„Течното злато“ на гърците носи много ползи за здравето


28 Април 2016, Четвъртък


Зехтинът е полезен както за вътрешните органи и системи, така и за кожата и косата


Древните гърци наричали зехтина „течно злато“. Някои съвременни учени обаче са на мнение, че той може и да навреди.
Следва да отбележим, че ползата от него се състои в това, че съдържа огромно количество ненаситени мазнини (мастни киселини). Те, както е известно, поддържат в приемливи граници баланса на важните елементи в организма и намаляват количеството на вредния холестерин. Употребата на зехтин способства не само за общото укрепване на организма и в частност на имунната система, но и за профилактика на диабета, затлъстяването, а също и сърдечносъдовите заболявания.

Очевидно е, че той носи полза за много неща. Зехтинът е особено полезен за тези хора, които страдат от нарушения на храносмилането, от болести на черния дроб и жлъчния мехур. Освен това влияе благоприятно при хронични заболявания, предизвикани от възпалителни процеси.
Маслиновото масло съдържа олеинова киселина, която има способността да укрепва стените на кръвоносните съдове. А за подсилване на зрението и бързото заздравяване на раните способства линолиевата киселина, която също се намира в изобилие в този продукт.

Зехтинът оказва благотворно влияние и върху кожата. Преди всичко трябва да се има предвид, че той е много богат на витамините A, D, E, а също и на полиненаситени мастни киселини, микроелементи и минерали. Тези негови компоненти осигуряват превъзходна защита от неблагоприятното въздействие на околната среда.
Плюс всичко останало, под въздействието му кожата се овлажнява и става по-мека. Жените, чиято кожа е твърде суха, трябва да знаят, че маслиновото олио ще ги избави от това и ще премахне раздразнението. То може да се приложи успешно и при слънчево изгаряне,  тъй като е много добър антиоксидант, ще предотврати и стареенето на кожата.
Зехтинът е много полезен и за децата. Той способства за нарастването на костната тъкан. Учените са установили, че съдържащите се в него мастни киселини са много близки по състав до мазнините в майчината кърма.

Специалистите са категорични, че той е безопасен и практически не съществуват ограничения за неговото използване.
Някои хора се интересуват полезно ли е да се пие зехтин. Една супена лъжица никак няма да ни навреди. Напротив – такава системна употреба дори значително ще укрепи имунитета ни.
Все пак трябва да се има предвид, че както и всяка друга мазнина, и маслиненото олио съдържа мазнини, което означава, че има доста висока калоричност. Следователно хората, които спазват диета, могат да ограничат употребата му. Като цяло 2 с.л. на ден са напълно достатъчни, за да повлияят положително върху здравето. 

Неотдавна бе изяснено още едно удивително качество на зехтина – той може да се използва като чудесно обезболяващо средство при главоболие. Ефектът от употребата му е подобен с този на ибупрофена. Само 1 ч.л. се равнява на 10 процента от дозата на този препарат. Но, за съжаление, все пак само с него не можем да излекуваме хронична мигрена.
Високо ценено е и благотворното влияние на маслиненото масло върху косите. Така например витамините А и Е значително могат да ги преобразят, придавайки им сила и здрав вид. Затова и испанките, и италианките по правило притежават гъсти и сияещи „гриви“.

Както вече отбелязахме, зехтинът не може да навреди. Но има известни нюанси, на които следва да се обърне повишено внимание при използването му в храната. На първо място трябва да се има предвид, че той оказва жлъчегонен ефект и затова не се препоръчва за хора, страдащи от холецистит.
Освен това, при нагряването си като правило губи своите полезни качества и може да стане вреден за организма. Така че не се препоръчва храната да се пържи в зехтин, а диетолозите съветват той да се употребява в суров вид. Като цяло, за здравето е целесъобразно да се откажем от всякаква пържена храна.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
01.05.2016 13:05:29
0
0
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки