Изостава прилагането на мерките за облекчаването на бизнеса


Изостава прилагането на мерките за облекчаването на бизнеса
Опашките пред НОИ и други ведомства би трябвало да изчезнат за бизнеса, но това все още се бави
29 Април 2016, Петък


Но пък през следващата учебна година държавата ще субсидира близо 50 хиляди студенти

Автор: Ани Петрова

На редовното си заседание в сряда министрите „усвоиха” дневен ред от 33 точки, но техните решения в една или друга степен останаха в сянката на парламентарния маратон по приемането на промените в Изборния кодекс. Но и този път от заседанието на кабинета изтекоха новини, някои от които са от огромно значение за бизнеса, а други определят колко и какви студенти ще се обучават през следващата учебна година.

Оказва се, че изпълнителната власт изостава в изпълнението на мерките за облекчаване на бизнеса. Ако говорим с проценти – то е с над 30 на сто. Административната тежест например е намаляла със 104,5 млн. лева годишно или с 21,7% от планираното намаление с 30%. Това е резултат от реализираните през второто полугодие на 2015 г. мерки, произтичащи от третия план на правителството по този въпрос.

В него са предвидени 130 точки за намаляване на административната тежест, като за отчетния период са изпълнени  едва 18, които са от компетентността на Министерството на финансите, Агенция „Митници“, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Три мерки на Министерството на земеделието и храните и НСИ са изпълнени предсрочно.
Сред най-важните от тях е намаляването на срока за превеждане на подлежащи на връщане суми от акциз и за издаване на разрешение или на мотивиран отказ от 14 на 7-дневен. Изменението е в сила от 8 януари 2016 г.

Вече са изпълнени девет от забавените мерки от втория план за намаляване на административната тежест за бизнеса. Шест от тях са с водеща институция Националния осигурителен институт и са свързани с данните от съпътстващите болничния лист документи, подавани от осигурителите. За целта е приета Наредба за паричните обезщетения и помощи от ДОО, която е в сила от началото на настоящата година, и е разработена и внедрена информационна система за подаване на документите по електронен път. Това е довело до намаляване на административната тежест за бизнеса със 71 млн. лева годишно.
По отношение на останалите неизпълнени мерки от първия и втория план за действие за облекчаването на фирмите са приети нови срокове за изпълнение – до края на 2016 г. и 2017 г.

17 университета вдигат таксите си

Министерският съвет утвърди броя на приеманите за обучение във висшите училища и научните организации в България. 49 596 студенти ще бъдат субсидирани от държавата през следващата учебна година. За първи път кабинетът утвърждава и броя на приеманите срещу заплащане в държавните вузове студенти, който за учебната 2016/17 г. е предвидено да е 8784. В частните висши училища ще могат да се запишат 16 373-ма.
Министерският съвет утвърди и 2594 докторанти. Увеличени са местата за обучение на наши сънародници от чужбина в български висши училища – за бакалаври и магистри от 400 на 1000 и от 12 на 20 за образователната и научна степен „доктор“.

Решението е съобразено с целите, заложени в приетата Стратегия за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г. и новия модел на финансиране на висшите училища, ориентиран към резултатите от обучението и потребностите на пазара на труда. Идеята е да се изгради устойчива и ефективна връзка между вузовете и търсенето на специалисти с цел постигане на динамично съответствие в тази насока.
С акта ще се ограничи финансирането на определени професионални направления, в които дадено висше училище не успява да се конкурира успешно с останалите. Това ще го мотивира да фокусира усилията си главно в тези специалности, в които обучението е с достатъчно високо качество и се постига добра реализация на дипломираните.

Правителството утвърди и таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за новата учебна година. Новият ценоразпис е въз основа на предложенията на академичните ръководства на държавните вузове, които са съобразени с ограниченията, установени в закона за висшето образование – таксите да не надвишават 2/3 от диференцираните нормативи за издръжка на обучението.

17 висши училища увеличават размера на таксите средно със 17,8% (от 15 лв. до 370 лв.) спрямо парите, давани за обучение за учебната 2015/16 г. Намаление пък ще има в два вуза – Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“. Намалението е от 100 лв. до 230 лв. спрямо таксите за учебната 2015/16 г. при редовна форма на обучение на студенти по определени специалности. При 14 държавни ВУЗ няма промяна в размера на таксите.


Великотърновският университет е един от двата вуза, намалили таксите си

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки