Автобусна спирка на цената на един апартамент


Автобусна спирка на цената на един апартамент
Цената на всяка една от спирките на бургаската „бърза автобусна линия“ е 55 хил. лв. - колкото струва един двустаен апартамент в морския град
29 Април 2016, Петък


Бургас ще посрещне лятото с нова транспортна схема, с бърза автобусна линия, с нови маршрути на градския си транспорт, с нови спирки и дори с нови микробуси.

Автор: Георги Ваташки

Човек ще реши, че най-сетне идва краят на задръстванията в морския град. Но ние неведнъж сме описвали какви подводни камъни крие този проект.
Наскоро се разбра, че той не само няма да реши транспортните проблеми в Бургас, но ще струва скъпо и прескъпо на данъкоплатците. Така например, оказа се, че изграждането на всяка една от новите спирки струва безбожните 55 хиляди лева! А това е пазарната цена на двустаен апартамент в най-големия бургаски квартал „Меден рудник“.

Спирките са част от проекта „Интегриран градски транспорт“, който е на стойност 131 милиона лева, усвоени от Община Бургас по Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС. В морския град отдавна се говори, че голяма част от тези чудовищно големи средства са потънали в приятелски фирми, близки до ръководството на общината, а цените за строежа на отделните съоръжения, сред които и спирките, са многократно завишени.
За съжаление, срещу тези пари на гражданите няма да се предложи нещо по-удобно. Още отсега се вижда, че вместо да се преодолее, хаосът се задълбочава.

Всички в Бургас са изумени от странните очертания на възлови кръстовища и улици, от хоризонталната маркировка със стрелки по асфалта, които водят към нищото и подвеждат участниците в движението, от опасните пешеходни пътеки, нарисувани на неочаквани места, от стеснените шосета за сметка на широки и на практика ненатоварени бус ленти, от задръстения трафик с тапи в пиковите часове на денонощието... Изнервени са и шофьорите, и пътниците. А сезонът с натовареното движение още не е настъпил!
Явно всички тези неудобства за бургазлии са са сторили твърде малко за кмета Димитър Николов (ГЕРБ) и администрацията му, защото по примера на друга герберска община – софийската, те решиха да вдигнат цените на билетчето за автобуса, под предлог, че ще се въвеждат електрони карти, времеви интегрирани билети и други подобни виртуални благини.

На заседанието на Общински съвет – Бургас от 26 април мнозинството на ГЕРБ гласува под строй за новата транспортна схема. Тарифната политика на морската община предвижда запазване на базовата цена за еднократно пътуване, която да остане в размер на едно левче. Но това важи, само ако се ползва електронна карта и билет, купен от така наречените вендинг машини. Иначе билетчето, взето от шофьора на автобуса ще е 1,50, а през нощта даже и 2 лв.

Проблемът е, че на пътниците може да се наложи да обикалят целия град, за да се снабдят от автомат със заветния документ за пътуване. Причината е, че въпросните прехвалени машини ще бъдат само седем за в 200-хилядния Бургас.
„Автоматите са крайно недостатъчни. В „Меден Рудник“, където живеят над 60 хиляди човека, е предвидено да бъде поставен само един такъв автомат. И хората ще бъдат принудени да си купуват по-скъпи билети от шофьора“, заяви общинският съветник Ангел Божидаров от групата на „Национален фронт за спасение на България“ и „Средна европейска класа“. Той предложи да се сключат договори с павилионите за вестници и пощенските станции, така че и на тях да се продават карти и билети. Патриотите посочиха като пример Германия и Франция, където картите за градски транспорт се предлагат даже и от рецепциите на хотелите.

Предложението на патриотите бе отхвърлено от администрацията в лицето на заместник-кмета Красимир Стойчев с мотива, че търговските обекти щели да искат комисионна, а за това не били предвидени средства в общинската хазна.
Смешният плач на чиновниците за липса на пари звучи особено абсурдно на фона на факта, че с приемането на новата транспортна схема местният парламент реши общинският превозвач „Бургасбус“ да закупи нови седем 18-метрови автобуса на лизинг за 6 милиона лева. Отделно ще бъдат доставени 17 микробуса, като за тях се налага да бъде взет кредит в размер на 600 хил. лв. И двете сделки са извън финансовата рамка на „Интегриран градски транспорт“, по който с европейски пари вече купени 67 чисто нови превозни средства. Тогава уверенията бяха, че те ще са напълно достатъчни.

„Философията на новата транспортна схема и тарифната политика за бързата линия е пътниците да си купуват карти, а не билетчета. Затова има само седем машини за продажба на карти. Не можем да наситим на всяка спирка да има вендинг машина. Ако видим, че те не са достатъчни, ще купим допълнително. Идеята ни е всичко да мине в електронен вид – подготвили сме и мобилни приложения за смартофони, които да помагат на гражданите с работата на автоматите“, заяви на свой ред кметът Димитър Николов в отговор на доводите на „НФСБ и СЕК“.

Той обаче пропусна да обясни какво ще стане, ако някой пенсионер от околните на морския град села, идвайки в областния център на лекар, не може да се справи с модерните електрони карти и автомати.
Без съмнение електронното билетче е бъдещето, което за страните в Западна Европа отдавна е дошло. Само че то трябва да улеснява, а не да затруднява пътниците.
Бъдещите проблеми на бургазлии, ползващи градския транспорт, не се изчерпват само с това как да се снабдят с билети. Една от основните критики към местната власт е и за това, че картите, които важат за една или две линии, при новата схема ще отпаднат, а това ще ощети тези граждани на Бургас, които се возят само с един номер автобус, най-много – два.  За тях със сигурност ще има оскъпяване, каквото и да си приказват общинските чиновници.

С въвеждането на „бързата линия“ в автобусите на морския град вече няма да има и кондуктори, а качването ще става единствено от първата врата. Слизането пък ще е само от последната. Всеки може да си представи какво ще се случи в пиковите часове, когато пътниците напират да се качат, а шофьорът ще се опитва да продава билети на всички, които не са успели да се доберат до заветните вендинг машини.

Наред с всичко друго, водачът на автобуса ще е длъжен и да следи дали гражданите с карти ги чекират на новите устройства валидатори. Отсега е ясно, че всичко това ще доведе до хаос и редовни закъснения на градския транспорт.
Новата транспортна схема на „най-добрия град за живее“ ще влезе в сила от началото на юни. Но вместо нов и модерен начин за придвижване, сигурност и удобства на пътя, ясно е, че тя ще донесе повече проблеми и разходи за бургаските данъкоплатци.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки