на САЩ Барак Обама. В дневния ред влязоха няколко злободневни въпроса – Сирия, Либия, „Ислямска държава“ и миграционната криза, създаваща сериозно напрежение на Стария континент.
В коментар за Politikus.ru политологът Иля Новицки споделя мнението, че ако се съди по пресконференцията, дадена след заседанието на Г5, по гореизброените теми не е имало никакво конкретно придвижване в посока на решаването им. Той отбелязва, че от западните лидери са прозвучали само дежурни изказвания в духа на „тероризмът е голям проблем и трябва да се борим с него“. Относно миграционната криза също се говори някак неопределено.

„Вярно, Обама заяви, че това е проблем не само на Европа, но и на САЩ, което обаче звучи твърде забавно, като се има предвид, че бежанците от Близкия изток в Америка хич не са толкова много“ –коментира Новицки.
Така че по заявените теми напредък няма. Затова пък след височайшата среща американският президент обяви, че между Съединените щати и Европейския съюз ще бъде реализирано Споразумение за трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите – станало известно с абревиатурата TTIP, за което подробно писахме в миналия брой.
Както изтъкна в понеделник Обама, то може да бъде подписано до края на тази година. Създава се впечатление, че именно това е била основната причина за срещата на лидерите на петте държави.

Както твърдят някои анализатори, TTIP е необходимо основно за това да сплоти самия Евросъюз. Америка искала да види цялостен алианс, по понятни причини. „Но сега сериозен повод за вълнението на американския президент се явяват настроенията в Обединеното кралство и по-конкретно желанието на половината негово население да излезе от ЕС. Неговото безпокойство доказват нееднократните призиви към британците да не променят решението си и на юнския референдум да гласуват за оставането си в Европейския съюз. И неотдавнашната визита на Барак Обама във Великобритания потвърждава този факт“ – изтъква Иля Новицки.
Според него TTIP е тояга с два края. От една страна, свободната търговия с такъв огромен пазар като американския ще е много изгодна за тези страни, които живеят от импорт. Но от друга – икономиката на тези европейски държави, по-голямата част от чиято продукция отива за износ, може да пострада.

Великобритания се отнася към първата група, затова и за британците споразумението би трябвало да е изгодно. Но сега е моментът да си спомним, че по време на визитата си в Обединеното кралство Обама предупреди: ако Великобритания излезе от Европейския съюз, търговските й отношения със Съединените щати значително ще се влошат.
Казано по-просто, американският президент се опитва да си купи благоразположението на британците. И най-вероятно ще успее. Но в такъв случай какво би трябвало да направи със страните експортьори, които може да изгубят от TTIP? Само в една Германия има десетки хиряди недоволни от споразумението.
Както заключава Новицки, няма да е изненадващо, ако след референдума във Великобритания се окаже, че замисълът за подписването на споразумението за трансатлантическо сътрудничество се сложи в раклата, а там по принцип доста неща се изгубват.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки