Фарсов референдум брани застрояването на парк


Фарсов референдум брани застрояването на парк
Децата на Стара Загора протестираха в защита на „Бедечка”
29 Април 2016, Петък


Управата на Стара Загора бръкна в торбата с хитрините, след като „опечената работа” с „Бедечка” взе да изстива

Автор: Христо Илиев

Фарсов референдум набира скорост в Стара Загора. Целта му е да усмири гражданския гняв срещу поредното застрояване на парк. Звучи налудничаво, но е факт – инструментът „референдум”, който трябва да е в услуга на хората, се обръща срещу тях.
Става дума за парк „Бедечка”, който Община Стара Загора смята да превърне  в квартал. Усилията да бъде унищожена една от последните зелени зони в града стартираха преди 20 години с реституцията на терени там. Общинската управа и депутати от различни партии тихомълком направляваха процеса.

В следващите години заможни баровци накупиха парцели с цел строителство и препродажба, а през мандатите на ГЕРБ бе гласуван устройствен план за превръщането на гората в жилищна зона.
Няколко пъти бе разиграна сценката “кметът Живко Тодоров не иска сгради, но съветниците ги гласуват”. В началото на тази година проектанти извършиха замервания, за да трасират бъдещите улици.

На друго мнение обаче са хората на Стара Загора. Вестта, че проектантите са плъзнали край дърветата, разбуни огромно недоволство. За кратко време се организираха няколко протеста с участието на млади и стари, написаха се петиции, писма до Бойко Борисов, вдигна се шум по медиите.
Старозагорските граждани се свързаха със съмишленици от София, Варна, Пловдив и Бургас, настоявайки  да се наложи мораториум върху строителството във всички подобни зелени зони.

Изведнъж „опечената работа” – да се строи и препродават евтино купените парцели – започна да изстива. Кметът Тодоров и подопечните му гербери започнаха да играят нова игра - „Ами какво да правим, освен да изкупим обратно  терените…. Но ще коства много пари, нямаме ги… Да направим референдум..”.
Точно в този момент, т.е. преди няколко дни, „ненадейно” се появи и допитването. То е инициирано от общинския съветник Янко Янков, лидер на местната група „Истината за Стара Загора” и представител на Николай Бареков преди това.

Според старозагорските протестиращи зад идеята стои именно общинската администрация. А въпросите са повече от абсурдни, трагико-комични: Cъглacни ли cтe да  бъдaт изĸyпeни чacтнитe зeми в ĸв. „Бeдeчĸa“ ĸaтo бъдaт пoxapчeни нaд 30 млн. лв. oт нaшитe дaнъци зa пpeвpъщaнeтo нa „Бeдeчĸa“ в пapк; да бъдaт yвeличeни мecтнитe ни дaнъци, зa дa бъдaт изĸyпeни чacтнитe зeми в ĸв. „Бeдeчĸa“; общинa Cтapa Зaгopa дa влeзe в 15-гoдишнa пpoцeдypa зa изĸyпyвaнe нa чacтнитe зeми c pиcĸ дa бъдaт зaвeдeни cpeщy нeя дeлa зa зaплaщaнe нa вeчe нaпpaвeни oт coбcтвeницитe инвecтиции, зa пpoпycнaти пoлзи и пp.; да бъдe пpoмeнeн OУΠ нa ĸв. „Бeдeчĸa“ oт зoнa зa блaгoycтpoявaнe в зoнa зa oтдиx и дa бъдaт пoxapчeни нaд 30 млн. зa тoвa.

(Наскоро протестиращите предложиха паркът да стане зона за почивка, затова и последният въпрос е насочен срещу тях – бел. авт.).
Както се вижда, във въпросите „Бедечка” е упоменат като квартал, макар да не е такъв, борави се с произволни суми и години, а внушенията са груби и манипулативни, истинска обида за всеки интелигентен човек – вдигане на данъци, харчене на милиони, общината да бъде съдена и т.н.
За провеждането на този фарсов референдум са нужни около 15 000 подписа. Те вече се събират и макар старозагорци да не проявяват особен ентусиазъм, като нищо ще бъдат „набавени”
.
Знае се – подписките са най-малкият проблем в България.
Играта на старозагорската управа е ясна – при всички случаи този референдум ще се провали, тъй като никой нормален човек не би гласувал, но с него се губи време, влиза се в процедура, протака се… 
Целта е  страстите да се успокоят, а в един хубав ден настоящият или следващият кмет да се изправи пред жителите: „Ние ви питахме за съдбата на „Бедечка”, а вие мълчахте.” И така честните хора ще си изпатят от референдум, който никога не са искали.


На кмета Живко Тодоров (вдясно) му се налага напоследък да прекарва доста време със скиците на парка

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки