Защо умират хора в оръжейните заводи


Защо умират хора в оръжейните заводи
Статистиката показва, че от 2000 г. насам в България има най-малко 20 инцидента с човешки жертви в предприятия от военнопромишления комплекс. Поне пет от тях са в „Арсенал”
29 Април 2016, Петък


Двойната смърт в „Арсенал”-Казанлък идва след 85 проверки, при които са установени 460 нарушения на изискванията за безопасност

Автор: Янко Георгиев

В цех 120 на завод 3 (барутната фабрика) на оръжейния комбинат "Арсенал" в Казанлък на 25 април загинаха двама души. При инцидент, чиято причина само формално никой не знае. Останалите 4 души, които са били в помещението, са успели да избягат при възникването на пожара.

И понеже се говори за пожар, а не за взрив, най-логично е да се предположи, че някой си е играл с клечка кибрит върху буре с барут. Което, за съжаление, е и печално близко до истината. Според официалната информация, разпространена от ръководството на „Арсенал” и от прокуратурата, която веднага изпрати следователи в завода, в цеха е възникнала производствена авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки.

Неофициалната информация е малко по-подробна: двамата загинали работници пренастройвали машина за смесване на различни видове барут и най-вероятно искра от нея е предизвикала експлозията и последвалия пожар там.
Съоръжението, където е станал инцидентът, е било добре изолирано с дебели бетонни стени и представлява нещо като бетонен саркофаг. Това е попречило взривът и последвалият пожар да нанесат по-сериозни поражения на завода, а и на работещите там.
Загиналите са от най-опитните работници – 53-годишният зам.-директор на завод 3 инж. Върбан Пешков и 41-годишният Румен Райчев. Техни колеги твърдят, че е невъзможно трагедията да е следствие от човешка грешка. Ако чисто хипотетично допуснем, че това наистина е така, то причината трябва да се търси в авария на машините и оборудването, чиято поддръжка и безопасност обаче също зависят от човешките ръце.

„Арсенал” е частна фирма, също като завод „Миджур” в Горни Лом, където при адски взрив през октомври 2014 г. загинаха 15 човека, сред които и синът на собственика. Има нещо общо и много страшно в това, което говорят хората в Казанлък и което се доказа в Горни Лом. Казано с думите на една от работничките в „Арсенал” -  назначават се хора, които нямат образование, хора, които буквално не могат да си напишат имената, хора, които не спазват инструкции и нямат нужния капацитет да работят с взривни вещества.
И ако това наистина е така, рано или късно някой гърми – недостатъчно квалифицираният работник или онзи, който оправя бакиите му с риск за живота си.

По думите на инспектор Станимир Тончев от служба „Пожарна и аварийна безопасност” в Казанлък към този момент не може да бъде даден конкретен отговор на въпроса какво е причинило трагедията - техническа или човешка грешка. Тончев подчерта, че в обекта се извършват ежегодни проверки за пожарна безопасност.
Наистина се извършват и от резултатите става ясно, че е било само въпрос на време да се случи производствена авария или трагичен инцидент.
За последните две години от Главна инспекция по труда са направени 85 проверки в казанлъшката оръжейна "Арсенал”. Констатирани са малко над 460 нарушения, а 13 машини са спрени от производство, защото са дефектни и представляват заплаха за човешкото здраве.

Други 5 пък са със специален режим на работа - което означава, че или се наблюдават непрекъснато от специалист, или работят по-малко часове.
Оръжейният комбинат „Арсенал“ АД е най-старото предприятие от отбранителната индустрия и най-голямото в сектор „Машиностроене” в страната. Специализирано е в областта на машиностроенето и производството на стрелково и артилерийско въоръжение, боеприпаси, барути, капсули, пиротехнически изделия, твърдосплавни инструменти и др.
Фирмата бе раздържавена още в далечната 1999 г., когато правителството на Иван Костов отписа половината от дълга на “Арсенал” - Казанлък, и одобри договора за продажба на работническо-мениджърско дружество. „Арсенал 2000” АД трябваше да плати нищожните 2.1 млн. долара за 51% от капитала на най-голямото предприятие от оръжейната промишленост. Ниската цена и компромисите при отписването на дълга бяха обяснени с тежкото финансово състояние на “Арсенал” и с факта, че РМД е бил единственият кандидат-купувач.

Две години по-късно "Арсенал 2000" купи още 12.85% от завода срещу 983 хил. лв. Преди приватизацията във фирмата работеха 9448 човека – до един с нужната квалификация и образование.
Днес персоналът е свит почти наполовина и малко от тях все още работят в „Арсенал”, който от дълги години се управлява от Николай Ибушев. В някои публикации се твърди, че директорът всъщност е и сред притежателите на най-много акции от дружеството.
В края на октомври 2011 г. от Агенцията по приватизация съобщиха, че досегашният основен акционер „Арсенал 2000” АД е спечелил конкурса за покупка на 35.78% от капитала на оръжейния завод, за които ще плати 15.1 млн. лв. С тази сделка делът на някогашното РМД се увеличава до 99.63%.

Директорът Николай Ибушев е категоричен, че трагедията в цех 120 е „много тежка грешка”, довела до самозапалване на барут. С негова заповед  е създадена вътрешноведомствена комисия, която ще изясни причините за инцидента, при който загинаха Върбан Пешков и Румен Райчев. Органите на прокуратурата и следствието също извършват независими паралелни разследвания по случая.
Всички работещи в „Арсенал“ АД имат застраховка „Живот“. При трудова злополука след приключване на всички следствени действия и изясняване причините за инцидента се изплащат обезщетения на семействата на загиналите или пострадалите в размер на 7 брутни годишни заплати.

Всъщност вече стана дума – има универсална причина за трагедиите в оръжейната индустрия. Практически винаги се установяват нарушения на технологичната дисциплина и на мерките за безопасност на труда, на разпоредбите в съответните наредби на МВР и  на Министерство на отбраната, на вътрешните правила.
Статистиката показва, че от 2000 г. насам в България има най-малко 20 инцидента с човешки жертви в предприятия от военнопромишления комплекс. Поне пет от тях са в „Арсенал”. С един повече са инцидентите единствено в завод „Миджур” край Горни Лом – общо шест.


Черна статистика

На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на завод 4 на оръжейния комплекс „Арсенал” край Мъглиж избухва взрив. Вследствие множество травми с около 98% изгаряния загива работещ в завода мъж.
На 12 септември 2012 г. два взрива разтърсват за по-малко от денонощие военния завод „Арсенал” - Казанлък. Пострадали няма.

На 21 юни 2011 г. жена на 51 години пострада тежко при експлозия във военен завод 4 в с. Мъглиж – филиал на "Арсенал" АД. При взрива тя изгуби едната си ръка.
На 9 август 2008 г. в склад на военния завод „Арсенал” в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Няма жертви.
На 9 октомври 2007 г. при взрив в оръжейното дружество “Арсенал” загива 48-годишният Атанас Атанасов.


Точните причини за трагедията тепърва ще се установяват, но вероятно става въпрос за човешка грешка. Това обяви директорът на полицията в Стара Загора старши комисар Николай Кирков, часове след инцидента На 28 февруари 2014 г. в цех на „Арсенал” край Мъглиж избухва взрив. Вследствие множество травми с около 98% изгаряния загива работещ в завода мъж

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки