Христиан Митев: На президентските избори гласуваме задължително


Христиан Митев: На президентските избори гласуваме задължително
29 Април 2016, Петък


Противниците на новите правила в ИK са готови на всичко, за да продължат по старому - с търговията с гласове, казва депутатът от ПФ и председател на Централната контролна комисия на НФСБ

Автор: Севдалина Пенева

- Г-н Митев, вие сте един от авторите на промените в Изборния кодекс и най-вече на тестовете в частта за задължителното гласуване. Точно те предизвикаха остри критики от страна на някои неправителствени организации, според които животът на демокрацията в България висна едва ли не на косъм. Ще я погребваме ли наистина демокрацията с въвеждането на новия ИК?

- Подобни критики и обвинения са смехотворни. Задължително гласуване има въведено в страни като Австралия, Нова Зеландия, Белгия, Гърция, Аржентина и други. Във Франция за избори на Сенат също се гласува задължително.
Общо 17 са страните по света, въвели задължителния вот, при това става дума за държави с изградена и призната демокрация, както и с висок стандарт на живот. Повечето от тях са на позиции далеч по-високи от България по показателя свобода на словото.

Колкото до демокрацията, този закон не я убива, напротив, спасява я. Всички виждаме какви са резултатите от пътя, по който е тръгнала българската демокрация – ниска представителност на институциите, все по-малко хора, гласуващи на избори, все по-малко хора, вълнуващи се от това каква ще бъде съдбата на техните деца, масово неупражняващи правото си на глас, изкривяване на вота вследствие на търговията с гласове и на контролирания вот.
Вижте, невинаги когато се поема едно лекарство, то е сладко. Понякога е горчиво, важното е да е ефикасно. Вероятно такова се струва на някои и задължителното гласуване, като горчив хап, но на практика то ще доведе до оздравяване и на демокрацията, и на изборния процес.


- В интернет пространството се появиха „статии“, в които се твърди, че на българите в чужбина ще им се отнема българското гражданство като наказание, ако не гласуват...

- Това е абсурдно, няма такива текстове в закона. Единствената неблагоприятна последица от отказа на правото за гласуване е заличаването от избирателните списъци след негласуване на два последователни избора.
След това единственото, което трябва да направи гражданинът, за да гласува отново, е да подаде едно заявление до съответната общинска администрация. Лично, с нотариално заверено пълномощно или с електронен подпис.

По този начин в достатъчна степен са защитени правата на българските граждани, които желаят да гласуват, от една страна, а от друга, се постига ефектът на активната регистрация. Така ще бъдат изчистени избирателните списъци от мъртви души. Срещу това явление по принцип се обявяват всички партии, но съдейки от  последните реакции на някои от тях, явно не всички са искрени.

Със задължителното гласуване изборният процес става по-демократичен и прозрачен. То води до намаляване на корпоративния и купен вот, особено при наличието в държавата на една антибългарска и антиконституционна партия, каквато е ДПС. Така че смятам, че ще имаме изключително добри резултати от въвеждането на задължителното гласуване в този му вид, предвиждащо и форма на активна регистрация.
На тези, които живеят в чужбина, пък ще кажа, че дипломатическите представителства на България извън страната са напълно достатъчни на брой. Нередно беше това, което съществуваше до момента. Има достатъчно примери.

Нека си спомним изборите през 2009 г., когато имахме касиране на вота на секции в Турция именно заради незаконосъобразни действия. Те бяха точно в такива секции, които не са в консулства или посолства, оставени без контрол, защото в крайна сметка Външно министерство не разполага с толкова голям персонал, който да наблюдава дали се спазва законът във всяка една от секциите извън страната.
Разбира се, критиците винаги ще посочат, че по-този начин се ограничават правата на живеещите зад граница. Аз не съм съгласен с това, най-малкото защото ние сме взели за тази промяна в ИК пример от Германия. Не съм чул досега някой германец да твърди, че са му ограничени правата затова, че когато е извън страната си, може да гласува единствено в нейните дипломатически представителства.

Смятам, че обвиненията са несъстоятелни, даже напротив, ние, в Патриотичен фронт, мислим, че по този начин държавата ще има контрол над изборния процес и ще следи да се спазва законът. Не както беше досега. Примерно, в дадена секция в Турция има списък с 200 имена, но в деня на изборите те изведнъж станали 800, че и сварили всичките да упражнят правото си на глас за рекордно време. Правили сме изчисления, има случаи, в които се оказва, че хората са гласували средно за по 6-8 секунди. Което, сами разбирате, е невъзможно.


- Тоест, една от целите на закона е да се ограничи контролираният вот от Турция?

- Да, това е една от целите, като главната задача е да имаме един законосъобразен изборен процес, който да се провежда в дипломатическите представителства на страната. Освен това, в ИК ще бъде предвидено, че експерименталното дистанционно гласуване ще бъде проведено именно в секциите в чужбина, за да може по-голям брой български граждани да упражнят правото си на вот.


- Какво ще кажете за тези групи в обществото, които насаждат истерия около промените в ИК?

- Смятам, че това е една целенасочена кампания от определен кръг неправителствени организации, които имат за цел по всякакъв начин това положение, което досега беше по изборите, да продължи. Те искат да продължи този организиран хаос с дописване на хора в списъците в чужбина, без основание за това, както и да се продължава с порочния контролиран или купен вот.

Всички тези НПО, които сега протестират на висок глас, имат твърде нисък принос за предотвратяването на тези явления. Точно обратно – удобно си затварят очите, въпреки всички данни, че има извършени нарушения.
Ясно ми е, че промените в ИК имат както привърженици, така и противници. Тези, които са против, са привърженици на статуквото.
Аз смятам, че всички привърженици на Патриотичния фронт и НФСБ могат да се поздравят с една победа, с една изпълнена точка от предизборната програма на партията. Още повече, тя е основополагаща за оздравяването на демократичната система на страната.


- Откога влиза в сила законът?

- Веднага, след като Изборният кодекс бъде обнародван в „Държавен вестник“. Моите прогнози са, че това ще стане преди октомври, така че новите правила ще се прилагат за президентските избори.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Показвач
21.05.2016 22:09:47
0
0
Задължително? Може и да гласуваме със среден пръст за ПФ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки