Подбрано


Подбрано
29 Април 2016, Петък


Няколко идеи за великденски курабии


Сладки агънца

Продукти за тестото, за 25 бр. курабийки:
260 г масло
2 яйца
150 г пудра захар
1 пакетче ванилия
3 супени лъжици студена вода
380-400 г брашно
щипка сол

За крема:
2 яйчени белтъка
1/2 кафяна лъжичка лимонена киселина
1 ч.ч. пудра захар

За украса:
50 г млечен шоколад
50 клечки за зъби или кибритени клечки, каквото се намира под ръка
червена сладкарска боя
50 бадеми или фъстъци половинки (за ушите)

Начин на приготвяне:
Студеното масло се нарязва на кубчета и се смесва с брашното, солта, захарта и ванилията. Претрива се с ръце, докато стане на ситни трохи. Добавят се яйцата и студената вода и се замесва тесто.

Готовото тесто се увива в домакинско фолио и се прибира в хладилника за около час. След което се разточва, но да не е прекалено тънко.
Правят се два вида кръгчета – 25 по-големи, с приблизителен диаметър 7 см, и 25 по-малки, около 3 см диаметър. Към по-големите кръгчета се притискат клечките – това ще бъдат крачетата на агънцата.

Пекат се в предварително загрята фурна до 180 градуса за 20-ина минути.
През това време се приготвя кремът. Белтъците се разбиват на сняг, добавя се лимонената киселина, след това и захарта. Бърка се постоянно с миксер. Сместа се слага на водна баня, но се внимава водата да не е прекалено гореща. При нужда купата се маха от водата няколко пъти.

Разбърква се, докато се получи плътен, гъст крем, който не се отделя от бъркалката. От белтъчения крем се прави руното на агънцата. Пак с помощта на белия крем се лепят ушите от бадеми или фъстъци. Малка част от него се оцветява в червено за устата. Готовите агънца се връщат във фурната, която трябва да е много слаба. Държат се, докато белтъкът се втвърди.
Накрая се оформят от разтопен шоколад очите и носът.


Великденски зайчета

За тестото:
125 г краве масло или маргарин
2 яйца
бакпулвер
1 ч.ч. кисело мляко
3 ч.ч. брашно
сол на върха на ножа

За украса:
малки стафиди или плодове червено френско грозде
100 г бял шоколад
30 г масло
кокосови стърготини в розово
20 г тъмен шоколад

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбъркват със солта и захарта, докато побелеят. Към тях се добавя мекото масло и се разбърква. Слага се киселото мляко и най-накрая постепенно се добавят брашното и бакпулверът. Бърка се с шпатула, докато стане гладко тесто.
Тестото се разстила и от него се изрязват със специална формичка зайци. Бисквитите се нареждат върху хартия за печене и се пъхат в предварително загрята фурна до 180 градуса. Трябва да придобият накрая приятен златист цвят. Оставят се да изстинат.

Шоколадът с маслото се разтопява на водна баня, разбъркват се заедно, докато се получи гладка хомогенна смес. С така приготвената глазура се покриват бисквитите. От стафиди и червено френско грозде се оформят очите и носът. Украсата завършва с розовите стърготини, които се посипват на опашката и ушичките.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки