Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
29 Април 2016, Петък


Азиатски акценти в отминалите дни


Около 700 японци подадоха искове срещу правителството

Над 500 човека в Токио и 200 души във Фукусима са подали искове срещу правителството на Япония, опитвайки се да оспорят конституционалността на влезлите в сила преди близо месец закони за сигурността, които допускат участието на японски военни в операции зад граница.
Досега Страната на изгряващото слънце се отказваше от това право като противоречащо на конституцията, чийто проект е изготвен от САЩ след Втората световна война. Сега японските отбранителни сили може да бъдат използвани за защита на Съединените щати и други съюзници, дори при това самата Япония да не е подложена на нападение.

Както предава телевизионният канал NHK, сред подалите искове в Токийския окръжен съд има юристи и бивши съдии, които смятат, че новите нормативни актове нарушават чл. 9 от основния закон. По данни на медията, още 1500 човека от цялата страна се готвят да подадат жалби срещу правителството в местните съдебни органи. Ищците настояват не само за отмяната на законите, но и за 100 хиляди йени (около 900 долара) компенсация на всеки за нанесени морални щети.

В тази връзка агенция „Киодо” дава за пример думите на проф. Йоко Сида от Университета по изкуствата в Мусасино, която заявява, че новата интерпретация на японската конституция с приетите закони за колективна безопасност нарушава учебния процес, тъй като конституцията забранява воденето на бойни действия зад граница. Ищците смятат също така, че те нарушават правото им да живеят в мир и излагат населението на опасност.


Пожар в Индия унищожи уникална колекция

В здание на Федерацията на търговско-промишлените парани на Индия (FICCI) в центъра на Ню Делхи, в което няколко помещения са наети от Националния музей по естествена история на страната, във вторник избухна силен пожар. Огнената стихия изпепели безценни експонати, предаде „Индиан експрес“.
По информация на изданието пламъците са тръгнали от шестия етаж на сградата, след което стремително са се разпространили по всички други етажи.
„Унищожени са безценни колекции и тяхната загуба не може да бъде оценена с пари. Това е голяма трагедия за музея, който съществува от 5 юни 1978 г." – заявява пред журналистите министърът на околната среда Пракаш Джавадекар.

По думите му, разследването вече е установило, че противопожарната сигнализация е била неизправна. „В близко време ще бъдат проверени 34 държавни музея за спазването на противопожарните правила, за да се изключи и най-малката възможност от повтарянето на подобна ситуация“ – обещава той.
На свой ред, шефът на FICCI Дидар Сингх съобщи за това, че офисът и залите на Федерацията, разположени на по-долните етажи на сградата, практически не са пострадали.


Съдът в Страсбург осъди Турция

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) задължи Турция да плати на светската и опозиционна Републиканска народна партия (РHП) над 1 млн. евро заради нарушаване правото на събрания и сдружаване. Делото бе заведено заради конфискацията на авоарите на партията в размер на 3 милиона евро по заповед на Конституционния съд.

На сметките на формацията бе направен одит за периода 2007-2009 г., като магистратите решиха, че някои от разходите й нарушават Закона за политическите партии. Става въпрос за неправомерно използвани средства или такива, за които не са предоставени необходимите документи.
Според съда в Страсбург обаче това е принудило партията да ограничи значително дейността си, особено на местно ниво, и това представлява намеса в правото на сдружаване. Макар че формално това действие е основано на националните закони, те не определят с точност кои разходи са незаконни.

Съдиите от ЕСПЧ смятат, че критериите на магистратите в Анкара са непоследователни и посочват за пример няколко вечери, организирани от младежкия клон на Републиканската народна партия като част от предизборната кампания. Две от тях са признати за легитимни разходи, а другите са отхвърлени без обяснение. Според решението на съда в Страсбург Турция трябва да плати на Републиканската партия 1,085 млн. евро за понесени щети и 5000 евро разходи по делото.
Основана през 1923 г. от Мустафа Кемал Ататюрк, РНП се квалифицира като „съвременна социалдемократична партия, вярна на основните принципи и ценности на Турция". След възхода на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган републиканците са основната опозиция в турския парламент.


Казахстан прие свой „Патриотичен акт“

На своята 24-та Асамблея народът на Казахстан прие програмен документ, наречен „Вечна родина“, който официално утвърждава „националната идея“ на страната. На негово основание президентът Нурсултан Назърбаев трябва да подготви методически материали. Макар текстът да има общ характер и фактически е съставен от абстракти и идеализирани заявления, нашироко се говори за неговото голямо значение.

„Патриотичният акт е сборник от важни ценности, влияещи пряко на днешния живот и на бъдещето. Длъжни сме да работим в името на укрепването им в съзнанието на всеки казахстанец“ – заяви Назърбаев в сряда.
Сред основните положения, съставляващи „националната идея“ на страната, са общонационалното единство, мирът и съгласието, светската държава и „високата духовност“, устойчивият икономически ръст на основата на иновации, общество на всеобщия труд, обност на историята, културата и езика, националната безопасност и глобалното участие на Казахстан в решаването на световните и регионалните проблеми“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки