Протестите срещу промените пак се оказват режисирани


Протестите срещу промените пак се оказват режисирани
29 Април 2016, Петък


Преди време шефът на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров заяви в ефира на националната телевизия, че у нас има единен център,

Автор: Диана Славчева

който умишлено клати държавата, докато Европа гори. В края на ноември миналата година той бе помолен в интервю за в. „Труд“ да уточни какво е имал предвид с това си изявление. „Ако следите политиката, която се води от изданията на „Икономедия“, и вие като мен ще стигнете до извода, че определени политически процеси в страната активно се подкрепят от нея” – бе отговорът му.
Всъщност това, че „Капитал“ и „Дневник“ се радват на щедри финансови инжекции от страна на организациите на Джордж Сорос и фондация „Америка за България“ вече дори не е обществена тайна, защото и малките деца го знаят. Медиите на Иво Прокопиев прибират на няколко транша  по 3 милиона лева за разширяване на „онлайн присъствието“ си.

Как се разширява туй присъствие обаче – и двете издания си имат вече по един сайт, не става много ясно. Но покрай нагнетяването на атмосферата около новоприетите промени в Изборния кодекс изскачат много интересни съвпадения, които определено са смущаващи.
Свидетели сме на истинска истерия, раздухана гръмогласно в медиите от някакви „българи в чужбина“, които се вайкат как ах, нямало да могат да упражняват правото си на глас, че ох, били им ограничавани избирателните права и прочее сълзолеене в този ред на мисли. И докато във връзка с това, че гласуването вече ще се извършва само в дипломатическите ни амбасади, реакцията откъм Босфора е силова и натискът за отмяната на въпросните параграфи се води на ниво притискане на политици, то съпротивата откъм западна посока е почти партизанска.

Един по-щателен преглед на призивите за отмяна на спорните текстове, които пристигат в редакционната ни поща, разкрива интересни закономерности.
Първи скочиха дежурните протестъри от „Протестна мрежа“. В ръководството на това НПО съзираме бившият заместник главен редактор на в. „Капитал“ Николай Стайков, блогърът и учредител на фондация „14 януари“ Асен Генов, който открито си призна преди години, че е получил десетки хиляди долари от Соросовия институт „Отворено общество”, както и Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда (?!), в който „Америка за България“ също са налели стотици хиляди лева.

Например за проект „Гражданско общество и демократични институции", по който парите е трябвало да бъдат използвани за „разработка на електронно Ръководство в изборно законодателство“, предназначено да бъде използвано за обучения, „провеждани от Централната избирателна комисия за местната и областна изборна администрация“.
Виж ти – къде го чукаш, къде се пука!
Следващите имейли, които получихме на адреса на редакцията ни, ясно показаха, че  „спонтанните“ недоволства срещу затварянето на избирателните секции, съществували досега извън родните посолства и консулства по света, идват и са командвани от един и същи център.

Всеки ден в пощата ни влизаха електронни писма, подписани от различни адресати и с различни заглавия: „Искам да гласувам! Срещу недопустимите изменения на Изборния кодекс“, „Граждани сезират Президента за недопустимите промени в Изборния кодекс“, „Относно ограничаване на изборните права на българските граждани извън страната в Изборния кодекс“.
Въпреки различните им адресати, имейл адресът, от който са изпратени, е един и същ – ivo@gornabanya.com. И той е регистриран в България!

Дали въпросният „ivo” е Иво Прокопиев не се наемаме да твърдим. Но пък имената на „възмутените граждани“ са прелюбопитни! Едното писмо е подписано от Силвия Атипова, самообявила се за писателка. В предаване на Би Ти Ви от миналата година тя е представена като живееща в Белгия и участничка в инициативния комитет „Гласувай без граници” за подкрепа на електронното гласуване в националния референдум на 25 октомври. През декември 2011 г. госпожата, по образование оказваща се графичен дизайнер и хвалеща се, че имала модни магазини в центъра на Лондон и в София, нашироко е представена в „Капитал“.

Другият имейл е подписан от Десислава Христова, докторант към катедра „Европеистика“ на Софийския университет, чиито интереси са свързани с развитието на гражданското общество в България и ролята на европейските фондове в това отношение. Тя е автор на доклада за индекса на гражданското общество у нас през 2011 г. Забележете – проектът „Индекс на гражданското общество“ е на... Институт „Отворено общество“! Апропо в статиите си, покрай използваната научна литература, тя напоително цитира публикации във... в. „Дневник“. 

Нека видим и кой стои зад третия имейл, изпратен от същия адрес – Димитър Иванов от Цюрих. Господинът също се оказва част от инициативния комитет „Гласувай без граници“ и създател на блог за българските общности в чужбина. Още в понеделник, 25 април, „Капитал“ помести създадена от него „графика за това кои изборни секции в Европа ще бъдат „затворени“ (защо ли пък са кавичките – може би за повече драматизъм?!) след промените в Изборния кодекс“.

Разпространяваните от него жалби всъщност са подкрепени от „български граждани, участвали в секционните избирателни комисии в чужбина в периода 2005-2015 г.“. Т.е. от хората, които ще загубят някое и друго евро от „затварянето“ на урните там. Което обяснява мрънкането им.
А що се отнася до системните атаки с цитираните имейли, остава само да си отговорим дали пък Ясен Тодоров наистина не е прав, че у нас има единен център, който умишлено клати държавата, докато Европа гори.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки