Депутатите пак разрешиха „дивото“ къмпингуване


Депутатите пак разрешиха „дивото“ къмпингуване
Последно – ще може да разпъваме палатки край морския бряг
29 Април 2016, Петък


В началото на пленарното заседание в четвъртък, което продължи с второто четене на промените в Изборния кодекс,

Автор: Десант

депутатите приеха без дебати и окончателно поредни промени в Закона за Черноморското крайбрежие, с които отпадна забраната за къмпингуването в зона „А” извън определените за това места.
Това на практика прегласуване  на ремонтирания неотдавна закон стана по настояване на премиера Борисов, а проектът за промените на 180 градуса бе внесен от ПГ на ГЕРБ. Въпреки формалното разрешаване на къмпингуването обаче в закона остава своеобразен подводен камък – в него е записано, че опъването на палатките ще се осъществява според специфичните правила, вписани в Закона за туризма. Тази препратка може да промени много от нещата.

Ограниченията за къмпингуване бяха въведени с последната промяна на Закона за Черноморското крайбрежие по настояване на Реформаторския блок и в дисонанс с първоначалния законопроект. Те бяха гласувани в пленарна зала, но предизвикаха вълна от недоволството, след което премиерът и лидер на ГЕРБ оправда промяната с коалиционната култура на депутатите си и разпореди забраните да отпаднат в спешен порядък.
Припомняме, че нареждането му бе разпространено като информация от правителствената пресслужба буквално часове преди началото на обявените на много места в страната протести срещу гласуваните рестриктивни и видимо безсмислени мерки срещу къмпингуването.

„Още вчера (13 март) заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие”, оправда действията си премиерът.
Но бе изпреварен от президента Росен Плевнелиев, който обяви, че ще сезира Конституционния съд  за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране от 1000 до 10 000 лева.

Държавният глава не пропусна да отбележи, че е необходима цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, както и факта, че не къмпингуването  променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Само дето изтърва да си признае, че и той има личен принос в тази работа с незаконното изграждане на вилата си край Черноморец на самия бряг до прибоя на вълните.

Прочее, преди повече от половин година, на 6 август 2015 г., министърът на туризма Николина Ангелкова обеща на българските курортисти безплатни чадъри и шезлонги на плажа за това лято и посочи като пример за добро решение практиката в Турция и Гърция. Там при покупка на напитки от баровете по пясъчната ивица се осигурява ползването на шезлонг и чадър за целия ден.
Е, българските туристи – „диво” къмпингуващи и „култивирано” ползващи чадъри и шезлонги, тръпнат в очакване. И не забравят да хвърлят по едно око към офертите за гръцките и турските курорти, където няма ежегодни изненади, произтичащи от резки промени в законодателството.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки