Горски стражари в костюми на „Армани“


Горски стражари в костюми на „Армани“
Тези униформи, поне на цени, догонват костюмите на „Армани“
29 Април 2016, Петък


Или как едни 44 милиона лева потънаха в частна фирма и как стана така, че цените на униформите в горското надскочиха тези на Prada и Valentino

Автор: Славчо Кънчев

Историята започва само дни след началото на 2013 г. Тогава директорите на шестте държавни предприятия, които управляват горските територии и ловните стопанства у нас, без никакво официално нареждане от горна инстанция – което съвсем не означава, че не им е било изсуфлирано с командна интонация – стигнали до странно споразумение.
Всички те решили да обуват и обличат работниците си от... една и съща фирма. Дългата клечка да ги представлява в тази значителна по обем обществена поръчка се паднала на директора на Югозападното държавно предприятие със седалище в Благоевград – инж. Светослав Петров.

Заданието – така, както е публикувано в сайта на Агенцията за обществени поръчки – е за „изработка и доставка на униформено представително теренно облекло“ за всички служители в държавните горски предприятия.
Условията за участие в търга са копипейст на често прилагана матрица за отсяване на „неудобните“ кандидати, като бъдат спънати още върху стартовите блокчета. Неудобни – понеже са в състояние да предложат по-ниска цена от фирмата, която се оказва победител в конкурса.

Първо: още в описанието на изискванията към участниците в бъдещото състезание е посочено, че производителите на облеклата и обувките са задължени да докажат, че „разполагат със свободни финансови ресурси в размер на 4 млн. лева“! Иска се и наличие на банкова гаранция от 110 000 лв.
Освен това участниците в търга са длъжни да удостоверят, че за последните години са реализирали оборот от не по-малко от 8 млн. лв. И като последен гвоздей върху ковчега на излишната конкуренция е поставено изискването фирмата участник да има минимум 150 официално наети и съответно осигурени работници.

Друго, непривично за която и да е законосъобразна процедура, обстоятелство е, че никъде в обявлението на тази поръчка не са описани бройки – нито на костюмите, нито на шубите и на панталоните, нито пък на обувките и другите аксесоари от служебното облекло, които ще бъде длъжен да изработи бъдещият победител в надпреварата.
В точката на заданието, назована в документацията „общо количество и обем“, е записано: „Съгласно посочения  в документацията брой и не повече от броя на служителите и работниците в предприятията“. Но публичен документ, в който да са посочени изрично точно тези „количества и обем“, липсва.

Процедурата по взимане на решение за провеждането на съответния търг, както и публичното му обявяване, твърде много наподобява сгъстените срокове в случая с конкурса със скандалния ремонт на помещение в сградата на Министерството на финансите и неговото оборудване като фитнес зала в края на 2009 г., по нареждане на Симеон Дянков, в условията на икономическа криза и бюджетни съкращения.
И сега решението и задължителното публично обявление за тръжната процедура са в един и същи ден – 22 януари 2013 г. Срокът за подаване на документи първоначално е до 15 февруари.

Но очевидно някой е съобразил, че по този начин е нарушено законовото изискване за наличие на поне едномесечен срок за подаване на документацията и той допълнително е удължен до 25 февруари.
Победителят, който е излъчен месец по-късно, е столичното дружество с ограничена отговорност „Аполо“, собственост на Веска и Никола Цветанови.

Оттук нататък започва същинската история за мръсното бельо в тази обществена поръчка. Асоциацията за борба против корупцията в България, като се позова и на обстойно разследване, извършено от в. „Банкеръ“, подаде сигнал за прокуратурата на РБ, с вх. № 2956/07. 03. 2014 г., по описа на деловодството на ВКП, за наличие на основателни съмнения за извършено значително ощетяване на българската държава.

Оказва се, че за мъжките зимни костюми са заплатени по 345 лв. на брой, а за дамските – по 315 лв. Летните униформени якета са купени по 155 лв., а зимните шуби по 255 лв. Униформеният панталон е с единична цена 46 лв., а шапките – по 27 лв. броя.
Както са знаели още древните гръцки философи, истината се познава в сравнението. От една шивашка фабрика, която работи у нас маркови облекла за клиенти от Париж и Рим, научаваме, че французите и италианците плащат на българските производители за модно лятно яке по 50 лв., а мъжките костюми се изкупуват по 80 лв.

Най-шокираща е заплатената цена по тръжната процедура за зимните поларни панталони, доставени на горските служители – по 37 лв. Според нашите производители цената на материала за такъв панталон е ... 8 лв. метъра. За един панталон са необходими 1,20 м, шевът дори при моден дизайнер и единична бройка не надхвърля 20–25 лв., а когато става дума за серийно производство и 1023 на брой такива панталони (данните са от официалната справка по фактура), цената на производителя за труд не надхвърля 5 лв. Следователно себестойността е около 14,60 лв. Разликата по продажната цена е 22,40 лв., или 153 % чиста печалба.

Обувките, с които „Аполо“ ООД е отчело изпълнението на тази позиция в поръчката, са внос и са произведени от турската фирма „Якуноглу“ и са калкулирани по 275 лв. за чифт. Този същият производител „Якуноглу“ преди години е доставял специализирани и отговарящи на по-високи изисквания за качество ботуши за британската армия на по-ниски цени, отколкото българската държава плати за обикновени обувки.
Всички налични улики за раздуване в пъти на реалните производствени цени (или цени на внос) на артикулите обаче бяха пренебрегнати от прокуратурата и тя прие „аргументите“ на „Аполо“ ООД за стойността на продадените на държавата стоки, че са тяхното „високо качество“, както и „разходи за персонал, транспорт, данъци и офис разходи“. Всичко това на сума 10 983 829 лв. без ДДС.

Това, че държавното обвинение отказа да защити икономическия интерес на държавата веднага създаде благоприятни обстоятелства процедурата не само да бъде повторена, но и обемът на  ощетяването в крайна сметка на българския суверен да бъде драстично увеличен.
В края на м. ноември 2015 г. на „Аполо“ ООД беше възложена нова обществена поръчка за „Изработка  и доставка на униформено представително теренно облекло“, този път на сума 25 800 000 лв. без ДДС. Като се  има предвид, броя (по сведения на отделните горски предприятия, които не са отречени от Министерството на земеделието и храните) на горските работници – 2464 мъже и 1291 жени – или общо 3755, всеки един от тях ще получи работно облекло за 6 870,88 лв. без ДДС. Като и този път е било пуснато „ситото“ на предварителните условия, за да бъдат пресети „излишните“ чрез съответните параметри по изискванията спрямо кандидатите за изпълнение на поръчката.

Общата сума за двете поръчки без ДДС е 36 783 829 лв., а от бюджета са изсмукани 44 140 594,80 лв. Точно! На всеки служител са требвани за облекло по 11 755 лв. Единадесет хиляди седемстотин петдесет и пет лева и петнадесет стотинки словом!
И ако при предишната „поръчка“ идеше реч за обувки на цената на „Маноло Бланик“, то по всяка вероятност сега цените на облеклото ще могат да се конкурират с тези на Rocco Barocco, Prada или Valentino.
На 7 април т.г. Асоциацията за борба против корупцията в България информира министър-председателя Бойко Борисов за цялата афера. Сега той е на ход!

Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България.


Турската фирма „Якуноглу“ е  доставяла специализирани ботуши за британската армия на по-ниски цени, отколкото българската държава плати за обикновените обувки на горските

В категории: Разследвания , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Kailan
09.08.2016 21:20:29
0
0
What lirteabing knowledge. Give me liberty or give me death. http://dholwvspmj.com [url=http://yzcaplbcaph.com]yzcaplbcaph[/url] [link=http://deaekcgz.com]deaekcgz[/link]
5
Dolly
09.08.2016 13:42:16
0
0
This is the <a href="http://cqmnchk.com">pecreft</a> post for me to find at this time
4
Lolly
08.08.2016 19:51:04
0
0
If my problem was a Death Star, this article is a photon todeorp. http://uhklds.com [url=http://apllgdhrmp.com]apllgdhrmp[/url] [link=http://irhdhx.com]irhdhx[/link]
3
Madge
08.08.2016 05:07:47
0
0
The <a href="http://mzdcbhgkga.com">exesptire</a> shines through. Thanks for taking the time to answer.
2
Budd
07.08.2016 21:52:46
0
0
Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, noeethelnss truly really worth taking a look, whoa did a single study about Mid East has got far more problerms as well
1
07.07.2016 12:11:10
0
0
На наша територия всичко е възможно.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки